Opiskelijaelämä Virossa on hauskaa! Lähde Tallinnaan tai Tartoon näiden vinkkien siivittämänä!

Opiskelijaelämä Virossa

Viro on lukuisten huippukorkeakoulujen kotimaa ja yksi suomalaisten suosikeista, kun pohditaan opintoja ulkomailla. Viron suurimmat opiskelijakaupungit ovat Tallinna ja Tarto, joista löytyy kummastakin tekemistä ja rikasta opiskelijakulttuuria. 

Hakeminen ja opinnot Virossa

Opinnoista Virossa haaveilevan ykkössivu on Study in Estonia, josta löytyy tietoa niin Virosta, opinnoista, maan kulttuurista kuin muiden kansainvälisten opiskelijoiden kokemuksiakin. Viron korkeakouluihin ei ole varsinaista yhteishakua, vaan korkeakoulut määrittävät itse omat hakuaikansa. Dream Apply -hakuportaalista pystyt selaamaan eri ohjelmia ja oppilaitoksia ja näet myös ohjelma- ja oppilaitoskohtaiset hakuajat. Suurimassa osassa korkeakouluja opinnot aloitetaan syksyllä, jolloin hakuajat osuvat yleensä huhti-kesäkuulle. 

Englanninkieliset, kansainväliset opinto-ohjelmat ovat yleensä maksullisia, kun taas vironkieliset täysipäiväiset opinto-ohjelmat ovat ilmaisia. Lukukausimaksut ovat Virossa muuhun maailmaan verrattuna hieman edullisempia ja lukuvuosi kustantaakin n. 1660-7500 EUR. Lääketieteen opinnot ja muut erikoisalat saattavat olla hieman kalliimpia ja näillä aloilla lukukausimaksut ovat n. 11 000 EUR. Tohtoriopinnot ja vaihto-opinnot esimerkiksi Erasmus-ohjelman puitteissa ovat ilmaisia. 

Asuminen ja opiskelijaelämä

Opiskelija-asunnon etsiminen on syytä aloittaa ajoissa, jotta ehdit saada asunnon ennen opintojesi alkua. Opiskelija-asuminen on Virossa melko edullista: soluasuminen kustantaa noin 80-150 EUR/kk ja omassa asunnossa asuminen noin 200-600 EUR/kk. Tämän lisäksi kustannuksiin tulee vielä vesi-, sähkö-, jätevesi- ja lämmityskulut per kuukausi. Vinkkejä asunnon löytämiseen kannattaa kysyä oman oppilaitoksen kansainvälisten asioiden toimistolta: he osaavat auttaa myös vuokrasopimusten ja muiden paikallisten paperitöiden kanssa. Asuntoa yksityiseltä vuokranantajalta voit etsiä esimerkiksi KV.ee -sivustolta, City24.ee -sivustolta tai Facebookista

Opiskelijabudjetilla eläminen pitää kukkaron nyörit auki. Virossa on tuhansittain hyviä opiskelija-alennuksia monissa ruokapaikoissa ja kivijalkaliikkeissä sekä julkisessa liikenteessä. ISIC-korttilaiselle Viro on oikea opiskelija-alennusten kultakaivos; älä siis vain jätä ISIC-korttiasi kotiin! Tsekkaa myös Tarton yliopiston kansainvälisten opiskelijoiden opiskelijakokemuksien pohjalta laadittu arvio opiskelijaelämän kustannuksista Tartossa. Asuminen saattaa esimerkiksi Tallinnassa olla kalliimpaa, mutta muuten budjetista saa hyvän kuvan opiskelijan kuukausittaisten menojen suurudesta.

Sosiaalinen media on kätevin tapa löytää muita opiskelijoita ja juuri alueelle muuttaineita. Liity esimerkiksi erilaisiin paikallisiin Erasmus-ryhmiin! Suomalaiset opiskelijajärjestöt Virossa löydät kätevästi Suomen suurlähetystön sivuilta. Jos olet jo lähes varma, että Viro on sinun kohdemaasi, mutta epäröit vielä, lukaiset Marian ja Reetan kokemukset Virossa opiskelemisesta. Vironsuomalaisten kokemuksia Virossa asumisesta ja työskentelystä puolestaan voit lukaista Work in Estonia -sivulta.

 

Lähteet:

Study in Estonia

Maailmalle.net - Opiskelu Virossa

Dream Apply Estonia

)