Kesä on täällä, eikä sinulla ole hajuakaan, mitä puuhaisit? Tsekkaa ISIC:n vinkit kesätekemiseen!

Tekemistä kesälomalle

Lopultakin kesä on täällä! Monella opiskelijalla on kesällä tiedossa töitä, mutta myös vapaa-aikaa, ja ainakin koulutöistä saa hetken verran pitää taukoa. Et ole ehkä tehnyt tälle kesälle suunnitelmia tai suunnitelmasi ovat muuttuneet. Ei huolta! Kesällä riittää puuhaa, vaikka oleilisitkin lähimaisemissa. Olemme koonneet tähän artikkeliin muutamia vinkkejä kesälomatekemisestä - tsekkaa vinkit ja löydä inspiraatiota kesälle!

Opettele uusi taito

Jos aikaa ja energiaa riittää, mikset opettelisi jotakin uutta taitoa? Valitse jotakin, jonka aavistelet kiinnostavan sinua hiukan pidempään kuin muutaman tunnin, jotta opettelu ei tunnu koulutyöltä. Voit opetalla vaikka uuden kielen, tutustua uuteen urheilulajiin (tai vaikka TikTok -tansseihin!), opetella koodaamaan (ISIC-kortilla saat Jetbrainsin käyttöösi ilmaiseksi), aloittaa maalausharrastuksen, neuloa tai ommella tai kokeilla jotakin vähän erikoisempaa, kuten vaikka nuoralla tasapainoilu! Uuden opettelu on hyvä tapa pitää itsensä aktiivisena ja samalla pitää hauskaa. 

Lähde vaeltamaan

Tutustu uusin silmin naapurostoosi, kotikaupunkiisi ja kotimaahasi lähtemällä päivä- tai pidemmälle vaellukselle. Kävely yleensäkin on hyväksi sekä keholle että mielelle ja vaeltaessa nautit todennäköisesti myös huikeista maisemista ja luonnonrauhasta huomattavasti enemmissä määrin kuin taajamassa (vaikka kaupunkimaisematkin kyllä hivelevät silmiä!). Vaellukset ovat myös hyvä tapa irrottautua hetkeksi arjesta kotona ja keventää mielen taakkaa. Kaipaatko kävelyillesi tai vaelluksillesi lisäpuuhaa? Kokeile geokätköilyä! Geokätköilyssä harrastajat merkitsevät Geocaching.com -sivustolle koordinaatteja, joista löytyy geokätkö (usein muovinen säilytysrasia tai putkilo). Geokätköily on hauskaa puuhaa myös isommalla porukalla. 

Tee vapaaehtoistyötä

Haluatko tehdä jotakin paikallisen yhteisösi hyväksi? Vapaaehtoistyö saattaisi olla sinulle hyvää tekemistä kesäksi. Tsekkaa vaikkapa Nappi Naapurista, millaista yhteistoimintaa alueellasi jo on tai millaiselle olisi kysyntää. Myös oman oppilaitoksesi tai opiskelijajärjestösi kautta voi löytyä yhdistyksiä tai tapahtumia, jotka tarvitsevat auttavaa kättä. 

Älä tee mitään

Hiukan vapaata? Oikaise sohvalle ja ota lunkisti tai nappaa viltti kainaloon ja mene lähimpään puistoon tai nurmikentälle ja käy pitkäksesi nauttimaan ulkoilmasta - mikäs sen rentouttavampaa kuin katsella poutapilviä lempibiisien, hyvän podcastin tai äänikirjan tahtiin. Tai ehkä nyt on passeli hetki tapittaa kaikki Taru Sormusten Herrasta -leffat tai How I met your mother -jaksot putkeen. Binge-päivän seuraksi kannattaa valita kunnon eväät, niin löhöpäivät ovat melkolailla täydelliset. 

Aloita puutarhanhoito

Puutarhanhoito on monelle äärimmäisen rentouttavaa puuhaa. Jos vain aika, tila ja rahat riittävät, pienimuotoinenkin kasvien kanssa kuopsuttelu on mainio tapa saada aika kulumaan. Istuta kukkasia, yrttejä, vihanneksia tai hedelmiä ja katsele, kun puutarhasi kasvaa ja kukoistaa - parhaimmillaan puutarhanhoito on hyvin palkitsevaa, vaikka kasvien kanssa voi kyllä tulla melkoisia takapakkejakin. Jos sinulla ei ole parveketta tai pihaa, jossa puuhastella istutusten parissa, sisäpuutarha ikkunalaudalla on myös hyvä vaihtoehto, ja yleisestikin viherkasvien on todettu lisäävän positiivisuutta. Ehkäpä tämän kesän ohjelmassa onkin etsiä uusi kasviasukki opiskelijaluukkuun?

Hio piknik-kori kesäkuntoon

Sään suosiessa piknik ystävien ja läheisten kanssa on kesäpuuhien kärkikahinoissa, joten miksi et nauttisi tänä kesänä piknikeistä oikein kunnolla? Jos sinulla on mielessäsi piknik-herkku tai useampi, hio taitojasi ja hemmottele itseäsi ja läheisiäsi piknik-herkuilla. Oudon kevään jälkeen on kyllä kiva vain nauttia läheisten seurasta, joten yksinkertainen piknik pikkugrillin ja passeleiden juomien kanssa on myös kesäpäivien kohokohtia.

Laita iso projekti tulille

Jos kesällä on käytössä tavallista enemmän aikaa ja tätä aikaa tulee vietettyä lähinnä kotosalla, ehkä nyt olisi hyvä hetki panna alulle jokin isompi projekti, josta olet haaveillut jo pidemmän aikaa. Tuunaa vanha auto, värkkää ryijy, virkkaa matto tai rakenna kasvihylly... Pidemmän vapaan aikana on mukava väsätä isompaa projektia, kun voit työstää sitä vaikka joka päivä ja näet, kuinka työsi edistyy. 

Telttaile pihalla tai lähialueen leirintäalueilla 

Jos lomasuunnitelmat ja -matkat ovat tämän kesän osalta peruuntuneet, matkaile lähistöllä. Pakkaa teltta, retkipatja ja ruoanlaittovälineet ja suuntaa lähimaastoon retkelle yöksi tai kahdeksi. Tai pystytä teltta vaikka takapihalle! Peruuntuneet reissusuunnitelmat harmittavat, mutta telttaretkellä voi päästä yhtälailla lomatunnelmaan ja irti arjesta. 

Suunnittele uusi reissu

Vaikka et juuri nyt voisikaan matkustaa, se ei tarkoita, ettet reissaa enää ikinä. Mikset käyttäisi aikaasi nyt uuden reissun suunnitteluun? Tee budjetti, haaveile ja kirjaa ylös paikat, joissa haluaisit käydä ja tee vaikka päiväkohtainen matkasuunnitelma. Reissun suunnittelu on jo (melkein) puoli reissua!

Turistina kotona

Kuten pihalla telttailun yhteydessä sanoimme, kotoa ei tarvitse välttämättä lähteä kauas, että pääsee lomatunnelmaan. Kotikaupungistasi löytyy varmasti uusia paikkoja, joissa vierailla ja joihin tehdä retkiä vaikkapa pyörän selässä. Vieraile uudessa kaupunginosassa, juo päiväkahvit puistossa, jossa et ole ennen käynyt tai tee vaikka kaikkein turistisin kaupunkikierros ja ota kuva kaupunkisi suosituimmista nähtävyyksistä. Kotikaupungin voi todellakin nähdä uusin silmin, kun vaan lähtee kokeilemaan!

 

)