Opiskelujen ja vapaa-ajan välisen tasapainon löytäminen voi olla hankalaa. Tsekkaa ISIC:n 5 vinkkiä, joilla tasapainotat opiskelijan arkea!

5 vinkkiä opiskelijaelämän tasapainottamiseen

Monet meistä työskentelevät ja opiskelevat tällä hetkellä kotoa. Kun työskentelet tai opiskelet kotoa käsin, rajat työn ja vapaa-ajan välillä voivat hämärtyä. Tietysti kotona opiskelussa ja työskentelyssä on etuja, kuten se, että sinun ei tarvitse nousta aamunkoitteessa ja hypätä pyörän selkään, jotta ehdit luennolle, ennen kuin olet ehtinyt edes haaveilla aamukahvista tai -teestä. Kotona opiskelussa on kuitenkin myös huonoja puolia. Kotona (ja eristyksissä) oleminen koko ajan rasittaa ihmissuhteita ja mielenterveyttä, ja voi olla todella hankalaa olla tuottelias ympäristössä, johon yhdistät lepoa ja rentoutumista. Tässä artikkelissa annamme sinulle viisi vinkkiä, jotka auttavat sinua palauttamaan opiskelun ja vapaa-ajan tasapainon kotona opiskellessasi. Nämä vinkit ovat hyödyllisiä nyt, kun monet meistä opiskelevat pääasiassa kotona, mutta niitä voidaan soveltaa täysin myös jokapäiväiseen elämään, kun etäopiskelu on ohi. Tsekkaa siis vinkit, joilla pidät opiskelun ja vapaa-ajan hyvässä tasapainossa arjessasi!

1. Laadi aikataulu ja pitäydy siinä

Luennot, ryhmätyöt ja deadlinet määrittävät arkipäivääsi. Useimmilla opiskelijoilla on yleensä vähintään yksi luento päivässä, ja kun kerran olet poistunut kotoa, on helpompaa vain jäädä koululle kirjastoon tai lukusaliin opiskelemaan loppupäiväksi tai seuraava luentoa odotellessa. Tällainen päivärytmi katoaa kotona opiskellessasi. Päivät saattavat olla rakenteeltaan sekavia ja ennalta-arvaamattomia, mikä vaikeuttaa keskittymistä ja johdonmukaista työskentelyä. Etäluennot saattavat muistuttaa normaalia luentoa tai sitten ne ovat viiden minuutin videopuheluita, joissa opettaja selittää aiheen, antaa ohjeet ja jättää opiskelijat työhön. Etäopinnoissa joudut ottamaan itse enemmän vastuuta päiväsi rakenteesta ja rytmistä. Siksipä aikataulun laatiminen on tärkeää.

Aikataulun rakenteella ei sinänsä ole väliä (kunhan sisällytät siihen mahdolliset luennot, joille sinun tulee osallistua): tee rakenne, joka sopii sinulle. Jos olet aamuihminen, nouse, kun heräät ja ryhdy hommiin. Jos taas olet iltavirkku, lepää aamu ja ryhdy töihin iltapäivän puolella. Tärkeintä on, että määrität päivästäsi 'työtunnit' ja pitäydyt niissä. On toki tärkeää, että teet töitä työtuntiesi ajan tehokkaasti, mutta yhtä tärkeää on lopettaa työt, kun tunnit tulevat täyteen. Älä venytä työskentelyäsi päivän mittaan loputtomasti, sillä siten vain haaskaat asettamasi työtunnit välttelyyn ja puserrat sitten hikipäässä myöhemmin tehtäviä, joille oli jo asetettu työskentelyaika aiemmin. 

Aikataulu rajaa työn ja vapaa-ajan erittäin tehokkaasti ja tekee arjestasi helpompaa, mutta toimii vain, jos pitäydyt siinä, mitä olet itsellesi laatinut. 

2. Osoita tila tai paikka työnteolle

Useimmat opiskelijakämpät ja -huoneet eivät välttämättä ole ihanteellisimpia kotona työskentelyyn kokoaikaisesti. Sinulla ei välttämättä ole työhuonetta tai -tilaa, eikä edes varsinaista työpöytää. Pienessäkin tilassa on silti mahdollista rajata jokin alue työskentelylle. Tee vaikka keittiön tasosta tai ruokapöydän kulmasta itsellesi työpiste. Vie työpisteellesi pöytälamppu, viherkasvi, muistio ja kyniä... mitä tahdotkaan kotitoimistostasi löytyvän! Tämä alue on tarkoitettu vain työntekoon. Kun syöt, siirry pöydän toiselle puolen tai kokonaan pois pöydän äärestä. Monet meistä tykkäävät tehdä töitä mahdollisimman mukavassa paikassa, mutta se ei ehkä ole tehokkuuden ja virkeyden kannalta paras vaihtoehto, joten harkitse siirtymistä pois vuoteesta tai sohvalta pöydän ääreen. Kun sänky ja sohva ovat tarkoitettu vain lepoon, se myös selkeyttää sinulle sitä, missä ja milloin on aika tehdä töitä. Toiset työskentelevät tehokkaimmin sohvalta tai sängystä käsin, mutta silloinkin on tärkeää, että rajaat sängystä tai sohvasta tietyn alueen työntekoon ja rakenna kotitoimistosi päivän ajaksi siihen. Siten voit työt lopetettuasi poistua 'toimistolta' ja vapaa-aika voi alkaa.

3. Luo aamu- ja iltapäivärutiini

Kotoa käsin opiskelussa ja työskentelyssä on se etu, ettei tarvitse joka aamu käyttää merkittävästi aikaa työmatkaan, mutta työmatka saattaa olla tärkeä osa päivittäistä rutiinia, joka rajaa sinulle työ- ja vapaa-ajan. Kotona ollessa työmatka puuttuu, mutta voit aivan hyvin tehdä 'työmatkan' myös kotona. Lähde ennen töitä lyhyelle kävelylle, vaikka vain korttelin ympäri, ja palaa raitista ilmaa nauttineena virkeänä kotitoimistolle. Yksinkertaisetkin asiat, kuten astetta paremman aamukahvin keitto tai päivän tehtävälistan läpi käyminen ennen opintoihin ryhtymistä ovat jo hyvä rutiini rytmittämään päiväsi alkua. Iltapäivästä voit vaikka laatia tehtävälistaa seuraavalle päivälle, tehdä toisen kävelyn tai tapittaa jakson lempisarjaasi, niin rajaat selkeästi, miten ja mihin työt päättyvät tältä päivältä. 

Yksinkertaiset rutiinit rajaavat työ- ja vapaa-ajan selkeästi. Ujuta nämä osaksi aikatauluasi, niin sinulla on päivässäsi aina joku rakenne, vaikka luennot ja deadlinet vaihtelevatkin. 

4. Pidä kunnon taukoja

On houkuttelevaa pitää jatkuvasti pieniä taukoja päivän mittaan tai unohtua paahtamaan töitä, kun kerran homma luistaa, mutta yritä aikatauluttaa myös tauot päivääsi. Ei sinänsä ole väliä, miten taukosi aikataulutat. Saatat haluta noudattaa klassista 8 tunnin päivää parilla kahvitauolla ja yhdellä pidemmällä lounastauolla, tai sitten noudata pomodoro-tekniikan tyylistä taukosysteemiä, jossa työskentelet aktiivisesti 25 minuuttia ja pidät sen päälle 5 minuutin tauon (ja keskellä päivääsi puolen tunnin ruokatauon). Taukojen ottaminen osaksi aikatauluasi paitsi vahvistaa aikatauluasi, pitää myös sinun työntekosi ruodussa. Et runno täysillä menemään väsymykseen saakka, etkä myöskään pidä taukoa tauon perään vain huomataksesi päivän päätteeksi, ettet ole oikeastaan saanut mitään tehtyä. 

Vinkki: tauon viettäminen ulkosalla virkistää!

5. Jotain, mitä odottaa

Pitkän koulupäivän jälkeen kotiinpaluu on useimmiten jotain, mitä odottaa joskus koko päivän. Mutta kun luentosali on oma opiskelijaluukku, kotiinpaluu ei ole kummoinen palkinto päivän päätteeksi. Yritä siis aikatauluttaa (kyllä, tämäkin menee aikatauluun) itsellesi jotain, mitä odottaa päivän päätteeksi vaikka jokaiselle päivälle. Se motivoi sinua päivän mittaan ja on myös rentoutumisen ja stressinhallinnan kannalta todella tärkeää, että saat vapaa-ajallasi tehdä jotakin, joka tuo sinulle iloa ja hyvää mieltä. Joten suunnittele katsovasi lempisarjaasi, soittavasi kaverille, tarttuvasi hyvään kirjaan tai tekeväsi hyvä treeni, kun opinnot ovat tältä päivältä ohi, jotta sinulla on edessäsi mieluisa palkinto työnteon päätteeksi. 

 

)