Uusi lukuvuosi alkaa pian. Tsekkaa tästä opiskelijan muistilista siitä, mitä pitää muistaa, jotta lukuvuosi lähtee sujuvasti käyntiin!

Vinkit uuden lukukauden alkuun

Lukuvuoden alku on kiireistä aikaa opiskelijalle ja tuntuu, että muistettavia ja hoidettavia asioita on miljoona. Jotta pääset aloittamaan uuden lukuvuoden sujuvasti, olemme koonneet tähän pienen listan asioista, jotka kannattaa hoitaa kuntoon, ennen kuin kouluvuosi lähtee täydellä teholla käyntiin. Lukaise listamme läpi ja aloita uusi lukuvuosi sulavasti!

1. Ilmoittaudu läsnäolevaksi ja maksa mahdollinen opiskelijakunnan jäsenyys

Monilla korkeakouluilla on ylioppilaskunnan tai opiskelijakunnan jäsenmaksu, joka tulee suorittaa, ennen kuin opiskelija voi ilmoittautua läsnäolevaksi uudelle lukuvuodelle. Jos olet uusi opiskelija, ja olet juuri saanut tiedon opiskelupaikasta, onneksi olkoon! Kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi, maksanut mahdollisen jäsenmaksusi oppilaitokseesi ja ilmoittautunut läsnäolevaksi, voit myös hakea Kelan opintotukea ja opintolainaa pankistasi. Huomioithan, että jotkut korkeakoulut edellyttävät, että jäsenmaksu on maksettu tiettyyn päivään mennessä, ja jos jäsenmaksusi ei ole tähän päivään mennessä maksettu, et välttämättä pysty ilmoittautumaan kursseille tai saamaan opintosuorituksistasi opintopisteitä. 

2. Opiskelija-asunnon metsästys 

Kun valtaosa uusista opiskelijoista saa tiedon opiskelupaikastaan samoihin aikoihin, asuntomarkkinoilla on kesällä ja alkusyksystä ruuhkaa sekä opiskelija-asuntojen että yksityisten vuokranantajien puolella. Aikainen lintu nappaa madon myös asuntoasioissa, mutta on vaikeaa olla ensimmäisten joukossa, kun tietoa opiskelupaikasta joutuu odottamaan. Voit toki tehdä etukäteen selvitystyötä asuntotilanteesta tulevalla opiskelupaikkakunnallasi. Jos esimerkiksi tunnet jonkun, joka opiskelee siinä koulussa, jonne olet hakenut tai jonne olet päässyt opiskelemaan, kannattaa kysyä heiltä, missä päin kaupunkia tai millaisessa asumisjärjestelyssä on paras asua tulevalla kotipaikkakunnallasi. Heillä saattaa olla myös tietoa vapautuvista opiskelija-asunnoista tai mahdollisista kämppiksistä ja vinkkejä asunnon hankintaan alueelta. Tai jos ystäväsi on aloittamassa opinnot samalla paikkakunnalla, kimppakämpän etsintä saattaa olla myös hyvä idea. Useimmat opiskelija-asuntojärjestöt pyrkivät asettamaan etusijalle ne asunnonhakijat, jotka muuttavat toiselta paikkakunnalta tai ovat juuri aloittamassa opintojaan, mutta tärkeintä asunnon nappaamisessa on, että aloitat metsästyksen mahdollisimman aikaisin. 

3. Opiskelijan talous: Hae opintotukea, yleistä asumistukea ja opintolainaa 

Hae opintotukea ja yleistä asumistukea heti, kun olet ilmoittaunut läsnäolevaksi opiskelijaksi. Loppukesästä ja alkusyksystä opintotukihakemuksia on melko rypäs, joten mitä aiemmin olet hakemuksesi kanssa liikkeellä, sitä nopeammin hakemuksesi voidaan ottaa käsittelyyn. Voit hakea myös pankiltasi opintolainaa auttamaan opiskelijaelämän kustannuksissa.  

4. Ilmoittaudu kursseille ja silmäile kurssikirjallisuutta

Kun olet ilmoittautunut läsnäolevaksi lukuvuodelle, voit alkaa tarkastella kursseja, jotka suoritat lukuvuoden aikana. Selaa läpi kurssit, jotka olet ajatellut suorittaa ja laske alustavasti opintopisteet, jotka kerrytät vuoden aikana ja jos mahdollista, ilmoittaudu näille kursseille jo nyt (tai jos ilmoittautuminen ei ole vielä auki, laita vaikka kalenteriin muistutus, milloin kurssi-ilmoittautuminen aukeaa, jotta et unohda myöhemmin ilmoittautua jollekin tärkeälle kurssille). Uudella opiskelijalla ei välttämättä ole vielä kovin hyvää kuvaa siitä, mille kursseille tulisi ilmoittautua ja kuinka monta opintopistettä voi realistisesti arvioida suorittavansa vuoden aikana. Siksipä uusien opiskelijoiden on tärkeää osallistua orientaatioviikoille, jossa tavataan tuutoreita ja opettajia/professoreita, jotka voivat auttaa kurssivalinnoissa ja -ilmoittautumisessa. 

Jos mahdollista, kannattaa myös silmäillä läpi ainakin lukuvuoden ensimmäisten kurssien kirjallisuutta ja sisältöä, kun olet kurssi-ilmoittautumisen tehnyt. Peruskurssien ja suosituimpien kurssien kurssikirjoja on yleensä oppilaitoksen kirjastoissa melko hyvin tarjolla (myös e-kirjoina), mutta jos haluat tai joudut tilaamaan kurssikirjallisuutta itsellesi, ole hyvissä ajoin liikkeellä tilauksesi kanssa, sillä moni muukin opiskelija on todennäköisesti samassa tilanteessa ja haluaa tilata kyseisen opuksen niinikään. Kurssikirjat saattavat olla melko hintavia, joten jos kirjan voi ostaa käytettynä tai e-kirjana (tai lainata jonkun vanhemman opiskelijan entisiä muistiinpanoja opiskelun tueksi), säästät varmasti useamman euron. 

5. Pelit ja vehkeet - toimiiko tietokoneesi, puhelimesi ja muut laitteet ja välineet, joita tarvitset opiskeluun?

Lähes kaikilla opintoaloilla tietokone on välttämättömyys ja iso osa opiskelusta tapahtuu sähköisissä oppimisympäristöissä. Useimmat oppilaitokset tarjoavat tietokoneita opiskelijoiden käyttöön kirjastoissa ja oppimiskeskuksissa, mutta monille opiskelijoille läppäri on myös olennainen työväline opiskeluun. Jos sinulla on tarve hankkia tietokone/läppäri, aloita sopivan laitteen etsintä jo ennen lukuvuoden alkua. Saatat tarvita opinnoissasi tiettyjä piirteitä läppärissäsi, mutta koska kyseessä on hintava hankita, mieti valintaa tehdessä myös, miten käytät läppäriä vapaa-ajalla; esimerkiksi kuvankäsittely ja videoiden tekeminen vaativat läppäriltä hiukan enemmän kapasiteettia kuin esseen nakuttaminen tai Netflixin katselu. Koska läppärillä on joka tapauksessa hintaa, harkitse myös, voisitko ostaa koneesi käytettynä. Myös tehokas tabletti riittää hyvin opiskelijan perustarpeisiin ja taipuu parhaimmillaan myös vaikkapa kuvittamiseen ja graafiseen suunnitteluun. 

Saatat myös tehdä osan koulutyöstäsi ja käsitellä kurssimateriaalia puhelimellasi, joten pidä myös huoli, että puhelimesi on toimintakunnossa. Usein puhelimen elinkaarta saa jatkettua verrattain edullisesti, kun laitteesta vaihtaa akun, ja käytetyt puhelimet ovat myöskin hyvä valinta, jos puhelimesi kaipaa päivitystä. 

Lopuksi: pidä aina laturia läppärille ja puhelimelle laukussasi mukana. 

6. Tee lukujärjestys/opintosuunnitelma (ja koeta pitäytyä siinä) ja tee itsellesi päivärytmi

Uuden lukuvuoden ensimmäiset viikot saattavat olla hyvinkin kiireisiä, eivätkä välttämättä niinkään opiskelun takia. Siksi on tärkeää, että saat hyvän opiskelurutiinin käyntiin ensimmäisistä päivistä alkaen. Tee siis itsellesi lukujärjestys ja opintosuunnitelma kurssiaikataulujesi mukaan ja koeta pysytellä siinä. Merkitse päivästä tietty aika, jonka käytät opiskeluun, oli se sitten lukemista, kertaamista, kotitehtäviä, esseitä tai mitä tahansa kurssityötä. Kun käytät päivästä tietyn ajan opiskeluun, on muu elämä paljon helpompi sovittaa kalenteriin. Tällä tavoin sinulle jää aikaa rentoutumiseen, harrastuksiin ja muihin menoihin, etkä myöskään pode huonoa omatuntoa siitä, ettet ole opiskellut silloin, kun siihen olisi ollut aika. 

Aikataulutusta voi laajentaa myös lukujärjestyksen ulkopuolelle. Päivässä on yhtäkkiä huomattavasti vähemmän tunteja kuin kesälomalla. Lisää siis lukujärjestykseesi myös pyykki- ja siivouspäivät, jotta sinulla jää aikaa ja huomiota myös kotitöiden hoitoon. Tällä tavoin saat päiviin ja viikkoihin hyvää rytmiä. On myös tärkeää muistaa jättää lukujärjestykseen tilaa vapaa-ajalle ja rentoutumiselle. Kun kotityöt ja opinnot on aikataulutettu, saat varmasti jotakin aikaan joka päivä, mutta tiedät myös, milloin on aika ja lupa ottaa rennosti.

7. Kokkaa ruokaa valmiiksi ja täydennä kuivakaappi

Ensimmäisten viikkojen vilinä vie mennessään, ja sinulla on paljon uutta opittavaa, muistettavaa ja totuteltavaa. Kun päivät ovat kiireisiä ja pitkiä, on mukava tulla takaisin kotiin ja huomata, että sapuska on lämmittämistä vaille valmis. Kokkaa siis etukäteen muutamaksi päiväksi tai vaikka viikoksikin sapuskat valmiiksi, jotta voit kotiin palatessasi pitkän päivän jälkeen todella hengähtää ja rentoutua. Hyvin varusteltu kuivakaappi on myös oiva kaveri ensimmäisille viikoille; pussikeitto tai nuudelit ovat silloin tällöin ihan paras iltapala. "Menun" suunnittelu ja kokkaaminen valmiiksi säästää paitsi aikaa, myös rahaa, kun tiedät, mitä ja milloin syöt. 

8. Osallistu orientaatioviikolle ja lukuvuoden avajaismessuille

Useimmat koulut järjestävät orientaatioviikon uusille opiskelijoille ja monilla kouluilla järjestetään myös lukuvuoden ajavaismessuja ja luentoja kaikille opiskelijoille. Uusille opiskelijoille orientaatioviikolle osallistuminen on usein pakollista, ja vaikkei olisikaan, osallistumista voi vahvasti suositella. Tapaat tuutorisi ja opettajasi ja tietysti myös uudet opiskelijatoverisi. Orientaatioviikon on tarkoitus opastaa sinua koulun toimintapoihin ja opiskelijan arkeen ja varmistaa, että pääset opinnoissasi hyvään alkuun. Orientaatioviikolla käydään läpi kursseille ilmoittautuminen, kurssitöiden tekeminen, tentteihin osallistuminen ynnä muu opiskelun kannalta olennainen, joten pois ei kannata jäädä. Lukuvuoden avajaismessut ovat puolestaan hyvä paikka tutustua oppilaitoksen erilaisiin yhteistyökumppaneihin, opiskelijajärjestöihin, kerhoihin ja harrastuksiin, ja usein paikalla on myös paikallisia yrityksiä, joilla on opiskelijoille hyviä alennuksia ja tarjouksia, joten messuilla kannattaa käydä kääntymässä. 

9. Löydä itsellesi porukka tai opiskelukaveri, jonka kanssa opiskelet

Porukassa opiskeleminen ei vain auta sinua selviytymään opiskeltavien asioiden vuoresta, vaan myös luomaan ystävyyssuhteita uusien opiskelutoveriesi kanssa. Jokaisella teistä on paljon opiskeltavaa joka kurssilla, ja ryhmässä opiskellessa voitte käydä yhdessä yhteisten ongelmien kimppuun ja keskustella kurssimateriaalista ja -aiheista, mikä usein auttaa saamaan kurssin aiheesta paremman kokonaiskuvan. Saatat pystyä auttamaan opiskelukaveria ja saada itse apua muilta opiskelijoilta sellaisten aiheiden kanssa, joiden käsittely on ollut sinulle hankalaa. On myös hauskempaa, jos ei tarvitse puurtaa kurssitöiden parissa yksinään. 

10. Muista hankkia opiskelijakortti! 

Voit ehkä hakea opiskelijakorttia heti, kun olet saanut tiedon opiskelupaikastasi, mutta useimmiten saat opiskelijakorttisi vasta orientaatioviikon tai ensimmäisten kouluviikkojen aikana. Monissa oppilaitoksissa opiskelijakortti ei ole vain pääsylippusi mahtaviin opiskelija-alennuksiin, vaan myös kulkukorttisi kirjastoon, kuntosalille, opiskelijaruokalaan tai jopa julkisen liikenteen matkakorttisi, joten älä jätä opiskelijakorttia hankkimatta! Voit aina hankkia ISIC:n tavallisen opiskelijakorttisi lisäksi digitaalisena ISIC-korttina joko verkkosivuiltamme tai Frank appista, tai fyysisenä versiona osana kansallista opiskelijakorttiasi. Suosittelemme ISIC-korttia erityisesti opiskelijoille, jotka reissaavat paljon tai suunnittelevat vaihto-opintoja, työharjoittelua tai vaikkapa vapaaehtois- tai kesätöitä ulkomailla. ISIC-kortilla nimittäin nautit yli 150 000 opiskelija-alennuksesta ympäri maailman.

)