Kämppiselämä on suositeltavaa erityisesti, kun suuntaat ulkomaille! Nappaa täältä vinkit entistä parempaan kokemukseen.

Kimppakämpän ABC

Suomessa yksinasuminen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Ja kun lähdet ulkomaille, saatat yllättyä siitä, miten erikoisena sitä pidetään! Monessa maassa kämppiksien kanssa asutaan pääasiassa koska se on halvempaa, mutta myös siksi että se on hauskaa. Varsinkin kun suuntaat ulkomaille, on enemmän kuin järkevää asua kämppiksien kanssa! Pääset tutustumaan uusiin ihmisiin helposti, opit muista kulttuureista täysin uudella taajuudella eikä elämästäsi taatusti tule tylsää.

Miksi asua kämppisten kanssa?

1. Se on halvempaa ja säästät rahaa hauskempiin tapahtumiin ja reissuihin. Myös kotitöiden tekeminen on hauskempaa, sillä jaatte myös ne!

2. Tutustut ihmisiin helposti, kun jaat elämän saman katon alla. Teistä saattaa tulla hyvinkin läheisiä ja mikä parasta, kämppiksillä on myös omia kavereita, joihin tutustut. Jos asut erimaalaisen kämppiksen kanssa, opit toisesta kulttuurista ja tavoista täysin eri tavalla.

3. Ulkomailla voi aluksi tuntua yksinäiseltä ennen, kuin rutiinit ja kaveripiiri muodostuvat. Kämppiksistä saat seuraa ja kun tutustut heihin paremmin, alkavat he jo tuntua perheeltä. Voitte viettää yhdessä iltoja, kokata ja lainata toistenne tavaroita tai jopa ruokia, jos olet unohtanut käydä kaupassa.

4. Voitte kämppisten kanssa yhdessä tutustua uuteen kaupunkiin tai jos kämppiksesi ovat asuneet kaupungissa jo kauemmin, ovat he mitä parhain tiedonlähde. He voivat esitellä kaupunkia ja auttaa sinut alkuun esimerkiksi mitä tulee puhelinliittymän hankintaan, ruokakaupan löytämiseen ja parhaisiin ravintoloihin.

5. Kämppiksiltä opit paitsi heidän omasta kulttuuristaan ja uudesta kotikaupungistasi, myös kärsivällisyydestä ja itsestäsi. Omat tapasi joutuvat ihan uuteen valoon, kun vertaat kotimaatasi, kämppiksen kotimaata ja nykyistä asuinmaatanne. Luultavasti löydät monia erilaisuuksia, mutta myös paljon yhtäläisyyksiä!

 

Miten rikot jään eli miten tutustut kämppiksiisi?

Elämän jakaminen täysin uusien ihmisten kanssa voi tuntua aluksi oudolta, varsinkin jos et ole tottunut siihen. Muutamalla helpolla ja yksinkertaisella keinolla rikot jään väliltänne:

  • Kokatkaa ruokaa yhdessä - helppo tapa tutustua toistenne kulttuureihin ja tapoihin, ja lisäksi kokkaaminen on muutakin kuin välttämätön paha
  • Katsokaa TV-sarjaa, kuten Frendit, Sinkkuelämää, How I met your mother, joka on tunnettu laajalti ja johon monella liittyy muistoja
  • Menkää katsomaan leffaa - varsinkin, jos välillänne on kielimuuri tai muuten ujostuttaa
  • Käykää kokeilemassa uutta ravintolaa tai menkää jonakin aamuna aamupalalle kahvilaan
  • Käykää drinkeillä - jos kämppikselläsi on vakkaripaikka, anna hänen esitellä se sinulle
  • Pitäkää yhteiset juhlat tai tupaantuliaiset. Näin tapaat myös kämppiksen kavereita!
  • Sisustakaa yhteisiä tiloja tai käykää ruokakaupassa yhdessä. On mukava, kun yhteisetkin tilat ovat kotoisia ja teidän näköisiänne!

 

Ota myös huomioon, että...

vaikka kämppiselämä voi olla ihanaa, on siinä myös omat hankaluutensa. Suurimman osan asioista voi selvittää sopimalla etukäteen ja puhumalla asioista, mutta on hyvä olla tietoinen hankaluuksista, joita voi ilmetä!

1. Henkilökohtaiset erot esimerkiksi mitä tulee siivoamiseen ja tavaroiden lainaamiseen. Kannattaa alusta asti sopia selkeät säännöt siivousvuoroista, yhteisistä tavaroista ja ostoksista. Säännöt helpottavat elämää varsinkin alussa, kun että tunne toisianne hyvin.

2. Omat ruuat. Yleensä kimppakämpissä on jaettu laatikot ja jääkaapin hyllyt kämppiksien kesken, jolloin jokainen säilyttää omia ruokiaan omalla alueellaan. Jos haluat lainata jotakin kämppikseltäsi, on kohteliasta kysyä ensin. Kukaan ei pidä ruokavarkaista!

3. Juhlien ja jatkojen pitäminen. Kuten edellisessä, myös tässä kannattaa sopia selkeät säännöt juhlista ja jatkoista sekä myös kertoa kämppiksille, jos suunnittelee isompien juhlien järjestämistä.

4. Oma tila ja aika. Jokaisen oma huone kannattaa pyhittää omalle ajalle ja kunnioittaa myös kämppiksen toivetta olla rauhassa. Jos ovi on kiinni, se yleensä tarkoittaa, että haluaa olla rauhassa.

 

 

 

 

)