Ota kaikki Ilo irti reissussa ja tsekkaa miten pääset tutustumaan paikalliseen kulttuuriin parhaiten!

Kuinka tavata paikallisia reissun päällä?

Jokaisesta matkakohteesta löytyy varmasti upeita maisemia, nähtävyyksiä, museoita ja sen sellaista, mutta moni hake maailmalta myös muita kuin perusturistikokemuksia. Parhaiten varmaan pääsisi näkemään paikallista elämää, jos oppaana olisi paikallinen asukas. Kuinka sitä oikein tapaa paikallisia matkalla? Kokosimme alle muutamia vinkkejä autenttisen matkakokemuksen rakentamiseen!

Unohda hostellit - vuokraa huone tai valitse kotimajoitus

Kyllä, hostelleissa saa helposti läjäpäin uusia kavereita, mutta he ovat usein itsekin reissaajia. Heidän kanssaan et välttämättä koe samalla tavalla paikallisen asukkaan elämää matkakohteessasi. Vaikka hostelli on huikea majoitusmuoto, paikallista elämää nähdäkseen kannattaa harkita kotimajoitusta esimerkiksi Homestaylta tai Couchsurfing-palvelusta. Koska Couchsurfing on ilmaista, suosituimmat majoittavat ovat hyvinkin kiireisiä ja lisäksi majoituksen taso voi vaihdella rajustikin. Majoittajia löytyy myös laidasta laitaan, eivätkä kaikki ole kiinostuneita tutustumaan vieraaseensa, vaan tarjoavat vain yösijan. Etsi siis itsellesi sellainen majoittaja, joka on valmis myös tutustumaan sinuun ja viettämään aikaa kanssasi. Pakkaa myös mukaan jokin helppo, pieni tuliainen paikalliselle majoittajallesi: jäät varmasti mieleen, ja ainakin sinulla on mukanasi jotakin, jolla avata keskustelu.

Majapaikat yliopiston läheisyydessä ovat myös hyvä tapa hankkia paikallista seuraa opiskelijoista, joilla on usein joustavampi aikataulu yllättävällekin hengailulle, kuin päivätyössä työskentelevällä. He myös todennäköisesti tuntevat paikallista yöelämää ja voivat opastaa sinua opiskelijatapahtumiin tai iltamiin kampuksella.

Opiskele kieltä etukäteen

Yllätys: asiointi ulkomailla helpottuu, kun puhut paikallista kieltä. Englannilla pärjää melko monessa paikassa, mutta paikalliset yleensä arvostavat yritystäsi puhua edes muutama sana heidän kieltään. Perusfraasit, kuten tervehdykset, sekä muutamat yleishyödylliset sanat, kuten ravintola, hotellihuone, kulkuvälineiden nimet ynnä muut kannattaa yrittää painaa mieleen. Kielen opiskelussa auttaa esimerkiksi Busuu-sovellus.

Lomalla tekee varmasti mieli käyttää tavallista enemmän varoja omaan rentoutumiseen ja hauskanpitoon. Monissa kohteissa on turisteille ja heidän mieltymyksilleen räätälöityjä palveluita, mutta ne eivät monesti ole ehkä niitä, mitä paikalliset ihmiset hyödyntävät. Kun käytät rahaa kuten paikallinen, koet kohteesi varmasti eri tavalla. Jos ja kun kaipaat vinkkejä paikallisten ajanvietosta, käänny vaikkapa ravintolan tai baarin henkilökunnan puoleen. He osaavat usein kertoa, missä paikalliset tai missä he itse viettävät iltaa tai vapaapäiviä, joten heidän vinkkejään on ehdottomasti syytä kuunnella.

Tapaa paikallisia matkalla 

Paikallinen henkilökunta on loistava tiedonlähde, mitä tulee paikallisten vapaa-ajan viettoon.

Osallistu kaupunkikierrokselle ja paikallisille festareille

Kuulostaa turistijutulta, mutta paikallisten vetämät kaupunkikierrokset ovat aivan timanttinen tapa tutustua kohteeseen. Tällaiset kierrokset eivät aina esittele kaikkein kuuluisimpia nähtävyyksiä, vaan juuri niitä pieniä pubeja, tavernoja, keikkapaikkoja ja kummitustaloja, joita massakierroksilla jää kaipaamaan. Oppaasi varmasti tietää myös hyviä, paikallisten suosimia ravintoloita, joista saat paitsi maukasta apetta, luultavasti myös muutaman juttukaverin. 

Tapaa paikallisia matkalla 

Ruoka tuo ihmisiä yhteen missä päin maailmaa tahansa.

Sovellukset ovat apunasi, kun etsit ajanvietettä matkakohteessasi. Paikalliset festarit ja muut tapahtumat löydät Nearify-sovelluksella ja jos kyseessä ei ole mikään iso, tunnettu festari, tapaat varmasti enimmäkseen paikallista festarikansaa. Markkinat, kirpputorit ja katuruokatapahtumat ovat myöskin mainio tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin ja asukkaisiin.

Tee työtä tai vapaaehtoistyötä

Varma tapa saada kosketusta paikalliseen elämään on työskennellä ulkomailla tai lähteä vapaaehtoistyöhön esimerkiksi paikallisten elämää tukeviin projekteihin. Working Holiday-työloma on monelle ensimmäisiä pitempiä reissuja ulkomaille ja sen aikana tulee työskennelleeksi mahdollisesti useammalla työnantajalla eri puolilla kohdemaata.

Etsi paikallista reissuseuraa sosiaalisesta mediasta 

Koskaan ei tiedä, löytyykö Tokiosta tai Buenos Airesista joku kaverin kaveri, joka tahtoisi näyttää sinulle paikallista elämää, mutta aina kannattaa kysyä! Hyödynnä jo olemassa olevaa verkostoasi ennen reissua; vaikka et löytäisikään seuraa reissun päälle, saatat saada kullanarvoista informaatiota matkakohteestasi ystäväpiiriltäsi. BumbleBFF on sovellus, jonka avulla löydät kaveruksia etsiviä ihmisiä ympäri maailman, joten kannattaa tsekata tämä sovellus, mikäli haluat löytää samanhenkisiä tyyppejä viettämään aikaa kanssasi kohteessa.

Huom! Realistisesti liikenteeseen; paikallisten kohtaamista ei kannata romantisoida, sillä saattaa olla, että et löydäkään reissullasi paikallista seuraa tai kohtaamasi tyypit eivät viekään sinua täydellisen autenttisiin kokemuksiin. Aikataulun kannattaa olla joustava: jos olet jo varannut päivät täyteen puuhaa, paikallisen kaverin kanssa vietettyä aikaa voi olla hankala sopeuttaa kaiken sekaan.  Myös tiettyä varovaisuutta on syytä noudattaa. Matkakohteessasi on varmasti yhtälailla sydämellisiä ja vähemmän viehättäviä tuttavuuksia tarjolla kuin koto-Suomessakin, eikä liiaksi kannata jättäytyä täysin tuntemattomien avun varaan. 

 

Lähteet:

Eagle Creek: Insider Knowledge: How to Meet Locals on a Solo Trip

Dangerous business: A Warm English Welcome: How Meeting Locals Can Enhance Your Travels

Thrillist: HOW TO MAKE FRIENDS WITH LOCALS IN A FOREIGN COUNTRY

Authentic Traveling: How to Meet Locals When Traveling: The Ultimate Guide

 

Opiskelija-alennus Homestay-majoituksesta Opiskelija-alennus Homestay-majoituksesta
Opiskelija-alennus Withlocalsilta Opiskelija-alennus Withlocalsilta
Opiskelija-alennus Busuu-sovelluksesta Opiskelija-alennus Busuu-sovelluksesta
)