CV ja työhakemus ulkomaille ovat eri maailmaa kotimaisiin versioihin verrattuna. Tsekkaa, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon hakiessa työpaikkaa ulkomailta!

CV ja työhakemus ulkomaille

Työpaikan tai työharjoittelupaikan hakeminen ulkomailta on monelta osin samanlaista kuin työpaikan tai harjoittelupaikan hakeminen Suomessa; hyvä valmistautuminen, yksilöllinen CV ja huolellinen taustatyö ovat asioita, jotka ovat olennaisia työnhaussa ympäri maailman. CV:n muoto ja työhakemuksen sisältö saattavat kuitenkin poiketa kotimaassa tutuksi tulleista tavoista. Lukaise vinkit läpi ja kokoa kansainvälinen CV, joka siivittää sinut sujuvasti työnhakuun ulkomailla!

CV:n ja työhakemuksen muotoileminen

CV:t ja työhakemukset ovat valitettavasti hieman erilaisia joka puolella maailmaa. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää, että tutustut tarkoin kohdemaasi CV-käytäntöön, jotta et lähetä timanttista suomalaista CV:tä vain aiheuttaaksesi hämmennystä potentiaalisessa työnantajassa. 

Vaikka maakohtaiset seikat on aina otettava huomioon, on hyvä myös tehdä kansainvälinen CV, joka on muodoltaan yleispätevä. Tällaisen CV: voit muotoilla esimerkiksi Europassilla. Jos päädyt muotoilemaan CV:si itse, hyvä nyrkkisääntö on, että se olisi 1-2 sivua pitkä ja englanniksi kirjoitettu (toki voit pyydettäessä tai halutessasi tehdä CV:si myös kohdemaan kielellä, mutta englanninkielistä CV:tä potentiaalinen työnantajasi usein odottaa). Kuvan lisääminen on tavallista Euroopassa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa CV:ssä ei ole kuvaa. Jos mahdollista, ota selvää, suosiiko tuleva työnantajasi jotakin tiettyä muotoa CV:ssä tai kysy rohkeasti, mitä asioita he hakemukseen haluavat.

Kunnon pohjatyön tekeminen on työhakemuksessa aivan ehdotonta; kun tunnet työnantajasi taustan ja tiedät heille ajankohtaiset aiheet, osaat muotoilla hakemuksesi niin, että se on relevantti paitsi työnkuvaan myös työnantajasi tilanteeseen nähden.

CV ja työhakemus ulkomaille 

Käytä aikaa CV:n ja työhakemuksen kirjoittamiseen, ja mikä kaikkein tärkeintä: Do your research!

Kun haet kansainvälistä tehtävää/positiota ulkomailla, painota niitä kykyjä ja kokemuksia, jotka ovat paitsi esimerkkejä kansainvälisyydestäsi, liittyvät myös hakemasi tehtävän toimenkuvaan jollakin tapaa. Harvalle on vielä kertynyt kansainvälistä työkokemusta, eivätkä kaikki ole asuneet tai opiskelleet ulkomailla. Tämä ei tarkoita, etteivätkö kokemuksesi ja taitosi, joita olet saanut, hankkinut ja kehittänyt Suomessa olisi hyödyksi tehtävää hakiessa. Tuleva työnantajasi olettaa sinulta joustavuutta ja paineensietokykyä jo ihan senkin vuoksi, että olet hakemassa paikkaa ulkomailta ja joudut muuttamaan työsi vuoksi.

Kokoa itsellesi CV-jättitiedosto, jossa sinulla on tallessa aivan kaikki työkokemuksesi, opintosi ja harrastuneisuutesi. Tästä tiedostosta on helppo tarpeen tullen napata juuri tämänkertaiseen työhakemukseen ja CV:hen olennaiset asiat. Jokaista työnhakua varten on hyvä muotoilla kokonaan uusi CV. Näin saat oikeasti koottua juuri tähän hakuun olennaisimmat tiedot itsestäsi ja kokemuksestasi, etkä haaskaa kallisarvoista sivutilaa kertomalla kokemuksista, jotka eivät millään tavalla sido sinua hakemaasi työtehtävään.

Omaa aloittellisuuttaan kannattaa myös ehdottomasti tuoda esille. Koska tuleva työnantajasi ei välttämättä tunne suomalaista koulusysteemiä tai harrastuskulttuuria, konkreettisten esimerkkien antaminen on äärimmäisen tärkeää. Älä vain kuvaile työ- tai opiskelu-uraasi kokonaisvaltaisesti, vaan kerro, millä tavoin olit aloitteellinen erilaisissa projekteissa tai millaisessa tilanteessa olet ottanut vastuuta tai auttanut työ- ja opiskelutovereitasi. Konkreettisista kokemuksista on myös paljon helpompi keskustella haastatteluvaiheessa.

Työhaastattelu

Työhaastattelu (video)puhelulla ulkomailla sijaitsevan työnantajan kanssa vaatii aivan samalla tavalla harjoittelua, taustatyön tekemistä ja valmistautumista, kuin kasvotusten tehtävään haastatteluun. Kun puljataan teknologian kanssa, ei voi koskaan varmistaa tarpeeksi monta kertaa, että omat systeemit ja laitteet ovat kunnossa. Jos haastattelu on videohaastattelu, varmista myös, että olet hyvin valaistussa, rauhallisessa paikassa, eikä ympärilläsi ole haastattelun aikana häiriötekijöitä. Kannattaa myös varmistaa, ettei taustalla ole läjää likaisia tiskejä, vaatekasoja tai muita elämän jälkiä, jotka saattaisivat antaa sinusta epäedullisen kuvan! Testaa, että kuulokkeesi, kaiuttimesi ja kamerasi toimivat ja sinulla on tarpeeksi vahva ja vakaa verkkoyhteys koko puhelun ajan. Jos olet haastattelussa sellaisen työnantajan kanssa, jonka toimipiste on eri aikavyöhykkeellä, varmista, että olet haastattelussa paikalla oikeaan aikaan! 

Vaikket olisikaan haastattelussa kasvotusten, muista, ettei ole erityisen vakuuttavaa, jos luet vastauksesi paperilta tai joudut etsimään vastausta työnantajan esittämiin kysymyksiin. Saa ja pitää jännittää hieman, mutta haastattelutilannetta on syytä harjoitella etukäteen, ihan vain senkin takia, että olet rentoutuneempi ja juttelet sujuvammin, kun olet harjoitellut ainakin muutamat kommentit etukäteen. Kerää valmiiksi kysymyksiä potentiaaliselle työnantajallesi, jotta juttelu soljuu luontevasti ja osoitat kiinnostuneisuutta ja perehtyneisyyttä. 

Haastattelun jälkeen ei kannata itse jäädä odottamaan yhteydenottoa, vaan ainakin kerran olla itse yhteydessä haastattelijaan ja kysyä tilannepäivitystä. Osoitat sitoutuneisuutta ja saat samalla tietää, miten haku on osaltasi etenemässä. Jos paikka ei tällä kertaa napsahtanut sinulle, kysäise, minkälainen tyyppi tehtävään valikoitui ja olisiko mahdollista saada palautetta hakemuksestasi. Aina ei tärppää, vaikka haastattelu olisi mennyt mielestäsi nappiin, mutta aina voi oppia kokemuksestaan!

CV ja työhakemus ulkomaille 

Kysy työnantajaltasi kysymyksiä toimenkuvaasi tai vaikka tuleviin työkavereihisi liittyen. Ole aktiivinen myös työhaastattelun jälkeen ja kysy rohkeasti palautetta.

 

Lähteet:

Go Overseas: How to Write a Resume for Anywhere in the World

All about Careers: International CV

Tee Europass: https://europass.cedefop.europa.eu/fi/documents/curriculum-vitae

Go Overseas: Tips for acing your interview for an international internship 

)