Kotiopiskelu? Pidä huolta, että pysyt motivoituneena ja suoriudut kursseistasi myös kotona opiskellessasi. Lue ISIC:n vinkit tehokkaaseen kotiopiskeluun!

10 vinkkiä kotona opiskeluun

Kotona opiskelu ja työskentely saattaa olla ihanaa ainakin alkuun, mutta kotiopiskelussa, kuten kaikessa, on hyvät ja huonot puolensa. Toki, saa hengailla yöpuvussa vaikka koko päivän, juoda kahvia lempimukista, eikä tarvitse hypätä bussiin, junaan tai ratikkaan kouluun päästäkseen. Kotona on kuitenkin myös läjäpäin häiriötekijöitä, jotka koulusta puuttuvat, ja jotka voivat pahimmillaan pitää sinut varsin tehokkaasti erossa koulutöistä! Kotitöiden, Netflixing ja Instagramin selailun välttely on huomattavasti hankalampaa kotona - koti kun on monille meistä ympäristö, jossa rentoudumme ja jonne emme tuo opiskelua ja töitä mukanamme suurissa määrin. Miten järjestellä oma opiskelu kotona niin, että et harhaudu puuhaamaan kaikkea muuta moneksi päivää? Kokosimme tähän 10 vinkkiä kotona opiskeluun - lue läpi ja ota ainakin muutama käyttöön, jotta saat kotiopiskelussa samalla tavalla aikaan kuin koulussa!

1. Tee aikataulu

Varaa tietty aika päivästä opiskeluun. Kirjoita aikataulusi ylös ainakin seuraavaksi viikoksi (ja tee se mieluiten vähintään päivää ennen seuraavan viikon alkua) ja pidä sitä esillä niin, että voit säännöllisesti palata siihen ja tarkistaa, mitä olet päättänyt saada tänään aikaiseksi. Muista sisällyttää tauot aikatauluusi. Toisille toimii tiukka 3-4 tunnin opiskelurutistus ja siihen päälle pitempi, esim. 30 min tauko, kun taas toiset opiskelevat mieluiten lyhyemmissä 20-30 minuutin pätkissä ja pitävät välissä 5 minuutin tauon. Opiskeluaikataulun tekeminen ei vain auta sinua saamaan aikaan joka päivä, vaan saa sinut myös pysymään deadlinessa ja tekemään tehtävät annetussa ajassa. Tuntuuko, että aikataulun tekeminen on hankalaa? Tsekkaa, olisiko näistä opiskeluaikataulusovelluksista apua sinulle. 

2. Vaihda yöpaita pois

Kotona opiskelu on huomattavasti rennompaa kuin peseytyminen, pukeutuminen ja kouluun kulkeminen joka aamu. Rentoudella on kuitenkin myös kääntöpuolensa, ja yöpaidassa koko päivän kulkeminen todennäköisesti motivoi sinua enemmän löhöilyyn ja kahvinjuontiin kuin opiskeluun. Vaihda siis yöpaidasta pois joihinkin mukaviin vaatteisiin, kampaa hiukset ja laita lukulasit nenälle, ennen kuin lähdet kouluun kotityöpöydän ääreen. 

3. Pidä taukoja, mutta aikatauluta ne

Tauot ovat tärkeä osa opiskelua. Tauon aikana saat levätä ja antaa ajatustesi vaellella samalla, kun juuri oppimasi asia painuu mieleen. Liiat tauot kuitenkin tarkoittavat opiskeluajan vähenemistä ja enemmän aikaa aivoillesi keskittyä johonkin aivan muuhun, kuin opiskeltavaan asiaan. Tämä on totta erityisesti kotona opiskelun kanssa; kun lähdet hakemaan hiukan vettä, näetkin likaiset astiat ja tiskata, pyykätä, imuroida ja vilkaiset puhelinta vain ihan nopeasti... ja siinä vierähtikin pari tuntia hyvää opiskeluaikaa. On tärkeää, että tauot ovat osa aikatauluasi, ja käytät tauot oikeasti rentoutumiseen, etkä jonkun toisen tehtävän hoitamiseen. 

4. Sijainnilla on väliä

Sinulla on varmaan useampi lempipaikka rentoutumiseen kämpilläsi. Yllättävää kyllä, nämä samat paikat eivät ehkä ole parhaita paikkoja opiskeluun keskittymiseen. Nouse sängyltä ja sohvalta ja raivaa itsellesi selkeästi rajattu, siisti työpiste kotona, missä opiskelet. Oli se sitten työ- tai ruokapöytä tai vaikka keittiön työtaso, siivoa työpisteesi ympäristö ja huolehdi, että kotitoimistollasi on kaikki, mitä opiskeluun tarvitset, niin ettei sinun tarvitse lähteä työpisteeltäsi ja käyttää puoli tuntia toimivan kuulakärkikynän etsimiseen. Jos mahdollista, on mahtavaa, jos työpisteesi sijaitsee erillisessä huoneessa, josta saa oven kiinni siinä tapauksessa, että muut perheenjäsenet tai kämppikset opiskelevat tai työskentelevät myös kotona tai kun he tulevat kotiin. Pähkinänkuoressa: tee työpisteestäsi selkeä, rauhallinen paikka, joka toimii sinulle ja auttaa sinua keskittymään ja pysymään motivoituneena. 

5. Aktiivinen opiskelu

Verkko-opiskelu saattaa tarkoittaa pitkiä videoluentoja ja ruudun ääressä istumista suurimman osan päivästä. Tämä saattaa olla puuduttavaa ja ei niin motivoivaa opiskelua, joten on tärkeää, että pidät itsesi aktiivisena näiden luentojen aikana ja opiskelussa niiden jälkeen. Tee itsellesi lista kysymyksiä, joihin vastaat opiskelurupeaman aikana. Aloita vaikkapa seuraavilla: 

  • Mitä oletan oppivani tämän luennon aikana tai aihepiirin parissa?
  • Mitä tiedän tästä aiheesta jo valmiiksi?

Älä pelkästään ajattele vastauksia näihin kysymyksiin, vaan kirjoita vastauksesi myös ylös. Kun alat kahlata materiaalia läpi, seuraa edistymistäsi ja aktivoi itseäsi. Kysy itseltäsi 

  • Ymmärränkö, mitä tästä aiheesta on kerrottu/sanottu?
  • Mitkä ovat pääasiat tässä aihepiirissä? Miten tiivistäisin ne?
  • Mitä tämä aihe istuu opiskelukokonaisuuteen tai isompaan aihepiiriin tällä kurssilla/tutkinnossani?
  • Mitkä ovat avainsanat ja -käsitteet, ja pitäisikö minun kirjoittaa ne ylös?

Kun luento tai opiskelurupeamasi on ohi, kysy itseltäsi 

  • Mitä opin tämän luennon tai opiskelutuokion aikana? 
  • Mitä minun pitää kerrata ennen seuraavaa luentoa tai opiskelutuokiota?

Kysymällä kysymyksiä ja vastaamalla niihin opiskelusi tai luentojen aikana auttaa sinua sekä keskittymään että ymmärtämään opetettavan asian paremmin, koska olet koko ajan keskittynyt ja sitoutunut aihepiiriin ja omaan opiskeluusi. Käytä saatavilla olevaa opiskelumateriaalia (verkko- tai fyysistä materiaalia) opiskeltavasta aiheesta luentoihin ja opiskelutuokioihin valmistautumiseen; aihepiiriin tutustuminen etukäteen edes hiukan auttaa sinua keskittymään ja seuraamaan paremmin luennolla. 

6. Pidä yhteyttä ystäviisi ja opiskelutovereihisi verkossa

Vaikka opiskeletkin kotona, pidä yhteyttä ystäviisi ja opiskelutovereihisi. Yritätte kaikki ratkaista samoja tehtäviä ja ongelmia, ja niiden läpi käyminen yhdessä auttaa ymmärtämään opiskeltavaa aihetta, antaa sinulle muita lähestymistapoja aiheeseen ja saatat jopa saada apua jonkin sellaisen ongelman ratkaisuun, jota olet miettinyt jo pidemmän aikaa itseksesi. Tarvitsemme myös sosiaalista kontaktia voidaksemme hyvin, joten pidä yhteyttä ystäviisi ja opiskelutovereihisi myös sellaisten asioiden tiimoilta, jotka eivät liity opiskeluun - saatte yhdessä purkaa paineita ja vaihtaa kuulumisia. 

7. Tee muistiinpanoja

Saattaa olla houkuttelevaa ajatella, että verkkoluennoilla voit vain iskeä kuulokkeet korville, nojata tuolissa taaksepäin ja puolella korvalla kuunnella, kun opettaja luennoi - erityisesti, jos materiaali on saatavilla jälkikäteen, saatat ajatella, ettei sinun oikeastaan tarvitse keskittyä kunnolla. Aktivoi itseäsi verkkoluentojen aikana tekemällä muistiinpanoja. Jos mahdollista, käytä kynää ja paperia ylimääräisten häiriötekijöiden välttämiseksi; on aivan liian helppoa vain äkkiä tarkistaa sähköposti ja some, kun teet muistiinpanoja tietokoneellasi. Jos kuitenkin teet muistiinpanosi tietokoneella, tabletilla tai puhelimella, harkitse lentotilan käyttöä, jotta et tunne houkutusta puuhata laitteellasi jotakin muuta sinä aikana, kun sinun pitäisi tehdä muistiinpanoja. 

8. Puhelin pois, oikeasti

Ei sitä tarvitse ikkunasta nakata, mutta laita puhelimesi pois ulottuviltasi, kun opiskelet. Anna aivojesi keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan ja pidä puhelimen käyttö minimissä, kun yrität keskittyä. Säästä puhelinaika tauoillesi. Kun sinulla ei ole helppoja harhautuksia saatavilla ja lähistöllä, pystyt keskittymään paremmin ja pitempään, mikä pitkässä juoksussa tarkoittaa tehokasta oppimista ja parempia oppimistuloksia. Jos tarvitset musiikkia keskittyäksesi, valitse tai rakenna itsellesi hyvä soittolista ja laita se pyörimään sekoitukselle niin, ettei sinun tarvitse ottaa puhelinta käteesi kappaletta vaihtaaksesi. Muista myös, että puhelimen kanssa vietettyä aikaa tulisi vähentää, kun nukkumaanmeno lähestyy. Hyvä yöuni on keskeistä oppimisen kannalta, joten älä harhauta itseäsi ja anna aivoillesi ärsykevyöryä juuri, kun on aika vetää peitto korviin. 

9. Aseta tavoite

Kotona itsesi tsemppaaminen opiskelemaan voi olla paljon hankalampaa kuin kouluympäristössä. Tämä vinkki on läheisesti liitettävissä opiskeluaikataulun rakentamiseen, ja on aivan yhtä tärkeä seikka opiskelumotivaation ylläpitämiseen. Aseta itsellesi selkeä, realistinen tavoite siitä, mitä haluat oppia tästä aiheesta, tämän luennon ja tämän kurssin aikana. Tavoitteesi saattaa olla joku tietty arvosana tai jonkin aihepiirin suvereeni hallitseminen, kaikkien tehtävien palauttaminen viikkoa ennen viimeistä palautuspäivää, 20 sivua kurssimateriaalia luettuna joka päivä... Sinä päätät. Tavoitteesi ja opiskeluaikataulusi tulisi olla linjassa keskenään ja puhaltaa yhteen hiileen; huolehdi siis, että aikataulusi tukee sinua asettamasi tavoitteen saavuttamisessa. 

10. Pilko tekemisesi pienempiin osiin

Tämä vinkki liittyy myös erittäin läheisesti asettamaasi tavoitteeseen ja viikko- ja päivittäiseen aikatauluusi. Älä haukkaa kerralla liian isoa palaa, vaan pilko tekemisesi pienempiin osiin. Et millään pysty keskittymään jokaiseen kurssiisi täysillä joka päivä. Itsesi uuvuttamisesta liian suurella työmäärällä per päivä ei ole mitään hyötyä, sillä ahmimalla et todennäköisesti opi kurssiesi sisältöä kuin pintapuolisesti. Jaa jokaisen kurssin tehtävät pienemmiksi palasiksi ja varaa jokaiselle päivälle riittävästi aikaa työskennellä tehtävien parissa niin, että saat kurssimateriaalin käytyä läpi ja tehtävät tehtyä ajoissa. Tee itsellesi tarkka kalenteri (opiskeluaikataulusi) siitä, mitä aiot kunakin päivänä käsitellä ja pidä siitä kiinni. Opiskelemalla pienempiä kokonaisuuksia kerralla pystyt paremmin prosessoimaan tietoa verrattuna viime hetken pänttäämiseen, jossa unohdat koko kurssisisällön heti, kun kurssi päättyy (tai pahimmillaan jo kesken kurssin...). 

Yhteenvetona: ole tarkka ja tiukka ajankäytöstäsi, sulje häiriötekijät opiskelupaikkasi ulkopuolelle ja pidä huolta itsestäsi ja jaksamisestasi, niin kotiopiskelu on sinulla hanskassa. Hyviä hetkiä opintoihin kotona! 

 

Lähteet: 

GoodColleges: 21 Tips for Online Classes Success 

Northeastern University: Tips for Taking Online Classes: Strategies for Success

Colorado State University: 8 Tips for Staying Productive when Studying at Home

Oxford Learning: 8 Tips for Studying at Home Effectively

TIME: 5 Tips for Staying Productive While You're Working From Home

 

)