Pulmia hyvän työhakemuksen kirjoittamisessa? Lue läpi ISIC:n 5 vinkkiä hyvän työhakemuksen laatimiseen ja nappaa unelmien duunipaikka!

5 vaihetta hyvän työhakemuksen kirjoittamiseen

Istutko usein tietokoneesi ääreen, olet jo avannut uuden tiedoston ja aikeenasi on kirjoittaa timanttinen työhakemus, mutta tuntuu, että homma pysähtyy kuin seinään ja kursori vilkkuu paikallaan tunnista toiseen? 

Hyvän työhakemuksen kirjoittaminen voi olla vaikeaa, erityisesti, jos olet opiskelija ja verrattain uusi tulokas työmarkkinoilla ilman mainittavaa kokemusta, jonka paperille rustaisit. Jotta työhakemuksen kirjoittaminen olisi helpompaa ja voit varmoin mielin ja tyytyväisenä tavoitella seuraavaa unelmiesi työpaikkaa, listasimme alle 5 työvaihetta, joiden avulla kirjoitat mainion työhakemuksen. 

Ennen kuin siirryt silmäilemään vinkkejämme, ensimmäinen neuvomme on, että käytät jokaiseen hakemukseen aikaa ja todella keskityt ja paneudut niiden työstämiseen. Lähetä mieluummin 10 hyvää hakemusta kuin sata huonoa. Ota tämä 5 kohdan lista tueksesi seuraavan hakemuksen kirjoittamiseen ja työstämiseen. Nämä vinkit opastavat ja tukevat sinua tavoiteltavan työpaikan löytämisestä aina itse hakemuksen lähettämiseen. 

Kohta 1 - Mitä työtä haluat tehdä?

Ehkäpä itsestään selvää, mutta töitä etsiessä on tärkeää olla perillä siitä, millaisten työtehtävien parissa haluat työskennellä ja millaisia työtehtäviä sisältyy niihin töihin, joita olet hakemassa. On myös erittäin tärkeää, että määrittelet ensin, millaisten tehtävien parissa et halua työskennellä. Kaikki toimenkuvat sisältävät tehtäviä, jotka ovat vähemmän mieluisia, mutta ei kannata hakea sellaiseen työhön, jonka työtehtävät kuulostavat sinusta suurelta osin epäkiinnostavilta - tällöin et myöskään pysty laatimaan kovin motivoitunutta hakemusta. 

Kun olet vastannut itsellesi seuraaviin kysymyksiin, voit siirtyä vaiheeseen 2. 

  • Mitä tehtäviä toivoisin työni sisältävän?
  • Millä alalla haluan työskennellä?
  • Haluanko, että työympäristöni on muodollinen vai rento?
  • Kuinka pitkä haluan työmatkani olevan? Voisinko muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle?
  • Haluanko työskennellä pienessä vai isossa yrityksessä/työyhteisössä?

Kohta 2 - Tee lista 

Kun olet saanut vastauksen kohdan 1 kysymyksiin, tee lista yrityksistä ja työpaikoista, joissa haluaisit työskennellä. Jos sinulla ei ole valmiiksi mielessä tiettyä työnantajaa, työnhakusivustojen selaaminen on oiva tapa saada inspiraatiota hakemiseen ja tietoa mahdollisista työnantajista. Muista myös, että monet työnantajat ottavat vastaan avoimia hakemuksia, vaikka heillä ei juuri nyt olisikaan avoimia työpaikkoja tarjolla, joten jos olet kiinnostunut jostakin työnantajasta, ota ihmeessä yhteyttä heihin ja kysy rohkeasti erilaisista mahdollisuuksista.  

Pidä huoli, ettei lista veny turhan pitkäksi, jotta pystyt kirjoittamaan hyvän ja yksilöidyn hakemuksen jokaiselle työnantajalle listallasi. Kun haet, ole realistinen tavoitteidesi suhteen, mutta pidä kuitenkin lippu korkealla - on vaikeaa tulla torjutuksi, mutta vain hakemalla voit saada seuraavan unelmatyösi. 

Kohta 3 - Valmistautuminen

Valmistautuminen työhakemuksen kirjoittamiseen kuulostaa ehkä rasittavalta, mutta se maksaa vaivan joka kerta. Perinpohjainen valmistautuminen koostuu kahdesta vaiheesta. 

Ensiksi, lähde liikkeelle itsestäsi. Istu alas, unohda tietokone ja puhelin, ja ota esiin kynä ja paperia. Kirjoita ylös avainsanoja itsestäsi henkilönä ja/tai työntekijänä. Hyödynnät näitä avainsanoja, kun ryhdyt kirjoittamaan hakemustasi.

Jaa avainsanasi 3 kategoriaan: kuka olet, mitä (osaamista) voit tarjota työnantajalle, ja mitä he saavat sinusta työntekijänä tai harjoittelijana. 

Valmistautumisen toinen vaihe koostuu tutkimustyöstä. Ota selvää työnantajista, joiden palvelukseen olet hakemassa. Katso, onko heillä avoinna olevia työpaikkoja ja tutustu heidän tapaansa kertoa itsestään työnantajana ja tarjoamistaan työtehtävistä. Jos avoimia paikkoja ei tällä hetkellä ole, katso, löytäisitkö jostakin vanhan työpaikkailmoituksen tehtävästä, joka sinua kiinnostaa, jotta saat hiukan osviittaa siitä, millaisia henkilöitä he ovat aiemmin etsineet kyseiseen tehtävään ja millaisia työtehtäviä toimenkuva sisältää. 

Tutustu työnantajaan ja heidän toimialaansa heidän verkkosivujensa tai sosiaalisen median tiliensä kautta ja kirjoita ylös heidän keskeiset arvonsa. Paneudu siihen, miten he ovat viestineet työpaikoista ja millaisia työnkuvauksia he kirjoittavat ja mitä kieltä he käyttävät kommunikointiin. Jos mahdollista, muotoile muutama kysymys heistä, heidän historiastaan ja toiminnastaan omaa ajatteluasi ja kirjoittamistasi jouduttamaan. 

Step 4 - Hakemuksen kirjoittaminen

Kun olet käynyt läpi aiemmat 3 vaihetta, on sinulla työkalut hyvän hakemuksen kirjoittamiseen. 

Jaa hakemuksesi 4 osaan:

1: Miksi olet kiinnostunut työskentelemään tälle nimenomaiselle työnantajalle 

Saattaa olla, että työtehtävät ovat juuri niitä, jotka kiinnostavat ja innostavat sinua eniten. Ehkä työnantajan keskeiset arvot puhuttelevat sinua vahvasti. Tämä ensimmäinen kohta on äärimmäisen tärkeä, sillä se saattaa ratkaista, lukeeko tuleva työnantajasi hakemuksesi loppuun. Ole tarkka, inspiroiva ja konkreettinen. 

2: Kuka sinä olet

On aika palata kirjoittamiisi avainsanoihin ja ottaa ne käyttöön. Kirjoita muutama inspiroiva lause siitä, kuka olet sekä henkilönä että ammatillisesti. Tuo esiin erikoisosaamisesi ja taitosi ja selitä konkreettisten esimerkkien avulla, miten voit hyödyntää niitä työssäsi. Muista sitoa kokemuksesi työnkuvaan. Jos olet työskennellyt aiemmin vaikkapa iltapäiväkerho-ohjaajana ja olet nyt hakemassa viestinnän tehtäviin, älä kirjoita, että tulet hyvin toimeen lasten kanssa - kerro sen sijaan, että pysyt rauhallisena stressaavissakin tilanteissa, pystyt hoitamaan sujuvasti useaa asiaa kerrallaan ja hahmottamaan tilanteen kokonaiskuvan, vaikka ympärillä olisi hälinää. 

3: Mitä työnantaja saa sinut palkatessaan

Tässä osiossa keskitytään siihen, mitä työnantaja saa sinusta, jos he palkkaavat sinut tehtävään. Tässä kohtaa on tärkeää, että esittelet edellisessä kohdassa kuvailemasi taidot ja osaamisen suhteessa tulevaan työnantajaan - miten sinun osaamisesi hyödyttää heitä konkreettisesti. Voit myös kuvailla, miten ratkaisisit työtehtävään mahdollisesti liittyviä ongelmatilanteita, suoriutuisit hankalimmista tehtävistä tai yleisesti hoitaisit niitä tehtäviä, jotka työnkuvauksessa on esitelty. 

4: Viimeistely

Tiivistä parilla lauseella, miksi juuri sinä ole passeli kandidaatti tähän tehtävään. Lopeta hakemuksesi konkreettiseen ehdotukseen, esimerkkiin, innostukseen työtehtävistä tai esimerkkiin kehityksestäsi työntekijänä. Vältä lopetuksia, jotka eivät tuo mitään lisää hakemukseesi; kaikki toivovat pääsevänsä haastatteluun ja kuulevansa pian lisää työnantajalta. Muotoile asia mieluummin jonkin konkreettisen ehdotuksen tai näkökulman ympärille - katso muutamia hyviä esimerkkejä täältä.

Kohta 5 - Lähetä hakemus

Ensiksi, tarkista hakemuksesi kielioppivirheiden ja huonosti muotoiltujen lauseiden varalta, ja pidä huoli, että avainsanojesi, työnantajan odotusten ja työnkuvan keskeisten kohtien punainen lanka kulkee hakemuksesi läpi. Luetuta hakemuksesi perheenjäsenellä, ystävällä, tutorilla tai oppilaitoksesi uraohjaajalla ennen lähetystä. 

Mahdollinen tuleva työnantajasi saattaa haluta hakemuksesi sähköpostitse tai sähköisen hakuportaalin kautta. Huolehdi, että sinulla on kaikki tarvittavat dokumentit valmiina ja käsillä, ennen kuin aloitat lähettämisen. Monet sähköiset portaalit vaativat sekä kirjoittamaan että lataamaan CV:n ja työhakemuksen, ja tähän voi mennä paljonkin aikaa. Ennen kuin tallennat ja lähetät hakemuksesi portaalissa, tarkista, että olet liittänyt kaikki vaaditut ja tarvittavat liitteet ja että yhteystietosi ovat oikein. 

Jos lähetät hakemuksesi sähköpostitse, kirjoita viestiin lyhyt teksti siitä, mitä työpaikkaa olet hakemassa, kuka olet ja miksi olet mahtava kandidaatti kyseiseen tehtävään. Älä unohda liittää viestiin hakemustasi ja CV:täsi. Harkitse, kannattaako kirjoittaa koko hakemus sähköpostin viestikenttään. Rekrytoija saattaa haluta tulostaa kaikki saapuneet hakemukset ja siitä on hänelle vaivaa, jos hän joutuu tulostamaan sotkuisen näköisen sähköpostin valmiiksi muokatun ja räätälöidyn PDF- tai muun tiedoston sijaan. Ennen kuin lähetät hakemuksesi sähköpostitse, tarkista, että olet lähettämässä sitä oikealle henkilölle ja puhuttelet häntä oikealla nimellä ja tittelillä, olet liittänyt kaikki vaaditut liitteet viestiin ja yhteystietosi ovat oikein. Jos sinulla on käytössäsi useampi sähköpostiosoite, lähetä hakemus siitä sähköpostiosoitteesta, jonka olet merkinnyt yhteystietoihisi. 

 

Nämä 5 vaihetta auttavat sinua laatimaan hyvän työhakemuksen ja lähettämään sen myös. Tsemppiä työnhakuun! 

 

)