Haaveissa Australia? ISIC kokosi pääpointit opiskelijaelämästä Australiassa!

Opiskelijaelämä Australiassa

Häkellyttävää luontoa, takuuvarma englannin kielikylpy, huippuyliopistoja ja suurkaupunkien sykettä: siinäpä tiukka setti syitä, miksi lähteä suorittamaan korkeakoulututkintoa Australiaan. Vaihtoehtoja opintoaloissa ja oppilaitoksissa riittää, sillä Ausseissa valittavanasi on yli 22 000 tutkintoa ja yli 1 200 oppilaitosta, huh! 

Hakeminen

Australiassa yliopistojen syyslukukausi alkaa helmikuussa ja päättyy heinäkuussa. Kevätlukukausi puolestaan alkaa heinäkuussa ja kestää marraskuun. Periaatteessa haku yliopistoihin on auki ympäri vuoden, mutta tietylle lukukaudelle on aina hakuajalle takaraja. Yleistä hakuaikaa tai portaalia ei ole, vaan yliopistoihin haetaan kaikkiin erikseen niiden omien hakujen kautta. Eri oppilaitokset myös edellyttävät eritasoista menestystä aiemmissa opinnoissa (kuten ylioppilastutkinto) ja myös englannin osaamisen vaatimustaso saattaa vaihdella oppilaitoksittain. Varminta on suorittaa etukäteen jokin englanninkielen koe, kuten IELTS tai TOEFL. Australian opiskelijaviisumi edellyttää myös jotakin todistusta englanninkielen taitamisesta esimerkiksi aiempien opintojen muodossa.

Hakuprosessi on viisumeineen ja hakemuksineen varmasti raskas ruljanssi. Suomessa Australiassa opiskeluja pohtivien hyvä kaveri on KILROY, joka tekee yhteistyötä usean australialaisen yliopiston kanssa. KILROYn maksuton opintoneuvonta auttaa valitsemaan oppilaitoksen ja opintoalan ja lisäksi avustaa hakuprosessissa loppuun asti.

Opiskelijaelämä Australiassa

Opinnot ja rahoitus

Opiskelu Australiassa poikkeaa hieman suomalaisista korkeakouluopinnoista. Ryhmäkoot ovat pienempiä ja opinnot ovat usein hyvinkin käytännönläheisiä. Australia on monen huippuyliopiston kotimaa ja kohteena kansainvälisten opiskelijoiden suosiossa; Australia on kolmanneksi suosituin kohde ulkomaan opintoihin maailmassa. Opiskelu on myös kansainvälisesti verrattuna melko hintavaa. Kandiopinnot kustantavat n. 9 500 - 21 500 EUR vuodessa ja maisteriopinnot 13 000 - 23 500 EUR vuodessa. Lisäksi erikoisalat, kuten lääke- ja eläinlääketiede saattavat kustantaa enemmän oppilaitoksesta riippuen. Australian valtio ja useat yliopistot myöntävät runsaasti apurahoja kansainvälisille opiskelijoille; tutustu erilaisiin apurahoihin täällä.  

Opintojen rahoitus onnistuu Australiassa kätevästi myös tekemällä osa-aikatyötä opintojen ohessa; opiskelijaviisumi näet sisältää työviisumin, jolla voi työskennellä 40h/2vko lukukausien aikana ja rajattomasti loma-aikoina. Monet opiskelijat rahoittavat opintojaan osa-aikatyöllä, ja työ opintojen ohessa voi olla myös hyvä mahdollisuus päästä kiinni oman alan hommiin jo kouluaikana. Lisätietoa opiskelun ohella työskentelystä lyödät Australian valtion sivuilta

Yksi hintaa pudottava vaihtoehto on myös lähteä vaihto-opiskelemaan Australiaan. Vaihtopätkä voi edullisimmillaan kustantaa Ausseissa 4000-5000 EUR. Tsekkaa Australian vaihto-opintotarjonta KILROYn sivuilta.

Opiskelijaelämä Australiassa

Asunto ja eläminen

Australiassa opiskelijat asuvat yleisimmin joko kampusmajoituksessa, yksityiseltä vuokratuissa asunnoissa tai kaverikämpissä tai homestay-majoituksessa paikallisen perheen luona. Homestay-majoitus on hieman edullisempi vaihtoehto, kuin kampus- tai yksinasuminen ja erityisesti nuoremmille opiskelijoille, jotka ovat ensimmäistä kertaa mahdollisesti muuttaneet pois kotoa perheessä asuminen voi olla hyvä vaihtoehto ja pehmeä laskeutuminen opiskelijaelämään kaukana kotoa. Kampusasumisessa on eroja yliopistojen välillä ja toiset yliopistot tarjoavat korkeampaa vuokraa vastaan kampusasumisen yhteydessä esimerkiksi siivouspalveluita. Yksityiseltä puolelta asunnon vuokraaminen on suosittua etenkin opiskelukavereiden kanssa, jolloin kavereista on kotona seuraa ja asumiskustannukset ovat kaikille hieman alhaisemmat. Muista kuitenkin, että yksityisellä puolella vuokran päälle tulevat vielä sähkö-, vesi- ja muut mahdolliset laskut. Kämppiksiä ja kimppakämppiä voit katsella Australian suosituimmasta kimppakämppäpalvelusta, Flatmates.com.au:sta.

Australia on myös loistava ISIC-maa, joten ota ihmeessä ISIC-korttisi mukaan, kun lähdet Australiaan. Australiassa ISIC-korttilainen nauttii mahtavista opiskelija-alennuksista liikenteessä, kokemuksista, ruoasta ja juomasta, teknologiasta ja kaikesta, mikä tekee opiskelijan arjesta helpompaa ja hauskempaa. Tsekkaa kaikki ISIC-opiskelija-alennukset Australiassa ISIC Australian sivuilta

 

Opiskelijaelämä Australiassa

 

Lähteet:

KILROY: Opiskelu Australiassa

Australian Government: Study in Australia

Studies in Australia: The international students' guide

 

Aussiety: Tips for Studying in Australia as an International Student

Universities Australia: The voice of Australia's Universities

Home Affairs, Australian Government: Student visa

Australian Government, Department of Education and Training: Scholarships and fellowships - International Applicants

 

)