Mikä olisi sinulle ihanteellisin tapa viettää pidemmän aikaa ulkomailla? ISIC listasi vaihtoehtoja!

Kuinka viettää pidempi aika ulkomailla?

Onko unelmissasi pidempi ajanjakso ulkomailla? Jos tuntuu, että viikon tai muutaman reissu toiseen maahan on auttamattomasti liian lyhyt aika matkan päällä tai olet juuri löytänyt unelmakaupunkisi tai -maasi, josta et tosiaan malttaisi vielä poistua, on olemassa useita tapoja, joilla viettää pidemmän aikaa ulkomailla jopa opiskeluaikana ja kengännauhabudjetilla. Listasimme tähän muutamia suosittuja tapoja viettää pidempi aika ulkomailla; lue läpi ja löydä sinulle passelein tapa lähteä maailmalle pidemmäksi aikaa!

Working Holiday & Workaway

Working Holiday on mainio tapa yhdistää pitempiaikainen reissaaminen ja työkokemuksen kartuttaminen. Working Holidayn aikana kirjaimellisesti työskentelet osan reissusi ajasta ja kartutat samalla matkakassaasi. Working Holidayn aikana et ainoastaan pääse työskentelemään kansainvälisessä ympäristössä ja kohentamaan kielitaitoasi, vaan saat myös uusia ystäviä ja rahoitat reissuasi. Tällä hetkellä Pohjoismaista on mahdollista hakea Working Holiday -viisumia Australiaan, Kanadaan, USA:han ja Uuteen-Seelantiin. Australiassa voit myös Working Holiday -viisumin puitteissa suorittaa jonkin verran opintoja australialaisissa yliopistoissa - mikä loistava tilaisuus yhdistää reissaaminen, opiskelu ja työnteko! Lue lisää Working Holidaysta täältä

Workaway on niinikään hyvä vaihtoehto, mikäli haluat viettää pidemmän aikaa ulkomailla vähin kustannuksin. Workaway-työntekijänä nautit useimmiten edullisista tai jopa ilmaisista aterioista ja/tai majoituksesta isäntäperheesi tai -organisaatiosi kautta, mutta työ perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä siitä useimmiten silloin makseta korvausta (jotkin Workaway-työnantajat maksavat nimellistä korvausta, kun taas toiset pyytävät pientä korvausta majoitukesta ja/tai aterioista). Workaway-paikkoja löytyy ympäri maailman, joten valitse suosikkikohteesi ja katso, löytyisikö sieltä sinulle mieluista Workaway-työpaikkaa! Tsekkaa myös samantapainen Worldpackers-palvelu.

Au Pair

Au Pairiksi lähteminen on myöskin hyvin suosittu vaihtoehto erityisesti toisen asteen opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden keskuudessa. Au Pairina työskentelet ja asut usein isäntäperheesi luona ja huolehdit perheen lapsista ja kotitöistä. Au Pair -kohteita löytyy pitkin palloa - IAPA:n sivuilta löydät kohteita globaalisti, EurAupair erikoistuu Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, Au Pair in America Yhdysvaltoihin ja Nordic Nannies Iso-Britanniaan ynnä muutamiin muihin kohdemaihin.  

Vapaaehtoistyöt

Vapaaehtoistöissä näet maailmaa hieman eri vinkkelistä, kuin tavallisena turistina reissatessasi. Vapaaehtoistyö auttaa sinua saamaan perspektiiviä asioihin kotona, erityisesti, jos vietät pidemmän aikaa työskennellen paikallisen yhteisön tai suojeluprojektin parissa. Vapaaehtoistyöohjelmia on muutaman viikon mittaisista vapaaehtoisjaksoista useampien kuukausien, jopa vuoden mittaisiin jaksoihin. Muistathan, että vapaaehtoistyö on vapaaehtoista, eikä siitä useinkaan makseta korvausta. Jotkin YK:n vapaaehtoisohjelmat maksavat vapaaehtoisille pientä summaa elinkustannusten kattamiseen, mutta useimmissa projekteissa vapaaehtoiset vastaavat itse kustannuksistaan.

Opinnot

Opiskelu ulkomailla todennäköisesti takaa sinulle pidemmän aikaa matkan päällä, sillä lyhyetkin kielikurssit ja kesäkoulut kestävät yleensä vähintään muutaman viikon. Vaihto- ja tutkinto-opinnoissa vietät useamman kuukauden tai vuoden ulkomailla, ja sinulla on koulun lomilla ja viikonloppuina mahdollisuus reissata uudessa kotimaassasi ja kotikaupunkisi lähiympäristössä. Opinnot ulkomailla saattavat kustantaa pitkän pennin, mutta EU-kansalaisille monissa EU-maissa opiskelu on ilmaista tai EU-kansalaisia koskevat alennetut lukukausi maksut. Myös monissa EU:n ulkopuolisissa maissa on verrattain alhaiset lukukausimaksut, ja onneksi ulkomailla opiskeluun on useita stipendejä ja apurahoja, joita opintoja suunnitteleva tai suorittava voi hakea. Lue artikkelimme ulkomailla opiskelusta täällä!

Osa-aika- tai kausityö Suomessa tai ulkomailla

Osa-aikatyö kotimaassa, mukana kulkeva työ tai kausityö paikan päällä reissukohteessa ovat hyviä vaihtoehtoja mahdollistamaan ja rahoittamaan pidempi pätkä reissun päällä. Kausityö kotimaassa on myös hyvä tapa rytmittää työtä ja reissaamista. Talvi on pohjoisessa Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa kiireisintä aikaa, ja kesä on vilkas jokaisen Pohjoismaan isoissa kaupungeissa ja suosituimmissa reissukohteissa. Mikset työskentelisi 5-6 kuukauden ajan kausihommissa kotimaassa kassaa kerryttäen ja sitten viettäisi reissun päällä niitä kuukausia, jolloin kausihommaa ei kotimaassa ole tarjolla? Kausitöitä on tarjolla myös maailmalla; Japanissa on paikkoja lasketteluohjaajille, USA:han voit hakea kesäleiriohjaajaksi tai huvipuistotyöntekijäksi, ja täällä Pohjolassa Nordjobbin kautta voit hakea kesätöihin toiseen Pohjoismaahan. 

 

 

 

)