Edessä välivuosi? ISIC listasi vaihtoehtoja miten saat välivuodesta kaiken irti!

Välivuosi - miksi välivuoden pitäminen kannattaa?

Välivuosi on monella opiskelijalla edessä edellisten opintojen tultua päätökseen, ja yhä useampi valitsee pitää välivuoden. Välivuosi on todellakin kaivattu tauko opiskeluun, mutta sitä ei kannata ehkä täysin viettää laakereilla lepäillen. Se, mitä kaikkea välivuosi tuo tullessaan ja mitä siitä jää käteen, on sinusta itsestäsi kiinni.

Vietitpä välivuoden sitten Suomessa, ulkomailla tai molemmissa, on hyvä pohtia, mihin aikasi välivuonna käytät. Parhaimmillaan välivuosi antaa sinulle paitsi hengähdystauon koulusta, myös mahdollisuuden kokeilla uusia harrastuksia, etsiä työpaikka sinua kiinnostavalta alalta ja ylipäätään kartuttaa ja kehittää niitä tietoja ja taitoja, joita olet jo aiemmin opintojesi aikana kerännyt. Toki kannattaa muistaa, että välivuosi on aina taukoa opinnoista. Jos olet opiskellut intensiivisesti jotakin edellisessä oppilaitoksessasi ja tahtoisit jatkaa sen alan opintoihin välivuoden aikana, on tärkeää, että pidät omaa osaamistasi ja tietotasoasi yllä aktiivisesti välivuotesi ajan, jotta lähtötasosi opintoihin on sama kuin mitä se olisi ollut, jos olisit jatkanut suoraan opintoihin koulun penkiltä.

Vaikka monet lähteävät välivuodeksi maailmalle, ei välivuosi aina välttämättä tarkoita reissaamista; omia taitoja ja säästöjä tulevia opintoja ja reissuja voi kartuttaa kotimaassakin. Jos sinulla on mielessäsi jo jokin ala tai tietty työtehtävä, joka sinua kiinnostaisi mahdollisesti myös opiskelualana, lähde rohkeasti etsimään työpaikkaa, harjoittelupaikkaa tai mahdollisuutta työhön tutustumiseen alan yrityksiltä! Työkokemus on harvoin huono asia ansioluettelossa, oli kyse sitten harjoittelusta, vapaaehtoistyöstä tai ihan vakituisesta työpaikasta. Keräätpä sitten pennosia tulevaa varten tai syvennät osaamistasi, jonka aloitit jo opiskeluaikanasi, välivuotena kannattaa pysyä aktiivisena!

Välivuosi 

Reissussa tai kotona, välivuosi tarjoaa ajattelulle ja omien kykyjen etsimiselle aikaa.

Entäs se reissaaminen sitten? Kyllä, monet käyttävät välivuonna ainakin vähän aikaa jonkinlaisen reissun tekemiseen. Yksi todella suosittu vaihtoehto on lähteä Working Holidaylle Australiaan, Uuteen-Seelantiin, USA:han tai Kanadaan. Working Holiday yhdistää nimensä mukaisesti reissaamisen ja työnteon. Ideana on, että työskentelet kohdemaassa lyhyitä pätkiä erilaisissa tehtävissä ja siten kerrytät reissukassaa paikan päällä. Working Holiday -viisumilla voit myös oleskella kohdemaassa huomattavasti pidempään kuin tavallisella turistiviisumilla. Working Holiday on aikalailla täydellinen paketti välivuotta viettävälle: reissaamista, työkokemusta ja kielitaidon kehittämistä on tiedossa roppakaupalla! Australian Working Holiday -viisumilla voit vieläpä opiskella 4 kuukautta maassa viettämästäsi ajasta. Tsekkaa Australiassa tarjottavat Working Holidayn yhteydessä suoritettavat yliopistojen lyhytohjelmat täältä

Tauko koulusta (ja mahdollisesti Suomesta) antaa perspektiiviä asioihin. Varsinkin, jos lähtee maailmalle tai vaikka asuu ulkomailla pidemmän aikaa: ymmärrät, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä ja opit olemaan hermostumatta/panikoitumatta pikkuasioista. Etenkin reissun päällä opit myös arvostamaan ystäviäsi, perhettäsi ja muita asioita kotimaassasi uudella tavalla. Saat toki myös matkallasi läjäpäin uusia tuttavuuksia, ja ystävyys heidän kanssaan on taatusti erilaista kuin ystävyys samassa maassa asuvan toverin kanssa.

 

Välivuosi 

Viettäessäsi välivuotesi tai osan siitä maailmalla kartutat sekä kielitaitoasi että ystäväpiiriäsi ja palaat kotiin kokemusta rikkaampana.

Välivuosi myös antaa sinulle aikaa ajatella, mitä haluat lähteä opiskelemaan tai tekemään tulevaisuudessa. Vaikka elämä muuttuukin jatkuvasti ja on yhä tavallisempaa vaihtaa alaa monestikin työuran aikana, on opiskelupaikan valitseminen silti iso päätös. Mitä enemmän kokeilet, koet ja opit välivuotesi aikana, sitä selkeämmäksi ajatuksesi muodostuvat sen osalta, mikä on sinulle mielekästä ja mielenkiintoista. Välivuosi on myös ainutlaatuista aikaa, jonka voit sijoittaa vain itseesi, kun et ehkä ole vielä suuremmin sitoutunut millään isommalla elämän osa-alueella.

 

Lähteet:

University of Bath

Huffington Post

 

)