Opiskelijaelämä on mahtavaa, mutta kaikki ei aina ehkä mene niin kuin olet suunnitellut tai haaveillut.

Opiskelijaelämä: odotukset vs. todellisuus

Kaikilla on odotuksia ja unelmia siitä, millaista opiskelijaelämä tulee olemaan. Rutkasti bileitä, opiskelu ei ehkä olekaan kovin rankkaa, eikä raha-asioista tarvitse kantaa huolta. Noh, usein odotukset eivät vastaa todellisuutta, ja niin on myös opiskelijaelämän kanssa. 

Odotukset: Bileet joka päivä
Todellisuus: Useampi ilta todennäköisesti kuluu yksin kämpillä Netflix seuranasi. Juhliminen kuuluu opiskelijaelämään aika erottamattomastikin, mutta bileitä ei ehkä silti ole tiedossa ihan joka ilta, ja se on hyvä juttu. Ensinnäkin, pankkitilisi ei kestä jatkuvia rientoja. Toiseksi, on hyvä, että opiskelijalla on aikaa myös opiskella. Vaikka naapuri pitäisi kemut joka ilta, esseet ja ryhmätyöt on silti tehtävä.

Odotus: Et koskaan skippaa yhtään luentoa
Todellisuus: Erityisesti korkeakouluissa lukujärjestys saattaa erota merkittävästi toisen asteen oppilaitosten arkipäivästä. Päiväsi saattaa alkaa aikaisella aamuluennolla ja seuraava alkaakin vasta viideltä iltapäivällä. Kaikilla luennoilla ei ole edes läsnäolopakkoa, joten skippaaminen saattaa olla turhankin houkuttelevaa. Jos ei kuitenkaan ole jotain pakottavaa syytä (kuten työvuoro tai sairastuminen) jäädä pois luennolta, mene paikan päälle. Saatat ajatella, että käyt kyllä aihealueen läpi itseksesi, mutta useampi skipattu luento tarkoittaa enemmän itse päntättävää materiaalia, ja todennäköisesti hikoilet tenttiä edeltävänä iltana paniikissa kurssimateriaalin äärellä ja toivot, että olisit raahautunut paikalle edes puolella korvalla kuuntelemaan, kun siihen oli mahdollisuus. Parempi välttää paniikkilukemista ja mennä luennolle - se maksaa itsensä tenttitilanteessa takaisin. 

Odotus: Omillaan asuminen on mahtavaa
Todellisuus: Hetken aikaa omillasi oltuasi saatat alkaa kaivata kotiin, jossa ainakin useimmiten oli joku tuttu paikalla. Opintojen lisäksi harteillasi on nyt myös oman talouden pyörittäminen, eikä yksin asuminen välttämättä ole herkkua. Kämppis on hyvä ratkaisu yksinäisyyteen, erityisesti, jos asut kaverisi kanssa. Viikkorutiinin luominen pyykki-, siivous- ja kauppapäivineen auttaa kotitalouden pyörittämisessä, vaikka suurin osa päivästä menisikin opintojen parissa. 

Odotus: Raha-asiat eivät vaivaa
Todellisuus: Opintotuesta ja -lainasta huolimatta tulotasosi opiskelijana on todennäköisesti melko matala. Asumisen kulut erityisesti isoissa kaupungeissa vievät leijonanosan kuukausibudjetistasi. Onneksi opiskelijana nautit monista alennuksista - julkinen liikenne, museot ja kulttuuri- ja urheiluriennot ovat sinulle todennäköisesti edullisempia. Lisäksi opiskelijoille on tarjolla läjäpäin alennuksia eri palveluista ja kulutushyödykkeistä - tsekkaa vaikkapa opiskelija-alennukset ISIC-korttilaisille! Lukaise läpi myös säästövinkkimme opiskelijaelämään ja venytä opiskelijabudjettiasi hieman pidemmälle.

party

Odotus: Opiskelu on aina kiinnostavaa ja valmistuminen käy käden käänteessä 
Todellisuus: Olet vihdoin päässyt opiskelemaan alaa, josta olet haaveillut, joten tottahan opiskelu nyt maittaa? Jokaiseen tutkintoon ja opintokokonaisuuteen mahtuu aiheita, jotka saavat sinut hihkumaan innosta, mutta myös aiheita, jotka aiheuttavat hampaiden kiristelyä. Usein sanotaan, että pääsykoe on vaikein asia, minkä suoritat koko opintojesi aikana, mutta monelle opinnäytetyö on vähintään yhtä kova ponnistus. Vaikka opiskelisit unelmiesi alaa, joka hetki koulunpenkillä ei silti oli silkkaa nautintoa. Sinnikkäällä suorittamisella saat kyllä tutkintosi kunnialla kasaan, ja joskus käy niinkin, että aluksi kaikista tympeimmiltä tuntuvat aiheet ovat loppuviimein niitä mieluisimpia ja antoisimpia.  

Odotus: Tapaat parhaat ystäväsi ensimmäisenä opiskelupäivänä ja olette ystäviä läpi elämän
Todellisuus: Tapaat ensimmäisten viikkojen aikana niin paljon ihmisiä, että tuskin pysyt laskuissa mukana. Voi olla, että tapaat ne kaverit, jotka ovat ystäviäsi vielä vuosikymmenten päästä, mutta todennäköisesti tutustut heihin vasta, kun takana on muutama kuukausi yhteisiä perusopintojen luentoja. Sosiaalinen elämäsi saattaa olla opintojen alussa melko vilkasta ja pysyvämmän kaveriporukan löytämiseen saattaa mennä aikaa. 

Loppujen lopuksi, opiskelijaelämä on mahtavaa aikaa, ja kaikki sujuu varmasti hyvin. Nauti siis ajastasi opiskelijana ja ota siitä kaikki ilo irti! 

)