Kiinnostaako opiskelijaelämä USA:ssa? Yhdysvalloista valinnanvaraa riittää!

Opiskelijaelämä USA:ssa

Kiinnostaako opiskelijaelämä USA:ssa? Monelle suomalaiselle opiskelijalle Yhdysvallat on tuttu vaihtovuosikohteena, mutta yhä useampi lähtee Atlantin taakse suorittamaan myös kokonaista tutkintoa. Yhdysvalloista löytyykin yksi maailman kattavimmista korkeakoulutarjonnoista, ja noin 4000 oppilaitosta tarjoaa perustutkintoja: valinnanvaraa siis riittää! Tutkintoja löytyy ammattiliselta puolelta (lähinnä vastaa Suomen toisen asteen ammattiopintoja), yliopistoon valmistavia koulutuksia (Associate-koulutuksia), kandintutkintoja joko yliopistossa tai collegessa sekä maisterin- tai tohtorintutkintoja yliopistoissa.  

Hakeminen

Yhdysvalloissa yliopistoilla ei ole yhteishakua, vaan jokaiseen yliopistoon on oma hakuaika, jonka yliopisto itse ilmoittaa. Joissakin yliopistoissa on myös ns. jatkuva haku, jolloin yliopistoon voi hakea ympäri vuoden ja paikan ottaa vastaan seuraavalle alkavalle lukukaudelle. Fulbright Center tarjoaa mainiota tietoa perustutkintohausta suomeksi. Hakeminen yksinään voi olla melkoinen ponnistus kaikkine lappuineen ja päivämäärineen. Jos haet opiskelemaan Yhdysvaltoihin KILROYn kautta, opintoneuvonta on tukenasi koko hakuprosessin ajan. Project Assessin kautta voit etsiä itsellesi mentorin, joka on käynyt läpi saman hakuprosessin ja osaa auttaa sinua välttämään mahdolliset sudenkuopat ja laatimaan parhaan mahdollisen hakemuksen.

Opinnot ja rahoitus

Opiskelu Yhdysvalloissa on Suomeen ja Eurooppaan verrattuna hintavaa. Yksi lukuvuosi huipputason yliopistossa voi kustantaa useita kymmeniätuhansia dollareita ja keskimäärin yksi lukuvuosi kustantaakin n. 20 000 - 30 000 USD. Tämän lisäksi opiskelijan kontolla ovat tietysti asumiseen, matkustamiseen, oppikirjoihin ja -materiaaleihin, vakuutuksiin ja muuhun elämiseen liittyvät kustannukset. Hakuvaiheessa opiskelija maksaa n. 50-100 dollarin hakumaksun hakemuksen käsittelystä.

Vaikka opiskelu Yhdysvalloissa saattaa kuulostaa huiman kalliilta, kansainvälisille opiskelijoille on tarjolla runsaasti erilaisia apurahoja, joiden avulla opintojen hinta saattaa pudota puoleen alkuperäisestä arvioista. Yliopistot myöntävät apurahoja itse, mutta apurahaa opintoihin voi hakea myös muilta tahoilta. Suomessa esimerksi Suomi-Amerikka Yhdistysten liitto SAM sekä jakaa omia apurahoja että hallinnoi kolmen muun organisaation apurahoja Yhdysvaltoihin suuntaaville opiskelijoille. Lisätietoja SAM:n jakamista apurahoista löydät täältä. Muista myös Global Study Awards -apuraha, jota voit hakea, jos olet lähdössä suorittamaan kandin- tai maisterintutkintoa ulkomaille. Ilmoitamme Global Study Awards -apurahan sivuilla, kun apuraha on haettavissa. Lisää vinkkejä apurahojen ja stipendien hakuun löydät alta Apurahat ja stipendit -sivultamme. Tsekkaa myös LendEDU:n vinkit opintojen rahoittamiseen USA:ssa.

Opiskelemaan Yhdysvaltoihin 

Opintojen rahoituksen A ja O on hyvä suunnitelma, jonka laatimiseen varaat tarpeeksi aikaa.

Asunto ja eläminen

Yhdysvalloissa opiskelijat majoittuvat yleensä joko oman yliopistonsa tai collegensa kampuksella opiskelija-asuntoloissa tai sitten yksityisen puolen vuokra-asunnoissa koulun läheisyydessä. Monet yliopistot pyrkivät järjestämään ensimmäisen vuoden opiskelijoille majoituksen kampukselta ja opiskelija-asuntola onkin oiva tapa löytää kavereita ja osallistua aktiivisesti kampuksen elämään myös kouluaikojen ulkopuolella. Toki opiskelija-asuntoloissa majoitut myös usein huonetoverin kanssa, ja tuskinpa vältyt myöhäisillan (tai varhaisen aamun) juhlinnaltakaan asuntolan käytävillä. Yksityisen puolen vuokra-asunto tuo rauhaa, mutta usein kustantaa enemmän ja lisäksi sähkö-, vesi-, nettiyhteys- ynnä muut kulut tulevat maksettavaksi vielä vuokran päälle. Asunnot eivät myöskään sijaitse yhtä lähellä oppilaitosta, joten aamuluennolle raahautumiseen joutunee varamaan hieman enemmän aikaa! Olipa kumpi tahansa asumismuodoista sinulle mieleisempi, asunnon etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Elinkustannukset vaihtelevat Yhdysvalloissa suurestikin yliopiston sijainnin mukaan. Pääsääntöisesti suurissa kaupungeissa tai niiden läheisyydessä asuminen kustantaa enemmän ja suosituissa yliopistoissa koulun itsensä järjestemä majoitus voi olla paljon kalliimpaa verrattuna keskikastin yliopistojen kampusmajoitukseen.

Opiskelijaelämä Yhdysvalloissa

Päädyitpä sitten kampusmajoitukseen tai yksityiselle vuokranantajalle, aloita asunnon etsintä hyvissä ajoin ennen muuttoa Yhdysvaltoihin.

 

Lähteet:

Fulbright Center: Korkeakoulutus Yhdysvalloissa

EduPass: The SmartStudent Guide to Studying in the USA

EducationUSA: Your 5 Steps to U.S. Study

LendEDU: Scholarships for International Students to the US

LendEDU: Student loans for International Students to the US

Suomi-Amerikka Yhdistysten liitto SAM

 

)