Vaihtoon lähtevän muistilista on pitkä, mutta näillä vinkeillä saat vaihtokuviot takuulla rullaamaan!

5 asiaa, jotka pitää muistaa ennen vaihtoon lähtemistä

Vaihto-opiskelu on mahtava kokemus ja vaihdossa vietettyä aikaa muistelet vielä vuosien päästäkin, takuulla! Niin hulppea kuin vaihtopaikan vastaanottamisen tunne onkin, ulkomaille muutto myös varmasti jännittää ja mietityttää, eikä suotta. Lyhytkin vaihto vaatii yllättävän paljon järjestelyä, eikä kyse ole pelkästään lempparivaatteiden pakkaamisesta ja lentolippujen varaamisesta. Kokosimme alle 5 asiaa tai kokonaisuutta, jotka on syytä pitää mielessä heti vaihtopaikan napsahdettua kohdallesi. Lukaise läpi ja ei muuta kuin vaihtoa suunnittelemaan!

1. Tarvittavat dokumentit

Tärkein kaikista on passi. Hanki uusi passi ajoissa tai varmista, että nykyinen passisi on voimassa riittävän pitkään. Jotkin maat vaativat, että passi on voimassa vielä 6 kk maasta poistumisen jälkeen: ei siis riitä, että passisi on voimassa vaihtovuotesi viimeiseen päivään asti! Saatat tarvita kohdemaahasi myös viisumin, eikä vaihtoon välttämättä tavallinen turistiviisumi riitä. Passista kannattaa ottaa ainakin 3 valokopiota, joista yksi jätetään Suomeen ja kaksi muuta otetaan mukaan. Passi on arvokas dokumentti, eikä sitä kannata vaihtokohteessa kantaa joka paikkaan mukana (kuten et kotonakaan kantaisi).

5 asiaa vaihtoon

Passi on matkadokumenteista tärkein, mutta myös reseptit, rokotustodistus ja ISIC-kortti on hyvä pakata mukaan.

Rokotukset on syytä tarkistaa ennen vaihtoon lähtöä. Toisiin kohteisiin suositellaan otettavaksi tietyt rokotteet ja jotkin koulut saattavat vaatia, että saapuvilla opiskelijoilla on otettuna tietyt rokotteet. Mikäli mahdollista, ei ole pahitteeksi ottaa vaihdon ajaksi matkavakuutusta. Monien vakuutusyhtiöiden matkavakuutukset ovat riittävän pitkiä kattamaan esimerkiksi 1 lukukauden mittaisen vaihdon.

Jos sinulla on mukanasi reseptilääkkeitä, ota mukaan myös resepti, jolla lääkkeet on määrätty. Joissakin maissa Suomessa lailliset lääkkeet tai lääkeaineet ovat laittomia; varmista siis etukäteen kohdemaasi lainsäädäntö, että saat ottaa tarvitsemasi lääkkeet mukaan.

Koska vaihtoon lähtemisessä on usein kyse lähtemisestä ulkomaille, olisi haaskausta jättää kansainvälinen opiskelijakorttisi kotiin. ISIC-kortilla nautit opiskelija-alennuksista 130 maassa ja tietysti saat hankittua vaihtoa varten myös opiskelijahintaiset lentoliput. Pidä huoli, että ISIC-korttisi on takataskussasi, kun astelet lentokoneeseen!

5 asiaa vaihtoon

ISIC-kortista on maailmalla hyötyä, muovisena tai digitaalisena.

2. Raha-asiat

Raha-asiat ovat vaihdossakin asialistan kärjessä. Opettele ennen vaihtoasi tuntemaan paikallinen valuutta ja hanki sitä etukäteen itsellesi, jotta pärjäät ensimmäiset pari päivää. Muista myös ilmoittaa Suomessa pankillesi lähdöstäsi ja selvitä, miten paljon pankkikorttisi käyttäminen maksaa ulkomailla. Jos mahdollista, hanki luottokortti, jolla pärjäät, jos pankkikorttisi ei jostain syystä toimi ulkomailla (monissa maissa luottokortit ovat paljon pankkikortteja yleisempiä).

5 asiaa vaihtoon

Paikallista valuuttaa on hyvä varata mukaan jo Suomesta lähtiessä, niin pari ensimmäistä päivää sujuvat jouhevammin vaihtomaassa.

Vaihdossa rahaa kuluu yhtälailla kuin kotonakin, ja saattavatpa kulut hieman kasvaakin, kun joudut tekemään välttämättömiä hankintoja uuteen kotiisi vaihtokohteessasi ensi alkuun. Jos suinkin mahdollista, jonkinlainen säästäminen kannattaa aloittaa heti vaihtoprosessin alussa tai viimeistään, kun saat varmistuksen vaihtopaikastasi. Tuloja ja joitakin menoja on myös helppo ennakoida; laadi itsellesi valmiiksi alustava kuukausibudjetti vaihtosi ajaksi, jotta pysyt koko vaihdon ajan oman kukkarosi valtiaana. Viikonloput vaihtomaassa kuluvat usein retkillä tai lyhyillä reissuilla, eikä mitään estä suunnitelemasta näitä reissuja (ja niiden budjettia) edes suurpiirteisesti hyvissä ajoin etukäteen.

3. Kurssivalinnat

Ennen vaihtokohteen valitsemista olet jo ehkä vähän kartoittanut, minkälaisia opintoja haluaisit vaihtovuotesi aikana suorittaa. Monet, erityisesti tiedekuntien väliset, vaihto-ohjelmat saattavat olla hyvinkin tarkkoja siitä, mitä kursseja ja miltä oppiaineilta saat palettiisi valita. Toki kannattaa myös pohtia, mitkä kurssit saisit hyväksiluettua osaksi opintokokonaisuuttasi Suomessa; tällä tavoin otat vaihtovuodestasi kaiken irti! Vaikka onkin nihkeää ajatella kotiinpaluuta jo ennen kuin vaihtovuosi on edes alkanut, olisi hyvä kuitenkin vähän miettiä, miten omat opinnot jatkuvat, kun palaat Suomeen ja mitä kursseja sinulta mahdollisesti jää väliin vaihtovuotesi aikana. 

5 asiaa vaihtoon 

Tutustu kurssitarjontaan reilusti ennen lähtöä ja mieti, miten saisit vaihto-opinnot luettua osaksi opintokokonaisuuttasi Suomessa.

Asunnon hankkiminen tuottaa monille vaihtoon lähteville päänvaivaa. Vaihtokoululta saattaa hyvinkin löytyä opiskelijaluukku kampukselta. Myös erilaisista vaihto-opiskelija- ja opiskelijaryhmistä Facebookissa saattaa löytyä muita asunnon tarpeessa olevia, jos kimppa-asuminen on sinun juttusi. Joka tapauksessa asuntoasia kannattaa laittaa alulle heti, kun vaihtopaikka on varmistunut! 

Asunnon lisäksi saapumiseesi liittyvät muutkin käytännön asiat kannattaa miettiä etukäteen, kuten miten pääset lentokentältä vaihtoyliopistollesi tai uudelle asunnollesi, ja onko sinulla mitään pakollista ohjelmaa, johon pitää osallistua heti paikan päälle saavuttuasi. Kartoita myös valmiiksi tavarat, joita tarvitset heti uudessa asunnossasi. Paistinpannua ei ehkä kannata pakata, mutta matka-aterimet, muki ja eväsrasia saattavat olla suureksi avuksi ensimmäisinä päivinäsi, jos et heti pääse kodin tarvikkeita ostamaan. Suunnittele saapumisesi siis etukäteen ja ota yhteyttä vaihtokoulun opintovastaaviin; he osaavat varmasti vastata saapumiseen liittyviin kysymyksiin ja avustaa järjestelyissä.

4. Matka- ja arvotavarat

Niin houkuttelevalta kuin täysin uuden vaihto-opiskelijatyylin omaksuminen onkin, et tarvitse mukaasi koko vaatekaappia! Pakkaa kevyesti ja mieti tarkkaan, mitä otat mukaan. Kun laukussasi on tilaa mennessä, voit hyvillä mielin tehdä ostoksia paikan päällä ja päivittää vaatekaappiasi pukimilla, joita et Suomesta saisi. Huolehdi siis, että pakaasisi täyttyy välttämättömimmistä tavaroista: omat lääkkeet ja hygieniatarvikkeet, adapteri, omat koulutarvikkeet, puhelin ja siinä tarvittavat sovellukset, sekä muutamat yleispätevät ja mieluisat vaatekerrat.

5 asiaa vaihtoon

Aivan koko vaatekaappia ei vaihtovuoden ajaksi kannata sulloa mukaan.

Läppäri tai muut arvokkaammat tavarat kannattaa vakuuttaa joko kotimaassa tai sitten paikan päällä, jos olet pidemmän aikaa vaihdossa. Vaihtokoulun kautta voi löytyä vakuutustarjouksia paikallisilta toimijoilta myös, jos et saa arvotavaroillesi vakuutusta Suomesta. Puhelimen suhteen kannattaa kotimaassa ennen lähtöä varmistaa, että voit laittaa puhelimeesi uuden sim-kortin, jos päädyt käyttämään paikallista liittymää vaihtokohteessasi.

5. Paikallinen kieli ja paikalliset tuttavuudet

Englannilla pärjää jo lähes kaikkialla ainakin jonkin aikaa, mutta kielitaito kannattaa laittaa koetukselle heti alkuun, jos olet lähdössä vaihtoon ei-englanninkieliseen maahan. Opiskele edes muutama fraasi paikallisella kielellä, jos et jo puhu kieltä, tai jos hallitset kohdemaan kielen jo hyvin, preppaa sitä hieman, ennen kuin saavut uuteen kotimaahasi. Vaikka kielitaito olisikin kohdallaan, on aivan eri asia puhua jollakin muulla kielellä kuin äidinkielelläsi kaiken aikaa, ja aivoilla menee hetki tottua uuteen kieliympäristöön. Mitä aikaisemmin aloitat laskeutumisen tulevaan kielikylpyyn, sitä nopeammin pääkoppasi sopeutuu, kun pääsee tositoimiin paikan päällä! 

Jos mahdollista, ota yhteyttä muihin Suomesta lähteviin vaihto-opiskelijoihin, niin et ole aivan yksin ummikkona uudessa maassa, kun saavut. Uusien kuvioiden opettelu porukalla on paljon mukavampaa, kuin yksin puurtaminen! Jos olet menossa isäntäperheeseen, ota heihin yhteyttä hyvissä ajoin ja koettakaa tutustua toisiinne Skypen tai sähköpostin välityksellä ennen saapumistasi.

 

Vaihtoon lähtevän listalla on kyllä melkoinen määrä muistettavaa, myönnetään! Toivottavasti näillä vinkeillä saat lähtöprosessin sujuvasti rullaamaan ja paletti pysyy kutakuinkin kasassa loppuun asti. Aina tulee mutkia matkaan, niistä oppii ja jälkeenpäin ne yleensä tuppaavat naurattamaan. Huikeaa vaihto-opiskelua!

 

Lähteet:

Student.org: Things to Do Before Going On Exchange

The Abroad Guide: 15 Items You'll Be Glad You Purchased Before Study Abroad

GoAbdroad: Your New Study Abroad Checklist + Tips to Prepare

StudyAbroad.com: Student Guide - Final To Do's Before You Leave

 

)