Miten matkustaa vastuullisesti? Kokosimme tähän vastuulliseen matkailuun liittyvää tietoa; lue läpi ja pohdi, mitä haluaisit itse omilla matkoillasi toteuttaa.

Vastuullinen matkailu

Matkailu avartaa, ja monelle juuri reissut ovat vuoden kohokohtia ja huikeimmat muistot ovat kertyneet matkan päältä. Matkailulla on varsin monitahoinen vaikutus paitsi ympäristöön, matkakohteeseen ja paikallisiin ihmisiin, myös matkailijaan itseensä, ja tämän takia voi olla hyvä pysähtyä miettimään, miksi ja miten matkustaa itse ja millainen kokonaisvaikutus tekemilläsi reissuilla on. Parhaimmillaan matkailu antaa paljon reissaajalle ja jättää positiivisen jäljen kohdemaahan monella tapaa. Reissatessa voi tulla tietämättään kuormittaneeksi ympäristöä ja paikallista väestöä. Kokosimme tähän vastuulliseen matkailuun liittyvää tietoa; lue läpi ja pohdi, mitä haluaisit itse omilla matkoillasi toteuttaa. 

Mitä on vastuullinen matkailu?

Yksinkertaisimmillaan vastuullisella matkailulla tarkoitetaan matkailua, jossa reissaajan vaikutus ympäristöön, yhteiskuntaan/yhteisöön sekä talouteen kohdemaassa ja yleisesti on positiivinen. Vastuullisella matkailulla pyritään varmistamaan, että turismilla on positiivinen vaikutus kohdemaahan ilman, että kohdemaan ympäristö tai väestö rasittuu, ylikuormittuu tai kärsii turismin vaikutuksista. Vastuullinen matkailu ei tarkoita pelkästään sitä, että minimoit lentosi reissun aikana ja maksimoit aikasi paikan päällä kohteessa (vaikka nämä ovatkin tärkeitä seikkoja ilmaston näkökulmasta). Siihen sisältyy myös, että toimit kohteessa paikallista kulttuuria kunnioittaen, kuormitat ympäristöä mahdollisimman vähän välttämällä esimerkiksi kertakäyttömuovin käyttöä, pitäydyt tukemasta eläimille vahingollista turismia (kuten esimerkiksi elefanttiratsastukset), ja varmistamalla, että rahasi menevät suoraan paikallisyhteisölle majoittumalla pienissä paikallisten ylläpitämissä majapaikoissa sekä hankkimalla matkamuistosi paikallisilta tuottajilta. Vastuullinen matkailu voi myös esimerkiksi sisältää vapaaehtoistyötä tai muuta paikallista yhteisöä tai ympäristöä hyödyttävää toimintaa.

Matkustaminen on monelle keino rentoutua ja vapautua arjesta kotona, mutta tämä ei vapauta matkailijaa vastuusta kohteessaan; asioihin perehtyminen ennen matkaa, ympäristön huomioiminen ja kohdemaan kulttuurin kunnioittaminen ja huomioonottaminen ovat asioita, joiden tulisi olla jokaiselle reissua suunnittelevalle itsestäänselviä. Koska vastuulliseen matkailuun liittyy paljon eri seikkoja, reissun suunnitteluun vastuullisen matkailun periaatteet mielessä pitäen voi kaivata apua. Monet matkailualan ammattilaiset ja matkanjärjestäjät toimivat jo vastuullisesti ja kertovat avoimesti ja yksityiskohtaisesti omista toimistaan ja tavoitteistaan vastuullisen matkailun saralla. Miten reissaaja voi varmistua siitä, että matkanjärjestäjä toimii vastuullisesti?

Mistä tiedän, toimiiko matkanjärjestäjä vastuullisesti?

Vastuullinen matkailu on nousussa ja monet matkanjärjestäjät toimivat jo vastuullisesti. Aina ei ole kuitenkaan yksinkertaista varmistua siitä, millä tavoin järjestäjä toimii vastuullisesti tai onko kyseisellä toimijalla vastuullisuuskäytäntöjä tai -tavoitteita lainkaan. Ihan ensimmäinen paikka katsoa on yrityksen/matkanjärjestäjän verkkosivut. Jos yritys on sitoutunut toimimaan vastuullisesti, heillä usein on verkkosivuillaan vastuullisuuslauseke tai vastuullisuustavoitteet listattuna. Toki, hetken googlailu ja puhelinsoitto matkanjärjestäjälle toimivat vielä hyvänä varmistuksena; kysy rohkeasti, miten matkanjärjestäjäsi varmistaa reissusi vastuullisuuden matkan jokaisessa kohteessa. 

Koska vastuullisesta matkailusta puhutaan nyt paljon, ja monet turistit edellyttävät matkanjärjestäjiltä, majoituksen tarjoajilta ja kohdemailta vastuullisia toimia turismin saralla, on myös riski, että vastuullisuutta vakuutetaan, mutta toimet saattavat kertoa toista tarinaa. Jos hostelli markkinoi itseään ekohostellina, mutta tarjoaa kuitenkin shampoot ja hygieniatuotteet kertakäyttöisinä, pesettää pyyhkeet ja liinavaattet joka päivä ja laskee jätevetensä rannalle, vastuullisuus on toiminnasta kaukana, vaikka katolla komeilisikin aurinkopaneeli. Reissasitpa sitten omatoimisesti tai matkanjärjestäjän kanssa, pieni selvitystyö Googlen, TripAdvisorin tai Lonely Planetin avulla auttaa välttämään viherpesua. 

Minä matkailijana

Vastuullisen matkailun konsepti pitää sisällään valtavan määrän eri käytäntöjä ja ohjeita ja voi tuntua aika ahdistavalta ja hankalaltakin, että reissaajan pitäisi itse muistaa toimia joka kohdassa vastuullisen matkailun kaikkien periaatteiden mukaan. Vastuullisesta matkailusta voidaan kuitenkin poimia muutamia nyrkkisääntöjä, joita jokaisen reissaajan on verrattain helppo toteuttaa reissuilla kotimaassa, lähikohteissa ja kaukokohteissa ulkomailla: 

  • Minimoi hiilijalanjälkesi ja vaikutuksesi. Lentomatkustaminen rasittaa ympäristöä lähes aina enemmän kuin maata tai vettä pitkin kulkeminen. Vältä viikonloppureissuja lentäen; matkusta mieluummin kerralla pitempi reissu, jonka aikana vierailet useammassa kohteessa junalla, bussilla tai autolla. Voit myös matkustaa sesonkien ulkopuolella, näin säästä todennäköisesti sekä rahaa että matkakohdetta, joka saattaa sesonkien aikana kärsiä yliturismista. Yliturismin seurauksia saattavat olla muunmuassa vuokratason nousu paikallisille ja eroosio.
  • Tee vapaaehtoistöitä. Voisitko viettää osan reissustasi vapaaehtoistöissä? Vapaaehtoistyö on oiva tapa auttaa paikallista yhteisöä tai osallistua luonnonsuojeluun matkakohteessa. Vastuullisia vapaaehtoistyöjärjestäjiä löydät esimerkiksi Vapaaehtoistyö ulkomailla -artikkelistamme.
  • Valitse ympäristöystävällinen majoitus ja vastuullinen matkanjärjestäjä. Tutustu kohteesi eri majoitusvaihtoehtoihin ja siihen, miten ne toimivat ympäristöystävällisesti: säästävätkö ne vettä, toimiiko kierrätys, palkkaavatko ne paikallisia työntekijöitä tai välttävätkö ne kertakäyttötuotteita. Jos et ole vielä valinnut reissukohdetta, katso, löytyisikö seuraava kohde tältä ympäristöystävällisten kohteiden listalta. Pidä huolta, että matkanjärjestäsi ei vie sinua epäeettisiin vapaaehtoistyö- tai luontokohteisiin, ja edellyttää palveluntarjoajiltaan ja yhteistyökumppaneiltaan vastuullisuutta.
  • Käytä rahasi paikallisiin tuotteisiin ja palveluihin. Yövy paikallisten pyörittämissä majoituskohteissa, syö itsenäisissä paikallisissa ravintoloissa, osta paikallisesti valmistettuja tuotteita ja käytä paikallisia elämys- ja opaspalveluita, niin hyödytät matkakohteesi yhteisöä reissullasi suoraan. 
  • Valitse eläinkohteet ja -elämykset huolella. Eläimiä ei pidä käyttää ihmisten viihdyttämiseen, ja niiden tulisi elää mahdollisimman vapaana kontaktista ihmisen kanssa. Elefanttiratsastukset, tiikerien silittelyt, krokotiiliesitykset, eläinsirkukset ja käärmeiden kanssa napattavat valokuvat eivät ole eettistä eläinmatkailua, vaan aiheuttavat kärsimystä ja peruuttamatonta haittaa eläimille. Jos haluat nähdä eläimiä reissusi aikana, vastuulliset safarit, luontoretket ja luonnonpuistot ovat hyviä vaihtoehtoja, kuten myös vapaaehtoistyöprojektit, joilla autetaan eläimiä. 
  • Kunnioita paikallista kulttuuria. Olet vieraana toisessa maassa, jossa tavat, uskomukset ja tottumukset saattavat poiketa omistasi melkoisestikin. Tutustu paikalliseen kieleen, tapoihin ja kulttuuriin ennen reissuasi ja pyri kunnioittamaan niitä matkasi aikana.
  • Minimoi jätteen määrä ja pakkaa mukaan monikäyttöisiä tavaroita. Pakkaa mukaan luottovesipullosi, niin sinun ei tarvitse aina ostaa pientä muovista vesipulloa tien päälle. Myös vedenpuhdistajasta on monessa paikassa iloa. Matkamukista ja eväsrasiasta, teräspillistä ja omista aterimista on reissussa kuin reissussa hyötyä. Helppo tapa kiertää muovijätettä on pakata mukaan oma kangaskassi kauppakassiksi matkalle.
  • Käytä rahaa vastuullisesti. Mieti, kannattaako tinkiä katukauppiaan kanssa 1 EUR kustantavasta tuotteesta. Todennäköisesti paikallisilla kauppiailla ja myyjillä on euroillesi kovastikin käyttöä, mutta sinun matkabudjettiasi se ei välttämättä paljoa murenna. Ole myöskin tarkkana, ettet anna rahaa kerjäläisille. Lahjoita raha mieluummin suoraan paikallisille avustusjärjestöille tai kouluille. Kerjääminen saattaa perheelle tapa ansaita rahaa, jolloin lapset ovat kadulla kerjäämässä sen sijaan, että saisivat käydä koulua. Kerjääminen on usein järjestäytynyttä ja siihen saattaa liittyä rikollista toimintaa.  
  • Kehota muita matkustamaan vastuullisesti. Puhu kokemuksistasi, reissuistasi ja toimintatavoistasi. Omakohtaisilla kokemuksilla ja vinkeillä on iso vaikutus myös kaveripiirimme reissaamiseen, joten jaa kokemuksesi vastuullisesta matkailusta kavereiden ja perheen kanssa. 

Toivottavasti löysit kaipaamaasi tietoa ja otat vastuullisen matkailun periaatteet huomioon, kun seuraavan kerran lähdet reissuun. Mukavia matkoja!

 

Lähteet:

World Tourism Organization: Sustainable Development

Lonely Planet: How to choose a responsible travel operator

Lonely Planet: Sustainable Travel - 6 ways to make a positive impact on your next trip

Responsible Travel: Top tips for travelling responsibly

Nomadasaurus: 10 Proven Ways to Be a Responsible Traveller in 2020

Nomadasaurus: The Ultimate Guide to Sustainable Tourism in 2020

WorldlyAdventurer: Responsible Travelling: 5 Ways to Travel Better in 2020

KILROY: Vastuullinen matkailu

Gapyear.com: Why You Shouldn't Be Obsessed With Shoestring Travel

YLE: VTT laski uudelleen: lomamatka autolla Eurooppaan on vain jonkin verran ympäristöystävällisempää kuin lentäminen

)