Opiskelu ulkomailla on antoisaa, olipa kyseessä lyhyt kielikurssi, vaihtovuosi tai kokonainen tutkinto. Sopivatko nämä 5 syytä opiskella ulkomailla sinuun?

5 syytä opiskella ulkomailla

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä EU Business Schoolin kanssa.

Ulkomailla opiskelu on monelle mullistava kokemus. Ulkomailla opiskelusta on myös paljon hyötyä, olipa kyse sitten kansainvälisten verkostojen luomisesta tai uusien kulttuurien ja perinteiden kohtaamisesta. Ei siis mikään ihme, että ulkomailla opiskelevien määrä on kasvanut lähes kolminkertaisesti viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana

Tiesitkö, että noin 4.3 miljoonaa opiskelijaa ympäri maailmaa ei opiskele kotimaassaan? Tämä on huikea määrä opiskelijoita ja kertoo siitä, että ulkomailla opiskelusta on tullut todella suosittua maailmanlaajuisesti.

Jos et ole ihan varma, kannattaako sinun harkita ulkomailla opiskelua, lukaise alta ISIC:n 5 syytä opiskella ulkomailla. Olipa kyseessä sitten lyhyt kielikurssi, vaihtovuosi tai kokonainen tutkinto ulkomailla, ulkomaanjakso on varmasti ikimuistoinen kokemus ja hyödyttää sinua myös myöhemmin työelämässä.

 

1. Vahva kielitaito

Ulkomailla opiskellessa käytät väistämättä jotakin toista kieltä, ja niinpä kielitaito kasvaakin kohisten sekä opiskellessa että arkea pyörittäessä. Päivittäinen kommunikaatio ystävien, opettajien ja muiden ihmisten kanssa takaa sen, että vieras kieli luonnistuu sinulta pian jouhevammin kuin pelkästään kirjasta opiskeltuna. Vaikka kielen opinnoista kotona on toki hyötyä, on aivan eri asia päästä käyttämään kieltä varsinaisessa kieliympäristössä. Mahtava lisä kielitaitoosi on tietysti myös paikalliset fraasit ja slangi, joka saattaa tarttua sinulle ystäviltäsi ja kurssitovereiltasi. Kielestä tulee näin paitsi sujuvaa, myös rikasta.

Käytännössä saadusta kielitaidosta on varmasti myös hyötyä myöhemmin työelämässä, erityisesti, jos toiveissasi on suunnata kansainväliselle urapolulle. Kaiken kaikkiaan kielitaidosta ei ole koskaan CV:ssä haittaa, ja monet työnantajat myös arvostavat kokemusta ulkomailla opiskelusta. 

 

2. Tutustuminen toisiin kulttuureihin

Opiskelu ulkomailla tarkoittaa usein myös uuteen kulttuuriin ja uusiin perinteisiin tutustumista. Monet yksinkertaiset, päivittäiset asiat ovat erilaisia, ja vaikka välillä vuokrasopimusten, puhelinliittymien ja bussikorttien kanssa säätäminen uudessa, vieraassa paikassa tuntuu kuluttavalta, useimmiten reissun päältä jää kokemuksiltaan kuitenkin plussan puolelle. Parasta on päästä osallistumaan paikalliseen opiskelijaelämään sekä koulun penkillä että vapaa-ajalla uusien ystävien kanssa. Uuden kotimaan perinteiset juhlat ja tapahtumat ovat monelle myös hieno kokemus. 

Asuminen ja eläminen uudessa kulttuurissa ja maassa auttaa sinua tulevaisuudessa paremmin ymmärtämään paitsi itseäsi myös muita kulttuureja, ja reflektoimaan myös sitä, miten oma kulttuuritaustasi vaikuttaa tapoihisi ja käytökseesi. Saat varmasti uusia kokemuksia ja näkemyksiä, jotka kulkevat mukanasi loppuelämän ajan; ehkä opit myös arvostamaan tuttuja asioita kotona uudella tavalla. 

 

Opiskelu ulkomailla on monella tapaa kansainvälistä; jos päädyt opiskelemaan esimerkiksi Barcelonaan, sinua odottaa varmastikin monikulttuurinen kokemus, sillä kaupungista löytyy kansalaisia jopa yli 179 eri maasta. Et siis tutustu vain espanjalaiseen kulttuuriin, vaan myös mahdollisesti italailaiseen, ranskalaiseen, brittiläiseen ja moneen muuhun luokkatoveriesi ja ystäviesi kautta.

 

3. Ystävä- ja työelämäverkoston kasvattaminen

Ystäväverkostosi kasvaa merkittävästi ulkomailla opiskellessa, ja mahdollisesti näistä yhteyksistä on sinulle iloa myös myöhemmin työelämässä. Tapaat muita opiskelijoita, tiedekuntasi jäseniä, opettajia ja muuta henkilöstöä opintojesi aikana, ja näitä suhteita kannattaa hyödyntää jo silloin, kun opiskelet ulkomailla. Mitä enemmän rakennat verkostoa opiskeluaikana (tämä pätee myös kotimaassa), sitä enemmän sinulla on ihmisiä, jotka osaavat kertoa osaamisestasi ja sinusta ihmisenä vaikkapa suosittelijoina tai LinkedInissä. Ystäviin ulkomailla kannattaa pitää yhteyttä ulkomaanjakson jälkeen; kuka tietää, vaikka joskus työskentelisitte yhdessä. 

 

4. Henkilökohtainen kehitys

Poistut mukavuusalueeltasi, kun lähdet opiskelemaan ulkomaille. Siksi ulkomailla opiskelu onkin monelle opiskelijalle varsin kasvattava kokemus. Olet uudessa maassa, vieraassa kieliympäristössä, totuttelemassa elämään uudessa kulttuurissa. Se on hankalaa, mutta myös äärimmäisen palkitsevaa.  

Erilaisista taustoista tulevien ihmisten tapaaminen ja heidän kanssaan ystävystyminen harjoittaa viestintä-, empatia- ja tiimityöskentelykykyjäsi aivan uudella tavalla. Monelle ulkomailla opiskelu on myös itsenäistymistä; opit luottamaan itseesi ja omiin taitoihisi, kun järjestät elämääsi uudessa paikassa ilman tuttua turvaverkkoa.

Yksi isoimmista hyödyistä, joita ulkomailla opiskelusta saat on mahdolllisuus matkustaa paikkoihin, joissa et muutoin ehkä olisi vieraillut. Uudet kokemukset tuovat uusia mahdollisuuksia. Uusien tuttavuuksien ja ystävien lisäksi saatat huomata, mikä omassa opintoalassasi sinua viehättää eniten; ehkä huomaat, että haluatkin vaihtaa opintoalaa. Ehkä vierailet tulevassa kotikaupungissasi. Ulkomailla opiskelu antaa usein todella hyvin perspektiiviä asioihin omassa elämässä ja kotimaassa sekä ajatuksenaihetta tulevaisuuden kuvioista.

 

5. Hyvä asema työelämässä

Ulkomailla opiskelusta saattaa olla hyötyä, jos suunnittelet uraa kansainvälisissä tehtävissä. Kuten sanottu jo ylempänä, moni työnantaja arvostaa kokemusta opiskelusta tai työharjoittelusta ulkomailla, vaikka positio ei kansainvälinen olisikaan. Monissa kansainvälisissä yrityksissä ja tehtävissä jonkinlaista ulkomaanjaksoa miltei odotetaan työnhakijalta. Ulkomailla opiskellessa sinulla on myös mahdollisuus luoda kansainvälisiä uraverkostoja jo opiskeluaikana; kannattaa ehdottomasti osallistua oppilaitoksesi uraohjaukseen ja työelämätapahtumiin ulkomaanjaksosi aikana. 

 

Lopuksi

Ulkomailla opiskelu on palkitseva kokemus. Se ei ole ainoastaan kiva lisä osaamiseesi ja CV:hen; monelle se on elämää muuttava kokemus, jolla on iso vaikutus henkilökohtaiseen kehitykseen. Jos pidempi ulkomaanjakso ei tunnu sinulle luontevalta vaihtoehdolta, pohdi, olisiko lyhyt kielikurssi tai kesäyliopisto ulkomailla sinulle hyvä tapa opiskella ulkomailla. EU Business School järjestää lukuisia kesäkursseja, jotka kestävät 2 viikosta 2 kuukauteen ja ovat loistava mahdollisuus saada kansainvälistä opiskelukokemusta, josta on sinulle iloa ja hyötyä sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti.

 

 

)