Puhtaaksi kirjoitatko materiaalia tutkimukseesi? Tsekkaa Amberscriptin vinkit sujuvaan puhtaaksi kirjoittamiseen!

Älä haaskaa aikaa! Puhtaaksi kirjoita nopeammin Amberscriptin avulla

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Amberscriptin kanssa. 

On monia asioita, joihin opiskellessa haaskaa aikaa, kuten ylisuorittaminen esseessä, josta ei saa edes arvosanaa tai YouTuben fail compilations -videoiden tuijottaminen päivästä toiseen sen sijaan, että aloittaisit kurssitöiden tekemisen. Joka tapauksessa on kiva, jos opiskeluissa on apuna työkaluja, joilla aikaa saa säästettyä ja vaivalloisista hommista tehtyä hiukan helpompia ja nopeampia suorittaa. 

Ääniraitojen ja haastattelujen puhtaaksi kirjoittaminen on aikaa vievää puuhaa. Se on kuitenkin usein osa tutkimustyötä ja miltei jokainen opiskelija on puhtaaksi kirjoittamisen kanssa jollakin tavalla tekemisissä opintojensa aikana. Puhtaaksi kirjoittaminen on esimerkiksi tarpeen, kun pitää analysoida nauhoitettuja haastatteluja. Psykologian, journalismin tai yhteiskuntatieteiden opiskelijoille puhtaaksi kirjoittaminen on tuttua puuhaa, mutta myös kauppatieteiden, hallinnon ja luonnontieteiden opiskelijat ovat monet tekemisissä haastattelumateriaalin kanssa. 

Työkaluja puhtaaksi kirjoittamiseen

Vaikka voit tietysti antaa työsi puhtaaksi kirjoitettavaksi ammattilaiselle, moni opiskelija valitsee kuitenkin puhtaaksi kirjoittaa aineistonsa itse, sillä se on paljon halvempaa. Ja tietysti puhtaaksi kirjoittaessa saat myös mainion tunnun omaan aineistoosi jo ennen analyysia, ja puhtaaksi kirjoittaessa aineisto jää myös paremmin meileen. Puhtaaksi kirjoittaminen tarkoittaa kuitenkin myös tunteja koneen ääressä ja satoja kuuntelukertoja ääniraidoillesi. Jos et ole koskaan puhtaaksi kirjoittanut mitään, on vaikea kuvitella, miten aikaavievää puuhaa se oikeasti on. Yhden tunnin pituisen äänitteen puhtaaksi kirjoittamiseen kuluu keskimäärin 4-6 tuntia riippuen omasta kokeneisuudestasi ja ääniraidan laadusta. Yhden tunnin pituisen äänitteen puhtaaksi kirjoitettu teksti on noin 20-35 A4-sivua pitkä. Jos olet haastatellut kymmentä ihmistä jokaista yhden tunnin, puhtaaksi kirjoittamiseen kuluu jopa 60 tuntia. Vertailun vuoksi: 60 tunnissa voisit tapittaa 7 ensimmäistä kautta Game of Thronesia, käydä kuntosalilla 45 kertaa tai suorittaa täyden puolimaratonin treeniohjelman. 

Onneksi puhtaaksi kirjoittamiseen on olemassa sekä työkaluja että tekniikoita, joilla nopeutat ja helpotat prosessia. Älä silti aliarvioi siihen kuluvaa aikaa ja vaivaa!

Puhtaaksi kirjoittamisen teknologia

Ammatikseen puhtaaksi kirjoittamista tekevät käyttävät työvälineinään laatukuulokkeita ja polkimia, ja nämä ovatkin tyypillisintä puhtaaksi kirjoittamisessa käytettävää tekniikkaa. Polkimien käyttö tekee ääniraitojen pysäyttämisestä helpompaa ja hyvillä kuulokkeilla erotat pienetkin yksityiskohdat äänitteessä. Hyvät työvälinet saavat työn sujumaan: jos teet puhtaaksi kirjoittamista paljon, sijoitus hyviin työvälineisiin kannattaa!

Puhtaaksi kirjoittamisen ohjelmistot

Puhtaaksi kirjoittamiseen on olemassa myös kahdenlaisia ohjelmia: niitä, jotka automaattisesti tunnistavat puheen, ja niitkä, jotka eivät. 

Ohjelmat, jotka eivät tunnista puhetta automaattisesti sujuvoittavat puhtaaksi kirjoittamista, koska niiden avulla voit näppärämmin kelata ääniraitoja eteen ja taakse, ja tehdä oikoteitä ja merkintöjä ääniraitaasi. Älä aliarvioi, miten monta kertaa joudut pysäyttämään ja pyörittämään ääniraitoja uudelleen: oikotiet ja ääniraitaan tehdyt merkinnät vähentävät merkittävästi ääniraitojen kelaamiseen käytettyä aikaa. Ilman automaattista puheen tunnistusta et kuitenkaan saa helpotusta itse kirjoittamistyöhön. 

Teknologia on ihmeellistä, ja puhtaaksi kirjoittamisen avuksi on nyt myös ohjelmia, jotka tunnistavat puheen automaattisesti. Nämä ohjelmat automaattisesti erottelevat puhujat toisistaan ja myös tekevät automaattisia aikaleimoja ääniraitaan. Sinun ei tarvitse enää itse puhtaaksi kirjoittaa kaikkea; riittää, että luet läpi ja editoit tekstin, jonka ohjelma sinulle muutamassa minuutissa kirjoittaa. Automaattiset puhtaaksi kirjoittamisen ohjelmat tarjoavat myös online-editointia, jossa voit säädellä ääniraidan nopeutta ja kelausmahdollisuuksia. Puhtaaksi kirjoitettu vedos linkittyy automaattisesti ääniraitatiedostoon, jolloin sinun on helppoa löytää materiaalistasi osia sanatarkasti oikeasta kohdasta. Tämä vähentää puhtaaksi kirjoittamisen työmäärää 1-2 tuntiin per nauhoitettu tunti äänimateriaalia.

Check out the AmberScript Editor!

Amberscriptin editointityökalulla editointi on näppärää ja nopeaa.

Vinkkejä puhtaaksi kirjoittamiseen

Jotta puhtaaksi kirjoittaminen olisi mahdollisimman sujuvaa työkaluista ja ohjelmista riippumatta, tässäpä hiukan vinkkejä puhtaaksi kirjoittamiseen. Moni niistä on varmasti melko itsestäänselvä, mutta ne ovat olennaisia sujuvaan puhtaaksi kirjoittamiseen. 

1. Äänenlaatu

Jos mahdollista, käytä hyviä äänitysvälineitä haastatteluissasi. Ei ole väliä, teetkö puhtaaksi kirjoittamisen itse, käytät puhtaaksi kirjoittamiseen ohjelmaa tai ammattilaista: hyvä äänenlaatu on välttämättömyys jokaisessa vaihtoehdossa. Äänitteen hyvä laatu vähentää myös automaattisen puhtaaksi kirjoittamisen virheitä. Ammatikseen puhtaaksi kirjoittamista tekevät myös todennäköisesti veloittavat enemmän työstä, mikäli äänitteen laatu on huono, koska työhön kuluu enemmän aikaa. Mikrofonilla on äänenlaadun kannalta merkittävä rooli, kuten myös sillä, missä mikrofoni sijaitsee. Useimmilla nauhoitustyökaluilla saat parhaan tuloksen, kun et laske niitä suoraan pöytäpinnalle ja pidät huolen, että mikrofoni sijaitsee noin 10 cm päässä puhujasta. Hiljaiset tilat ovat tietysti paras mahdollinen ympäristö nauhoittamiselle. Älä tee nauhoitusta hälyisissä, kiireisissä paikoissa, kuten kahvilat tai ravintolat.

2. Vältä häiriötekijöitä

Tämä saattaa olla itsestään selvää, mutta vältä häiriötekijöitä, kuten hälyisiä paikkoja tai muita ihmisiä haastattelutilanteessa. Älä myöskään tarpeettomasti keskeytä haastattelua. Tämä voi olla hankalaa, koska usein keskeyttäminen on luonnollinen osa keskustelua, mutta keskeyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kiität itseäsi myöhemmin, kun äänite on mahdollisimman selkeä, eikä sisällä ylimääräistä puhetta. 

3. Selkeät tiedostonimet

On tärkeää, että nimeät tiedostosi selkeästi aihepiirin, haastateltavan ja päivämäärän mukaan, jotta tiedät, mitä tiedostot sisältävät joutumatta avaamaan ja kuuntelemaan niitä. Jos kansiossa on 5 eri tiedostoa nimellä "track 1", on mahdotonta nopeasti tietää tai muistaa, mitä tiedostot pitävät sisällään. On erityisen ärsyttävää, jos epäselvän nimen takia lähetät tai lataat väärän tiedoston puhtaaksi kirjoitettavaksi.

4. Aikataulutus

Aloita puhtaaksi kirjoittaminen niin pian kuin mahdollista haastattelujen jälkeen ja tietysti hyvissä ajoin, ennen kuin sinun pitää palauttaa työsi. Puhtaaksi kirjoittaminen ei ole työvaihe, jonka voi tehdä nopeasti ja viime tipassa. Jos päädytkin käyttämään ammattilaista puhtaaksi kirjoittamiseen, heilläkin vierähtää tehtävässä muutama päivä. Tarvitset puhtaaksi kirjoitetun tekstin kuitenkin osaksi analyysiasi, joten älä jätä puhtaaksi kirjoittamista viime tippaan - koko työ myöhästyy, jos olet puhtaaksi kirjoittamisen kanssa myöhään liikkeellä. 

5. Tauot

Älä koskaan puhtaaksi kirjoita liian pitkiä aikoja kerrallaan. Parin, kolmen tunnin päästä viimeistään useimmat ihmiset alkavat tehdä virheitä työssään, koska yksitoikkoiseen työhön on vaikea keskittyä pitkän aikaa kerrallaan. Pidä siis tarpeeksi taukoja säännöllisesti. Käy pihalla, venyttele, pidä kunnon lounastauko - virkeällä mielellä on helpompi keskittyä materiaaliin. 

Puhtaaksi kirjoittaminen rullaamaan

Nykyään on monta tapaa nopeuttaa ja helpottaa puhtaaksi kirjoittamisen prosessia. Riippuen siitä, miten paljon äänitteitä sinulla on "käännettävänäsi" ja miten paljon aikaa ja rahaa haluat puhtaaksi kirjoittamiseen käyttää, saat varmasti tästä artikkelista vinkkejä toteuttaa puhtaaksi kirjoittaminen sinulle sopivimmalla tavalla. Vaikka puhtaaksi kirjoittaminen olisikin sivuosassa tutkimuksessasi, älä aliarvioi siihen kuluvaa aikaa. Oikeilla työkaluilla ja tämän artikkelin vinkeillä saat varmasti puhtaaksi kirjoittamisen rullaamaan! 

Amberscriptin sivuilla voit tutustua automaattisen puhtaaksi kirjoittamisen ohjelmaan ja saada lisää vinkkejä puhtaaksi kirjoittamiseen. Lisäksi saat ilmaiseksi 30 minuuttia puhtaaksi kirjoittamista äänitteellesi! 

Kirjoittaja: Thomas Dieste Amberscriptilta.

)