Rentoutuminen voi olla opiskelijan arjessa hankalaa. Tsekkaa nämä 15 pikkuvinkkiä rentoutumiseen kiireen keskellä!

15 keinoa rentoutumiseen opiskelijalle

Vaikka stressiä yrittäisi vältellä, stressaamme kaikki joskus. Opiskelijaelämä voi olla hyvinkin hektistä ja uuvuttavaa, vaikka se samaan aikaan onkin palkitsevaa ja upeaa. Opiskelijalla saattaa olla useampikin deadline päällä samaan aikaan, tai sitten henkilökohtaisessa elämässä tapahtuu jotakin, joka uuvuttaa ja vie kaistaa opiskelulta ja saa stressitason nousemaan pilviin. Rentoutuminen on tärkeää, jotta pysyt arjessasi toimintakykyisenä, mutta rentoutuminen on myös äärimmäisen vaikeaa tilanteessa, jossa sinulla on paljon asioita mielessä ja tehtävänä. Kokosimme tähän muutamia pieniä vinkkejä helpottamaan rentoutumista kiireen ja paineen keskellä; kokeile jotakin näistä 15 keinosta ja rentoudu vaikka vain hetkiseksi. 

1. Kuppi kuumaa

Kupponen teetä rentoututtaa ja myös teen valmistaminen on hyvin rentouttava prosessi. Ainakin voit hetkiseksi keskittää ajatuksesi veden keittämiseen, lempimukin ottamiseen kaapista ja teen valitsemiseen. Jos olet jo teeintoilija, kaapista saattaa löytyä makua jos toistakin, mistä valita. Jos tämä on ensikertasi teekupposen äärellä, ei hätää - perus Earl Grey -tee käy tähän myös mainiosti. Jo teen tuoksu saa rentoutumaan, joten kokeile rohkeasti, minkälainen tee on sinulle sopivin. Jos et ole teen ystäviä, kuppi kuumaa mehua tai vaikka kaakaota ajaa saman asian; kunhan saat istahtaa hetkeksi kupposen äärelle mietiskelemään vain tätä hetkeä. 

Ta kan hjälpa att varva ner

2. Pala suklaata

Joskus pala tai kaksi lempisuklaata tekee ihmeitä. Pieni herkku on hyvä tapa palkita itseäsi tai pitää lyhyt tauko. Paitsi että suklaa on herkullista, sillä on myös stressiä lieventäviä vaikutuksia.

3. Meditoi

Muutama tuttusi on varmaan jo ehtinyt kertoa meditoivansa ja saattaa ärsyttää, että meditoinnista meuhkataan. Mutta kokeile sitä! Jo 5 minuuttia paikallaan istumista ja oman hengityksesi tarkkailua riittää ja kehosi alkaa jo hyötyä meditoinnista. Rauhoitut ja ajatukset tuntuvat kirkkaammilta, eivätkä yksittäiset ärsykkeet tunnu enää niin polttavilta tai tärkeiltä.  

4. Sulje silmät

Joskus meditointiin ei tunnu löytyvän aikaa, paikkaa tai rauhaa. Silmien sulkeminen on pikaratkaisu, jolla kirjaimellisesti suljet itsesi hetkeksi pois tilanteesta ja koetat keskittyä. Silmien sulkeminen antaa silmille lepohetken, ja saattaa helpottaa myös päänsärkyyn tai kasvojen lihasten jännitykseen. Koeta rentouttaa myös otsasi (saatat yllättäen huomata, että kurtistat kulmiasi levossakin), ja jos aikaa ja rauhaa on, yhdistä tämä yllämainittuun 5 minuutin meditaatioon. 

5. Hiero kämmenet

Kämmenien hieronta on hyvin rentouttavaa, vaikka tekisit sen itse itsellesi. Hiero sormet, kämmen ja peukalon varsi ja ranne (jos tahdot, voit käyttää vaikka hyväntuoksuista käsivoidetta, mutta älä käytä voimakkaasti tuoksuvia tuotteita esimerkiksi kirjastossa, ettet häiritse muita) toisella kädelläsi. Kämmenen hieronta saa hetkeksi ajatuksesi rauhoittumaan ja keskittymään vain kosketukseen, ja lisäksi se rentouttaa käsiäsi, jotka ovat mahdollisesti väsyneet näpyttämisestä tai kirjoittamisesta. 

Massera händerna för att varva ner

6. Mene ulos

Pikku kävely korttelin ympäri on riittävä. Raitis ilma ja jaloillaan oleminen (istuminen on puuduttavaa) saavat aivot rullaamaan ja väsymyksen taittumaan. Tauko ulkosalla on myös huomattavasti parempi keino rentoutua kuin puhelimen tai koneen ääressä kököttäminen ennen lukujen pariin palaamista. 

7. Katso ulos ikkunasta

Muista irrottaa katse kirjasta tai näytöstä välillä ja katso ulos ikkunasta. Silmät väsyvät intensiivisestä näyttötyöskentelystä ja lukemisesta ja kaukaisuuteen tuijottaminen on hyvä tapa lepuuttaa silmiä. Saat myös hetkisen ajatella jotakin muuta, ja joskus maiseman tuijottelu myös auttaa ajatusprosesseja ja huomaamattasi keksit ratkaisun pohtimaasi ongelmaan tai ymmärrät konseptin, jonka kanssa aiemmin oli vaikeuksia. 

Titta ut kan vara avslappnande

8. Venyttele

Pyörittele hartioita ja venytä niskaa hellästi pyörittämällä päätä. Venyttely helpottaa jännittyneisyyttä kehossasi ja saa veren kiertämään. YouTubesta löytyy läjäpäin työpisteellä tehtäviä venytyksiä, joilla saat jumahtaneet lihakset virkoamaan.

Stretcha är bra när du är spänd

9. Tanssi

Nupit kaakkoon ja liikuta lanteita! Tanssiminen lempibiisien tahtiin rentouttaa ja vähentää stressiä, ja lisäksi saat veren kiertämään. Kirjasto tai lukusali ei ehkä ole tälle paras mahdollinen paikka, ettet häiritse muiden työskentelyä, mutta kotiopiskelussa toimii varmasti! Mikään ei myöskään estä lähtemästä lähimpään puistoon parin kaverin kanssa vaikkapa silent discoon. 

10. Kirjoita ajatukset ylös

Jos pää on täynnä stressaavia ajatuksia, kirjoita ne ylös. Paperille, koneelle tai puhelimeen, ei sen väliä, kunhan vain saat ajatukset ulos päästäsi. Vaikka ajatuksia tuntuu olevan kilokaupalla, saatat huomata, ettei sinun välttämättä tarvitse kirjoittaa montakaan riviä, että taakka jo helpottaa. Muutama lause saattaa riittää, että saat hiukan pahaa oloa purettua ja saatatpa myös tulla kirjoittaneeksi ylös jotakin, jonka et tiennyt olevan ahdistuksesi aiheuttaja. Syyn löytäminen ahdistukselle ja sen kirjoittaminen ylös helpottaa oloa joskus paljonkin. 

11. Hyvä tuoksu, parempi mieli

Kahvi, laventeli, piparminttu, sitrus - jotkin tuoksut voivat auttaa rentoutumaan tai virkistymään. Hyvästä tuoksusta nauttimisen voit yhdistää muihin rentoutumiskeinoihin; nappaa kuppi kahvia ja kävele korttelin ympäri, piipahda tauolla teekaupassa valitsemassa itsellesi rentouttava teelaatu, nauti raittiista ilmasta ja luonnon tuoksuista lähimetsässä. 

12. Pelaa

Rentoutumisen varjolla on hyvä laittaa kirjat ja kone hetkeksi syrjään ja avata Nintendo, PlayStation, xBox tai mobiilipeli. Lyhyt pelihetki saattaa auttaa stressin purkamisessa, mutta älä unohdu pelaamaan tuntikausiksi. Aseta ajastin ja pelaa vaikka 10-15 minuuttia, ennen kuin palaat opintojen pariin. 

13. Naura

Nauraminen silloinkin, kun ei varsinaisesti naurata, lievittää stressiä. Jos tyhjännauraminen ei houkuta, etsi hauska podcast, video, gif, meme tai mikä tahansa, mikä saa sinut hekottamaan. Kaverin kanssa juttelu tuo usein myös hymyn kasvoille, joten ota tauko kaverin kanssa ihan vain läpänheittoa varten. 

14. Puhu ystävälle

Rupattelu ja asioiden purkaminen ystävän kanssa helpottaa. Kohtasittepa kasvotusten tai puhelimitse, hetken juttelu auttaa, vaikkette välttämättä puhuisikaan syntyjä syviä. 

15. Siivoa

Siisti koti, siisti mieli. Kerää pois ylimääräinen pöydille ja tuoleille kertynyt tavara, viikkaa vaatteet kaappiin ja imuroi pölyt nurkista. Siisti koti tai opiskelutila vähentää visuaalisia ärsykkeitä ja saa sinut keskittymään paremmin, mikä auttaa stressin hallinnassa.

Organisera för mindre stress

)