Vaihtovuosi on unohtumaton kokemus! ISIC listasi liudan vaihtoehtoja, joiden kautta voit lähteä maailmalle.

Vaihto-opiskelu

Vaihto-opiskelu on opiskelijalle helppo tapa lähteä ulkomaille! Vaihto-ohjelmia on tarjolla runsaasti niin toisen kuin kolmannen asteen opiskelijoille, ja erityisesti korkeakouluilla on paljon vaihto-opiskeluyhteistyötä ulkomaisten korkeakoulujen kanssa. Koska etsiminen yksinään on kuitenkin työlästä ja turhaa, me teimme etsinnän puolestasi ja kokosimme tähän hieman hyödyllistä tietoa eri toimijoista sekä toisen että kolmannen asteen opiskelijoiden vaihtoa ajatellen!

Toisen asteen opiskelijoiden keskuudessa on suosittua lähteä vaihtoon yhdeksi lukukaudeksi. Tämä toki venyttää opintoja kotimaan päässä, mutta kokemus maksaa itsensä varmasti takaisin uusien ystävien ja kohentuneen kielitaidon muodossa! Peruskoululaisten ja lukiolaisten vaihdossa auttaa kattavimmin Maailmalle.net, josta löytyy kootusti tietoa opintotasokohtaisesti. Samalta sivulta löytyy myös erikseen tietoa ammattikouluopiskelijoiden runsaista ulkomaan opintojen vaihtoehdoista! Ammattiin opiskelevien kannattaa myös pitää muistissa Ready for life -ohjelma. Muita huikeita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lukiolaisille suunnattu AFS:n ylläpitämä Future Leaders -ohjelma sekä ulkomaan vaihtoja järjestävä YFU. 14-18 -vuotiaille suunnattu SUN Experience -vaihto taas erikoistuu Pohjois-Amerikkaan vaihtokohteena ja 16-21 -vuotiaat puolestaan voivat lähteä reissuun Lionsin nuorisovaihdon kautta. EF:n kautta puolestaan pääset osallistumaan kielikursseille, joiden kesto vaihtelee 2 viikosta 11 kuukauteen!

Korkeakouluopiskelijoilla on usein oman koulunsa kautta käytössään mittava Erasmus -vaihtopaikkojen verkosto sekä lisäksi oppilaitoksen järjestämiä kahdenvälisiä vaihtosopimuksia. Vaihtoon haikailevan kannattaa tutustua ensi töikseen Maailmalle.netin mainioon yleispätevään sivustoon. Mikäli mieluista vaihtopaikkaa ei oman korkeakoulun kautta löydy, vaihtoon voi ilman muuta lähteä myös itsenäisesti! Jos halajat vaihtoon vähän kauemmas tai opiskelemaan vaikkapa jotakin ihan toista alaa, kannattaa kääntyä esimerkiksi Asia Exchangen puoleen. Huomioithan, että Freemover -vaihto-opiskelija vastaa itse lukukausimaksuista ja muista opintojen aiheuttamista kuluista vaihtonsa aikana. Vaihto-opintoihin on mahdollista hakea stipendiä tai apurahaa.

 

All in all, vaihto-oppilaana viettämäsi aika ei koskaan unohdu ja maailmalla saadut ystävyyssuhteet kestävät pitkätkin välimatkat! Kiinnostavia kohteita löytyy varmasti jokaiselle vaihdosta vähänkin haaveilevalle, joten ryhdy selaamaan ja pane pöyrät pyörimään: on aika lähteä vaihtoon!

)