Reissuun lähdössä, mutta ei hajua viisumeista? ISIC listasi vinkit viisumien ja muiden asiakirjojen hoitoon reissua varten!

Viisumit ja asiakirjat ulkomaille

Lähdössä maailmalle? Hienoa! Lähditpä sitten opiskelemaan, töihin, työharjoitteluun, vapaaehtoistöihin tai ihan vain matkustelemaan, varmista, että sinulla on mukanasi kaikki tarvittavat asiakirjat, ja ne ovat voimassa. Viisumi- ja lupa-asiat ovat usein maakohtaisia, joten ota hyvissä ajoin selvää, mikä on käytäntö kohdemaassasi reissaamisen, opintojen tai työn tekemisen osalta. Muutamat perusasiat pätevät kuitenkin maahan kuin maahan, joten varmista, että seuraavat perusasiat ovat ainakin kunnossa ennen maailmalle lähtöä:  

  • Passi ja/tai henkilökortti mukaan
  • Matkustusilmoitus ulkoministeriöön
  • Matkavakuutus
  • Ilmoitus pankkiin, että olet matkalla. Muista myös tarkistaa korttiesi maa- ja nostorajoitukset!
  • Reseptit mukaan reseptilääkkeille. Tarkista myös, että saat varmasti viedä tarvitsemasi lääkkeet kohdemaahan.
  • Rokotukset kuntoon hyvissä ajoin ennen lähtöä

Lomalle

Pohjoismaissa on pohjoismaiden kansalaisille passivapaus eli voit liikkua maiden välillä vapaasti ilman virallista matkustusasiakirjaa. Huomioi kuitenkin, että sinun pitää pystyä todistamaan tarvittaessa henkilöllisyytesi ja kansalaisuutesi, joten on suositeltavaa pitää mukana passia tai henkilökorttia. EU-kansalaiset voivat liikkua vapaasti Euroopan unionin alueella sijaitsevien sisärajattomien Schengen-maiden välillä ilman asiakirjaa. Vaikka rajatarkastuksia ei olekaan, voit kuitenkin joutua todistamaan henkilöllisyytesi ja kansalaisuutesi matkasi aikana, joten pidä mukanasi voimassaoleva passi tai henkilökortti. 

Schengen-valtioita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.

EU-maita, jotka eivät kuulu Schengen-sopimuksen piiriin ovat Irlanti, Romania, Bulgaria, Kypros ja Kroatia. 

Muut ulkomaan kohteet edellyttävät voimassaolevia matkustusasiakirjoja ja saattavat myös vaatia viisumin lomamatkaa varten. Useimmat turistiviisumit ovat voimassa 90 päivää, joten pidemmänkin reissun ehtii tehdä. Joissakin tapauksissa viisumin edellytyksenä on, että sinulla on varattu paluulippu lennolle kotimaahasi (tai seuraavaan kohteeseesi) ja/tai sinulla on riittävästi varoja saapuessasi kohdemaahan. Monet viisumit, kuten esimerkiksi USA:n, Kanadan ja Intian viisumit voi tehdä etukäteen elektronisena, ja tämä kannattaakin tehdä hyvissä ajoin ennen reissua. 

Kouluun

Monilla mailla on opiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille oma viisumityyppi, joka kattaa koko opiskeluaikasi kohteessa. Usein viisumille voi hakea myös jatkoa, jos opinnot jatkuvat tai viivästyvät jostakin syystä. Muista kuitenkin, että mikäli haluat esimerkiksi vaihtovuotesi jälkeen jäädä opiskelemaan tutkintoa kohdemaahasi, viisumityyppi saattaa muuttua ja sinun tulee hakea uutta viisumia voidaksesi jäädä maahan. Jos olet lähdössä opiskelemaan maahan, johon tarvitset erikseen opiskelijaviisumin, ota hyvissä ajoin yhteys koulusi opintoneuvontaan ja kysy heiltä, mikä viisumityyppi on oikea sinun opintoihisi (viisumit saattavat olla erilaiset vaihto-opintoihin kuin tutkinto-opintoihin).   

Töihin

EU:ssa, ETA:ssa ja Sveitsissä työvoiman liikkuvuudessa ei ole rajoituksia. Suomesta lähdetään töihin ulkomaille useimmiten hiukan valmistumisen jälkeen. Monet lähtevät, koska Suomesta ei tunnu löytyvän sopivaa oman alan työpaikkaa, mutta usein myös kokemuksen ja kielitaidon kartuttaminen ovat painavia syitä lähteä etsimään työpaikkaa kotimaan ulkopuolelta. Kuten opiskelunkin kanssa, työviisumeita on erilaisia ja osa viisumeista saattaa oikeuttaa myös esimerkiksi opintojen suorittamiseen työjakson aikana (esimerkiksi Australian Working Holiday -viisumi). 

 

Lähteet:

TE-toimisto

Euroopan unioni: Työluvat

VisumService

Ulkoministeriö - Viisumi ja oleskelulupa

Ulkoministeriö - Terveys ja rokotteet

Euroopan unioni: EU-kansalaisten matkustusasiakirjat

 

)