Mietitkö vaihtoon lähtöä? Lue Tuulin kokemuksista vaihto-oppilaana Costa Ricassa ja löydä oma vaihto-ohjelmasi!

Tuulin vaihtovuosikokemus Costa Ricassa

Tässä on Tuuli Sollan oma kertomus Costa Rican vaihtovuodesta ja sen merkityksestä hänen elämäänsä. Lisää STS:n vaihto-oppilasohjelmista voit lukea täältä!

 

Moi! Minä olen Tuuli ja vietin oman vaihtovuoteni Costa Ricassa lukuvuotena 2021/22. Vaihtovuosi oli ollut pitkäaikainen unelmani, sillä jo ala-asteelta lähtien unelmoin ulkomailla asumisesta ja siellä itsenäistymisestä. Minä suosittelen Costa Ricaa kohteena ihan jokaiselle! Siellä pääset kokemaan täysin erilaisen kokemuksen aivan ihanassa ja uniikissa kulttuurissa.

Isäntäperheeni

Vaihtovuoteni vietin kaupungissa nimeltään Naranjo, ja asuin siellä yhdessä host vanhempieni, sekä kolmen sisaruksen kanssa. Tämän lisäksi perheellä oli kolme ihastuttavaa koiraa. Alle kahdessa viikossa perhe tuntui jo omalta ja host-sisaruksistani oli tullut parhaat ystäväni.

 

Kouluni

Kouluni Costa Ricassa oli todella pieni. Kaikki oppilaat tunsivat minut ja he olivat todella kiinnostuneita oppimaan lisää Suomesta sekä erityisesti suomen kielestä. Luokallani oli vain kahdeksan oppilasta, joka säilytti ilmapiirin hyvänä ja olimme läheisiä keskenämme.

 STS Costa Rica vaihtovuosi

 

Ystävät

Minä sain uusia ystäviä parhaiten koulun sekä urheilujoukkueen kautta. Pelasin koripalloa koulussani ja jalkapalloa kyläni jalkapallojoukkueessa. Paikallisten ystävieni lisäksi tutustuin myös paljon muihin vaihto-oppilaisiin. Nyt minulla on ystäviä ympäri maailmaa ja se on todella siistiä!

 

Kieli

Ennen kuin lähdin, en puhunut sanaakaan espanjaa. Aluksi se tietysti tuotti hieman vaikeuk-sia, sillä ihmiset Costa Ricassa puhuvat todella huonosti englantia. Espanjan kielen oppiminen oli kuitenkin nopeaa, varsinkin, jos sinulla on motivaatiota harjoitella kieltä aktiivisesti. Itse koin viiden kuukauden kohdalla, että kielenkäyttöni oli jo todella sujuvaa. Sain myös todella paljon tukea koulultani kielen oppimisessa.

 

Snorklaus ja mustekalat

Yksi lempiaktiviteeteistani oli snorklaaminen. Vuoden aikana näin muun muassa haita, kilpikonnia ja monia upeita kalalajeja. Kerran löysimme jopa mustekalan. En edes tiennyt, että yksi unelmistani on pitää mustekalaa kädessäni, ennen kuin sain itse kokea sen. Sain jopa arven käteeni, joka muistuttaa minua nyt tuosta upeasta kokemuksesta ikuisesti.

 STS Costa Rica vaihtovuosi

 

Positiivisia vaikutuksia tulevaisuuteen

Uskon, että vaihtovuodella on paljon positiivisia vaikutuksia elämääni, erityisesti tulevaisuuden ura- sekä opintopolullani. Kehitin vaihdossa myös sosiaalisia taitojani paremmaksi, sekä tulin rohkeammaksi vuoden aikana. Opin myös, että vierasta kieltä käyttäessä virheiden tekeminen ei ole noloa, eikä minua jännitä uusille ihmisille puhuminen enää ollenkaan. Tällä hetkellä opiskelen espanjaa ylläpitääkseni kielitaitoa samalla, kun suunnittelen tulevaisuu-den uraa kielten parissa.

Vinkkejä

Muutamia vinkkejä tulevaisuuden vaihtareille: minne tahansa menetkin, ole avoin uusille kokemuksille. Ole sosiaalinen ja aloita keskusteluja itse, vaikka se tuntuisikin jännittävältä. Kunnioita isäntäperheesi tapoja sekä perinteitä. Ole kiitollinen, sillä he ovat tahtoneet avata ovensa heidän kotiinsa ja esitellä sinulle omaa kulttuuriaan varmistaen, että kokemuksesi on onnistunut. Älä stressaa liikaa kielen kanssa, se tulee kyllä itsestään.

Onnea matkaan!

 

”Sosiaaliset taitoni paranivat ja tulin rohkeammaksi.
Nyt suunnittelen tulevaisuuttani kielten parissa.” -
Tuuli Solla

 

Lue lisää STS:n vaihto-oppilasohjelmista täältä!

)