Lähdössä interrailille? ISIC kokosi vinkit ja työkalut onnistuneen juna- tai bussikiertomatkan toteutukseen, lentojen varaamista unohtamatta!

Interrailin tai -busin suunnittelu

Kiehtooko kiertomatka Euroopassa tai miksei muuallakin? Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja tämä pätee kiertomatkojen kanssa myös aivan ehdottomasti. Kokosimme alle vinkkejä ja työkaluja onnistuneen juna- tai bussikiertomatkan toteutukseen, lentojen varaamista unohtamatta!

Interrail

Perinteisesti Interrailin ideana on matkustaa yhdellä junapassilla ympäri Eurooppaa, mutta passeja löytyy monenlaisia ja on tärkeää, että valitset juuri sinun reissullesi passeleimman Interrail-lipun. Interrail-lippuja on saatavilla 3 eri lipputyyppiä: Global Pass, jolla matkustat useammassa maassa, One Country Pass, jolla liikut nimensä mukaisesti yhdessä maassa ja Premium Pass, joka on tarkoitettu pitkälle reissulle Italiaan tai Espanjaan ja jossa on joustavammat ehdot kuin One Country Passissa. Suosituin näistä lienee Global Pass, mutta siitäkin löytyy monta erilaista vaihtoehtoa. Tsekkaa sinulle sopivin Global Pass -lippu täältä. Interrail-junapassilla pääsee muutamissa kohteissa, kuten Kreikassa ja Italiassa myös muutamien lauttojen kyytiin: melko mieluinen lisä junamatkaan!

Vaikka junaverkko on Euroopassa pääosin erinomainen ja junia kulkee useasti päivässä lähes joka suuntaan, on syytä suunnitella reitti huolella ja tarkistaa, että suunnittelemasi siirtymät ovat realistisia. Yöjuna on monesti mainio kulkuväline matkalla, koska säästät yhden yön majoituskuluissa, mutta vuode- ja istumapaikat on varattava erikseen. Viime vuosina yöjunayhteyksiä on Euroopassa myös vähennetty, joten jos haluat päästä yöjunan kyytiin, varmista, että sen aikataulut natsaavat yhteen reissusuunnitelmasi kanssa.

Interrailin suunnitteluun on olemassa hyviä sovelluksia ja sivustoja. Hyödynnä Interrail planneria reittikartan tekemisessä; ohjelmalla voit myös etsiä esimerkiksi majoitusta ja jakaa suunitelmasi ystäviesi kanssa. Rail CC puolestaan on avuksi varausten tekemisessä ja aikataulujen väkertämisessä.

HUOM! Interrail-lipusta ei valitettavasti saa opiskelija-alennusta, mutta lipussa on Youth-lipputyyppi, joka on peruslippua halvempi ja tarkoitettu 12-27-vuotiaille.

Interrailin suunnittelu 

Junalippu tarjoaa paitsi nopeita yhteyksiä, myös huikeita maisemia reilaajalle!

"Interbus"

Yhdensuuntaiset bussimatkat ovat Euroopassa parhaimmillaan järjettömän edullisia, alkaen jopa alle 5 eurosta/suunta. Opiskelijana reissaat monesti vielä hieman edullisemmin, ja opiskelija-alennuksella varaat esimerkiksi FlixBusin bussimatkoja. Busradarista näet kätevästi kaikki matkat ja hinnat eri palveluntarjoajien välillä. Jos haluat tehdä bussilla interrailin tapaisen kierroksen Euroopassa, bussipassi on hyvä vaihtoehto junalipulle. Bussipasseja Eurooppaan myyvät esimerkiksi FlixBus (HUOM! FlixBusin bussipassista ei saa opiskelija-alennusta) ja Busabout, jonka liput saat Suomessa hankittua KILROYn kautta.  

Interrailin suunnittelu 

Bussin kyydissä liikut Euroopan reissulla yhtälailla kätevästi!

Lentojen varaaminen

Euroopassa välimatkat ovat usein sen verran lyhyitä, että ne kannattaa taittaa junalla tai bussilla; se on usein edullisempaa ja säästää aikaa, kun ei tarvitse matkustaa lentokentälle ja kuluttaa aikaa siellä ennen ja jälkeen lennon. Euroopan kiertomatkaa tehdessä Suomesta lähtiessä on kuitenkin kätevämpi ottaa kulkupeliksi ensin lentokone. Opiskelijana suihkaiset Keski-Eurooppaan opiskelijalennoilla usein hyvinkin edullisesti, kun varaat sekä mennessä että palatessa yhdensuuntaisen lennon. Opiskelijalentolipun etu on, että siihen kuuluu usein ruumaan menevä matkalaukku, joten pitkillekin reissuille saat pakattua kaiken tarpeellisen mukaan! Halpojen lentojen varaamiseen on olemassa lukuisia sivustoja ja sovelluksia, ja olemme koonneet parhaat matkustamista ja varaamista helpottavat sovellukset tänne, check them out!  

Kiertomatkan kultaiset säännöt

1. Suunnittele hyvissä ajoin

Reissun suunnittelua on ehkä mahdotonta aloittaa liian aikaisin. Kiertomatkalla tulet vierailleeksi useassa paikassa, joten välimatkojen, aikataulujen ja majoitusten suunnittelu on elintärkeää onnistuneen reissun kannalta. Matkan päällä et halua ruveta näitä asioita sorvaamaan! Toki parhaimmatkaan suunnitelmat eivät aina toteudu kaikessa loistossaan ja omiin suunnitelmiin on hyvä jättää joustavuutta. Vaikka et varaisikaan esimerkiksi majoitusta etukäteen, kannattaa kuitenkin kirjata ylös muutama potentiaalinen yöpaikka jokaisesta kohteesta, jotta sinulla on jotakin, josta aloittaa majapaikan metsästys perille päästyäsi.

2. Varaa paikat etukäteen

Vaikka esimerkiksi Interrail-lipulla pääsee lähes rajattomasti jokaisen junan kyytiin, useimmissa yhtiöissä istumapaikat pitää varata erikseen ennen junaan nousemista. Makuupaikat pitää poikkeuksetta varata etukäteen. Usein varaaminen onnistuu edellisenä tai samana päivänä juna-asemalla, mutta jos tiedät jo ennen lähtöäsi matkustavasi jonakin tiettynä päivänä ja ajankohtana, paikkalippu on hyvä varata etukäteen. Jos matkustat yhden tai useamman kaverin kanssa, on kivempi istua vierekkäin kuin eri vaunuissa.

3. Budjetoi realistisesti - mitä haluat tällä matkalla kokea?

Euroopassa voi minibudjetillakin päästä todella pitkälle! Hostelliyöt makuusaleissa eivät parhaimmillaan maksa kuin 15 EUR ja kokkaamalla omat ruoat hostellin keittiössä kavereiden kanssa säästät pitkän pennin. Jos haluat oman huoneen tai muutoin tasokkaampaa majoitusta, varaudu nostamaan päiväbudjettiasi. Ulkona syömiseen kuluu helposti paljon rahaa, joten jos et valmista ruokaa majapaikassasi, pidä huoli, ettet joudu turistihintojen uhriksi. Kysy reippaasti suosituksia ruokapaikoista ja tekemisestä paikallisilta! Ota huomioon myös etukäteen, että matkan päällä saattaa tulla yllättäviä kuluja. Sisällytä budjettiisi hieman hätävaraa sekä mukavia yllätyksiä, kuten seikkailupuistokäyntejä että epämukavia yllätyksiä, kuten ylimääräisiä varausmaksuja varten.

Interrailin suunnittelu 

Unohtumattomia elämyksiä kiertomatkalta - festarit kohdemaassa!

4. Järjestä jotain erityistä

Jokainen matka on mieleenpainuva kokemus, mutta jotkin hetket jäävät muistoihin ainiaaksi. Kesällä Eurooppa on väärällään erilaisia festivaaleja, joten miksi et sujauttaisi taskuun juna- ja bussilippujen lisäksi festarilippua? Saattaapa matkan varrelta löytyä muutama mahtava huvipuisto ja upeita kansallispuistoja, joissa vietät takuulla reissusi upeimpia hetkiä.

5. Pakkaa kevyesti

Kunnon kassi on kaiken a ja o kiertomatkalla. Rinkka on ylivoimaisesti kätevin, sillä sen kanssa on helpointa kulkea ympäriinsä kaupungissa ja taitat pitempiäkin matkoja jalan sujuvammin, kuin rullalaukkua perässä vetäen. Satsaa kuitenkin kunnon rinkkaan, joka on uskollinen kumppanisi vielä monella tulevallakin reissulla. Älä myöskään pakkaa tätä matkakumppaneista tärkeintä aivan tolkuttoman täyteen ja painavaksi: kevyellä rinkalla on mukavampi kulkea, eikä mukaan kannata raahata kaikista parhainta vaatekertaa, sillä reissussa rähjääntyy. Mitä tyhjempi rinkka lähtiessä, sitä enemmän sinne mahtuu tuliaisia, kun kotiinpaluu lähestyy!

Interrailin suunnittelu 

Satsaa hyvään rinkkaan ja pakkaa vain olennaisimmat asiat mukaan, niin saat nauttia reissustasi kevyin kantamuksin!

 

Lähteet:

VR: Interrail ja Interrail-liput

Interrail: Plan your Interrail trip

Video: How to plan your interrail trip

Video: How to travel Europe for £1000

Neverending voyage: How to Plan a Stress-Free Interrail or Eurail Train Trip Around Europe

KILROY: Infoa Interrailista | Interrail Euroopassa | KILROY

 

 

)