Kuinka parantaa ongelmanratkaisukykyä, sekä ehkäistä dementoitumista? Opiskelemalla kieliä!

Miksi kielten opiskelu kannattaa?

Kielitaidon tärkeys tuskin tulee kenellekään enää yllätyksenä. Niin paljon viihdettä, kulttuuria ja uutisia julkaistaan ja levitetään Suomessakin jollakin muulla kuin suomen kielellä, ettei vieraskielisyydeltä kerrassaan voi (eikä kannata!) välttyä. Mutta tiesitkö, että vieraan kielen opiskelu ja aktiivinen käyttäminen parantaa ongelmanratkaisukykyäsi ja ehkäisee dementoitumista? Kielitaidon vaalimiselle on lukuisia syitä ja ne ovat kaikki hyviä, mutta listasimme alle 6 mielestämme olennaista syytä kielitaidolle. Jos kielten opiskelu ei vielä ole sinun juttusi, toivomme, että tämän artikkelin lukaistuasi sait pontta sukeltaa jonkin vieraan kielen maailmaan! 

Opit ymmärtämään toista kulttuuria ja omaksumaan sen tapoja

Kieli auttaa sinua ihastumaan, hullantumaan ja rakastumaan, oli kyse sitten toisesta kulttuurista, ruoasta, musiikista, kirjallisuudesta tai vieraskielisestä ihmisestä. Vieraan kielen ymmärtäminen tuo sinua lähemmäs kyseisen kielen (ja maan) kulttuurista perintöä, historiaa, tapoja ja yhteiskuntaa: raja sinun ja vieraan kulttuurin välillä hälvenee, kiitos kielitaidon!

Sanat eivät myöskään käänny yksiselitteisesti suoraan kieleltä toiselle: sama sana saattaa eri kielessä sisältää lukuisia merkityksiä tai yhtä ilmiötä kuvaavia sanoja saattaa olla lukuisia (hyvä esimerkki tästä on suomen kielen runsas sanasto lumen eri muodoille). Vieraan kielen oppiminen tietysti helpottaa kommunikaatiota muutenkin, mutta sananvaihdon lisäksi ystäväsi, työkaverisi, perheenjäsenesi tai sukulaisesi taustaa ja kulttuurisia lähtökohtia paremmin. Opit käyttäytymään vastuullisemmin ja kommunikoimaan tehokkaammin monikulttuurisessa ympäristössä.

Kielitaito hyödyttää ja rikastuttaa opiskelua

Useat tentti- ja koulukirjat on käännetty suomeksi. Yhtä monesti opiskelija lukee englanninkielistä tenttikirjaa, joka on sekin käännös alkuperäiskielisestä teoksesta. Käännöksessä menetetään aina jotakin (vaikka hyvissä käännöksissä voidaan myös saavuttaa jotakin, mikä alkuperäisteoksessa jäi uupumaan) ja käännetyssä tekstissä kirjoittajan ajattelu muuttuu. Jos opiskelija taitaa teoksen alkuperäiskieltä, hän pääsee lukiessaan lähemmäs kirjoittajaa ja ymmärtää tekstistä vivahteita, jotka ovat käännöksessä saattaneet jäädä pois. Samalla kehität siis niin kielitaitoasi kuin oman alasi osaamista, huippua!

Kielten opiskelu tai vieraalla kielellä opiskelu kehittää myös äidinkieltäsi. Muistiinpanojen tekeminen vieraskielisestä tekstistä suomeksi vaatii ajatusta, eikä kääntäminen sanasta sanaan välttämättä ole lopputuloksen kannalta mielekästä. Siispä sinä käytät itse mielikuvitustasi ja kielitaitoasi kääntäessäsi muistiinpanot suomeksi sinulle sopivimpaan muotoon. Tämän tyylinen kääntäminen saattaa auttaa sinua hoksaamaan opiskeltavia asioita aivan uudella tavalla ja auttaa sinua jatkossa muistamaan esimerkiksi hankalia sanoja tai lauseita, joiden kääntämiseen olet joutunut käyttämään aikaa.  

Vieraiden kielten opiskelun ja puhumisen on myös todettu vähentävän dementiaa: paras siis satsata nyt jo tulevia vuosia varten!

Kielitaito tuo uskottavuutta ja luo luottamusta

Kielitaito

Ensimmäisenä kielitaidon kerryttämisestä tulee monelle varmasti mieleen koulu- ja työelämä ja kansainvälisillä markkinoilla menestyminen. On totta, että monissa oppilaitoksissa ja työpaikoilla edellytetään Suomessakin ainakin yhden vieraan kielen taitamista, mutta tämä ei tarkoita, että todistus kielitaidosta paperilla riittää. Monissa neuvottelu- ja kommunikaatiotilanteissa on eduksi, jos ymmärtää toisen osapuolen äidinkieltä: näin ei jää tilanteessa ummikoksi tai täysin tulkin varaan ja lisäksi annat kuvan, että olet panostanut kyseiseen suhteeseen, oli kyse sitten työ- tai kaverisuhteesta. Työelämässä kielitaito avaa myös mahdollisuuksia lähteä töihin ulkomaille tai päästä omassa työpaikassa kansainvälisiin, kielitaitoa edellyttäviin tehtäviin. Englanti on usein perusedellytys, mutta harvinaisemmista kielistä voi olla niin ikään paljon hyötyä: jos puhut vaikkapa kiinaa, arabiaa tai japania, sinulla on taito, jota monella muulla suomalaisella tai ikätoverilla ei ole.

Huumori muuttuu kielen mukana

On totta kai kansainvälistäkin huumoria, mutta parasta on, jos pääsee heittämään ulkomaisille kavereille läppää heidän omalla kielellään ja sellaisesta aiheesta, joka avautuu parhaiten juuri kyseisellä kielellä. Jos asut tai opiskelet ulkomailla, kohdemaasi kulttuuri ja tavat avautuvat sinulle paikallisella kielellä tehdyn huumorin kautta varmasti pintaa syvemmältä: jokainen maa vitsailee itsestään ja oman maan tapahtumista, eivätkä nämä letkautukset todennäköisesti käännettynä tarjoa saamaa hauskuutusta tai ole välttämättä edes hauskoja, kun kielen tuoma konteksti puuttuu. Huumori on taitolaji ja läpänheitto vieraalla kielellä vaatii harjaantuneisuutta.

Kieli muuttaa ajattelua

Kaksikieliset tai kahta kieltä sujuvasti puhuvat ratkaisevat ongelmia nopeammin ja monipuolisemmin, koska kaksi eri kieltä antaa heille kaksi eri lähestymistapaa ongelmanratkaisuun. Tämä on vahvasti sidoksissa opitun tai omaksutun kielen kulttuuriin: eri kielissä ongelmanratkaisu tai tiedon käsittely alkaa erilaisista lähtökohdista. Kun käytössäsi on kahden tai useamman kielen näkökulma, sinulla on heti käsissäsi useampia tapoja lähteä ratkomaan elämäsi tai opintojesi ongelmakohtia.

Kielitaito opettaa kunniotusta eri kielille ja kulttuureille

Panostaminen kielitaitoon matkailun yhteydessä on hidasta turismia ja vastapaino tällä hetkellä ainakin Euroopassa tapahtuvalle suurten massojen turismille. Opettelemalla kieltä kerrot paikalliselle, että välität hänen kulttuuristaan, kodistaan ja maastaan enemmän kuin vain isoimman nähtävyyden edessä napatun selfien verran. Mitä isompaa henkilökohtaista sitoutumista matkailu edellyttää, sitä merkityksellisempää siitä tulee. Kielitaito on siis yksi tapa myös tehdä omasta ajasta maailmalla merkityksellisempää ja mieleenpainuvampaa. Lisäksi oman kielitaidon varassa selviäminen maassa, jossa englantia ei puhuta kuin isoimmissa turistikohteissa ja kaupungeissa on elämys, jonka jälkeen olet todennäköisesti kartuttanut kielitaitoasi merkittävästi, saanut paikallisia tuttavuuksia ja sulan hattuusi upeasta suorituksesta!

 

Oletko kuullut Drops -sovelluksesta? Drops tekee kielten opiskelusta helppoa - sovelluksesta löydät yli 45 erilaista kieltä! Mikä parasta, ISIC:illä saat nyt jopa 65% opiskelija-alennuksen Premium tilauksestasi. Paranna kielitaitoasi ja aloita jo tänään!  

 

Lähteet:

Trinity Washington University

Omniglot

YLE

Treehugger

 

 

Opiskelu ulkomailla Opiskelu ulkomailla Kotikansainvälisyys Kotikansainvälisyys
Opiskelija-alennus EF:n kielikursseista Opiskelija-alennus EF:n kielikursseista
)