Vaikeuksia aikaansaamisen kanssa? Lukaise nämä 4 vinkkiä ISIC:lta opiskelijan arkipäivän rytmittämiseen, ja saa aikaan enemmän!

4 vinkkiä, joilla saat enemmän aikaan

Opiskelijan kalenteri on usein täynnä. On luentoja, ryhmätöitä, palautettavia projekteja ja esseitä, treenejä, rientoja ja kotitaloudesta huolehtimista... tekemistä riittää. Joskus tuntuu siltä, etteivät tunnit vuorokaudessa kerta kaikkiaan riitä. Opiskelijan arki on rankkaa, mutta onneksi on muutamia tapoja, joilla voit helpottaa arkeasi ja ajankäyttöäsi kiireen keskellä, ja parhaimmillaan saada enemmän aikaan! Kokeile näitä 4 vinkkiä:  

1. Aikatauluta tehtävälistasi

Tehtävälistat ovat hyödyksi, kun haluat pitää tehtäväsi järjestyksessä, etkä halua unohtaa mitään, mitä pitää tehdä. Niiden huono puoli kuitenkin on se, että ne eivät ota käytettävissä olevaa aikaa huomioon, vaan edessäsi on vain loputtomalta tuntuva lista asioista, jotka pitää hoitaa. Tämän lisäksi todennäköisesti arvioit vapaa-aikasi määrän hiukan yläkanttiin. Stressin vähentämiseksi ja käytettävissä olevan ajan maksimaaliseksi hyödyntämiseksi yhdistä aikatauluta tehtävälistasi. Varaa jokaiselle tehtävälle tietty määrä aikaa, ja kun tämä aika on kulunut, siirry seuraavaan kohtaan listalla. Huomaat nopeasti, kuinka paljon aikaa eri tyyppisiin tehtäviin kuluu ja opit arvioimaan paremmin ajan, jonka tietyn tyyppisiin tehtäviin tarvitset, ja kuinka paljon saat päivässä tehdyksi. Tehtävälista ei myöskään vaikuta niin ylitsepääsemättömältä, kun olet asettanut jokaiselle tehtävälle ajan, jolloin käyt sen kimppuun ja viet sitä eteenpäin. 

2. Yhdistele pienet tehtävät

Arjen pienet tehtävät kasautuvat helposti: pyykit, ruokakaupassa käyminen, imurointi, soitto vanhemmille... kun näitä pieniä asioita on listalla paljon, niiden määrä yksinään riittää aiheuttamaan stressiä. Miten ikinä saat nämäkin asiat mahtumaan jo valmiiksi täyteen kalenteriisi? Jos et tee niitä heti, ne jäävät mieleen ja vaivaavat sinua silloin, kun pitäisi keskittyä koulu- tai työasioihin. Kokeile yksinkertaista ratkaisua: varaa joka päivästä 30-60 minuuttia näiden asioiden tekemiseen. Et saa niitä kaikkia tehtyä yhden päivän aikana, mutta vähä vähältä lista lyhenee. Kun lähdet ruokakauppaan, soita matkalla vanhemmille. Kun tekee mieli uppoutua hyvän podcastin pariin, laita napit korviin ja tiskaa samalla. Aikarajoite auttaa; kun 30-60 minuuttia on täynnä, on aika levätä ja tarttua pikkutehtäviin taas huomenna. 

3. Tee itsellesi aamurutiini

Torkuttaminen on ihanaa ja monen opiskelijan helmasynti. Torkuttaminen loputtomasti kuitenkin usein tarkoittaa kiireistä aamua ja nopeaa lähtöä kotoa tai myöhästymistä sovituista menoista. Selkeä ja johdonmukainen aamurutiini sanelee päiväsi tahdin, joten sellaisen laatiminen auttaa sinua samaan enemmän aikaan päivässäsi. Ideaalitilanteessa heräät aina samaan aikaan (eikä ole väliä tykkäätkö herätä aikaisin vain myöhään, kunhan asetat itsellesi tietyn ajan). Lisää aamurutiiniisi itsellesi mieluisia ja tärkeitä asioita. Ehkä haluat nauttia ison kupin kahvia kotona, ehkä käyt reippaalla kävelyllä, ehkä nautit pitkästä suihkusta tai luet aamun lehteä pitkään. Kun heräät ja tiedät, että aamulla on tiedossa mukavia asioita, heräämisestä samaan aikaan joka aamu on helpompi pitää kiinni. Pikkuhiljaa totut heräämiseen ja saatat jopa alkaa herätä hiukan ennen kellonsoittoa, kun kehosi tietää, että pian on aika nousta. 

4. Karsi häiriötekijät ympäriltäsi

Kuinka usein vain ihan nopeasti tarkistat Instagramin, kun olet istunut alas opiskelemaan? Puolen tunnin päästä havahdut puhelimen äärestä, etkä muista hiventäkään siitä, mitä luit, ennen kuin otit puhelimen käteen. Samaa tulee tehtyä koneella, kun ajatus hieman herpaantuu; uusi välilehti aukeaa ja taas mennään katselemaan milloin omaa fiidiä, milloin selaamaan jotakin nettikauppaa. Kokeile vaikkapa Forest-sovellusta, jolla ehkäiset puhelimen näpräämistä silloin, kun pitäisi keskittyä. Forestissa voit asettaa tietyn ajan, jolloin työskentelet keskeytyksettä. Tämän ajan kuluessa Forestissa kasvaa puu ja kun aika on kulunut, voit avata puhelimesi (ja ihastella kasvattamaasi metsää!). 

Tsekkaa tästä vielä lisävinkkejä tehokkaasti työskentelemiseen:

Tips om je productiviteit te verhogen

 

Lähde: Calnewport

)