Vaikeuksia löytää opiskelijan reissukohde? Katso ISIC:n vinkit reissukohteisiin opiskelijabudjetilla!

10 matkakohdetta opiskelijabudjetilla

Opiskelijabudjetilla matkustaminen saattaa olla ongelmallista ja sellaisen reissukohteen löytäminen, joka ei tuhoa budjettiasi yhdessä yössä, voi olla vielä ongelmallisempaa. Olemme jo koonneet vinkkejä reissaamiseen opiskelijabudjetilla toiseen artikkeliin, mutta tässä listaamme vielä erikseen muutamia varsin opiskelijabudjettiystävällisiä reissukohteita läheltä ja hieman kauempaakin. Lukaise läpi ja löydä seuraavan seikkailusi kohde! 

Psst! Jos olet lentämässä kohteeseesi, muista, että saat ISIC-kortillasi opiskelijalentolipun yli tusinalta lentoyhtiöltä ja opiskelija-alennusta Hotels.comin varauksista!

1. Kaakkois-Aasia on mainio kohde opiskelijabudjetilla pidemille reissuille. Tutustu Vietnamin, Thaimaan, Laosin ja Kambodzan huikean kauniiseen luontoon, vilkkaisiin suurkaupunkeihin, kaukaisiin maaseutukyliin, herkullisiin ruokaperinteisiin ja rikkaaseen kulttuuriin. Jos haluat välttää turistivirtoja, suuntaa Laosiin, Chiang Maihin Pohjois-Thaimaassa tai Kambodzaan nauttimaan vaelluksista, veneretkistä Mekong-joella tai vaikka kuumailmapalloretkistä. Opiskelijabudjetti Kaakkois-Aasiassa on noin 20-30 EUR/päivä, ja keskitason budjetilla reissaavan tulisi budjetoida n. 40-50 EUR/päivä. 

2. Puola - ihastuttava eurooppalainen kohde helposti saavutettavissa Pohjoismaista. Hyvää ja halpaa ruokaa, varsin kohtuuhintainen majoitus, henkeäsalpaavat luonnonkohteet ja rikas historia ja arkkitehtuuri tekevät Puolasta loistavan kohteen opiskelijalle. Zakopanen ja Tatras-vuorten upeat maisemat ovat päiväretken päässä Krakovasta, Gdanskista löydät kuvankauniita pikkukaupungin taloja ja kujia ja Varsovassa nautit isomman kaupungin sykkeestä. Yö hostellin makuusalissa kustantaa n. 20 EUR ja illallinen kahdelle keskitason ravintolassa noin 30-35 EUR. 

3. Baltian maat ovat opiskelijan aarreaitta - eivätkä vähiten siksi, että jokainen niistä on mainio ISIC-maa! Road trip Viron, Latvian ja Liettuan halki vuokra-autolla tai bussin kyydissä on upea ja kustannustehokas opiskelijareissu. Pääkaupungit Tallinna, Riika ja Vilna ovat kaikki väärällään kaunista arkkitehtuuria, rikasta historiaa, eläväistä taide- ja designkulttuuria, ja lisäksi kussakin on hulppea määrä kiinnostavia museoita ja historiallisia nähtävyyksiä. Maisemat ja luonnonkohteetkaan eivät jätä seikkailun- tai biitsinhaluista matkailijaa kylmäksi! Pääkaupunkien välittömien keskustojen ulkopuolella päiväbudjetti opiskelijamatkailulle on n. 30-40 EUR/pv ja keskitason budjetille 60-75 EUR/pv.

4. Ateena on yksi antiikin mahtavista kaupungeista ja siten tarjoileekin historiallisia nähtävyyksiä niin runsaasti, ettei niitä kaikkia ehdi yhdellä vierailulla koluta. Lisäksi Ateenan vierailijat nauttivat herkullisesta, edullisesta ruoasta, vilkkaasta kaupunkielämästä ja kauniista luonnonkohteista päivämatkan päässä. Ateena on kuin ulkoilmamuseo ja 30 EUR kustantavalla yhdistelmälipulla pääset vierailemaan yli kourallisessa kohteita kaupungissa, mukaanlukien Akropolis. Jos haluat hetkeksi karistaa kaupungin kiireet, suuntaa päiväretkelle läheiselle Aeginan saarelle. Saarihyppely Ateenasta käsin on mainio reissuidea, kunhan olet liikenteessä kiireisimpien kesäkuukausien ulkopuolella. Toukokuu esimerkiksi on jo tarpeeksi lämmin ja aurinkoinen, jotta pääset nauttimaan rantaelämästä, mutta ilman turistivyöryä ja kiireisen kauden hintoja majoituksissa. Ateenassa on myös muutamia upeita hammam-kylpylöitä; virkistäydy hammamissa kävelyn ja nähtävyyksien ihmettelyn lomassa! Hammam-kylpy kustantaa edullisimmillaan n. 25 EUR/hlö. Opiskelijabudjetilla pärjäät Ateenassa n. 40-65 EUR/pv.  

5. Budapest on usein listalla, kun etsitään parhaita kohteita budjettimatkailuun, ja hyvästä syystä! Budapestia kutsutaan joskus "Itä-Euroopan Pariisiksi" ja iso osa kaupungin ydinkeskustasta onkin UNESCO:n maailmanperintökohde täynnä kuvankauniita rakennuksia. Budapestista löydät myös lukuisia Michelin-tähdellä palkittuja ravintoloita, joten jos opiskelijan reissubudjetissa on hieman löysää, Budapestissa voit nauttia taivaallisen illallisen melko edullisestikin. Laivaretki Tonavalla on myös oiva tapa nähdä Budapest ja nauttia erityisesti Tonavanrannan maailmanperintökohteiden hulppeasta kauneudesta. Budapestissa hostelliyö makuusalissa syö budjettia parhaimmillaan vain 15 EUR/yö, kun hotelliyö kustantaa n. 50-60 EUR. 

6. Amsterdam on tunnettu vapaasta, letkeästä ilmapiiristä, mutta löytyy kaupungista läpäpäin kulttuurikohteita ja shoppailumahdollisuuksiakin. Amsterdamissa reissupäivät täyttyvät kanaaleista, silloista, puistoista, pyöräilystä ja raitiovaunuajeluista. Monet kaupungin nähtävyyksistä ovat ilmaisia, tai niihin pääsee opiskelija-alennuksella, joten vaikka majoituksesta joutuisi pulittamaan hieman itäisen Euroopan kaupunkikohteita enemmän, voi Amsterdamissa silti reissata opiskelijabudjetillakin. Muista Euroopan maista Amsterdam on verrattain helposti saavutettavissa bussilla, junalla tai lentokoneella. Varaudu käyttämään n. 50 EUR/pv opiskelijabudjetilla.

7. Balkan on unelmallinen ja edullinen kohde road tripille ja tarjoilee koettavaa niin luonnossa viihtyville, rantaintoilijoille kuin historiasta kiinnostuneillekin. Suuntaa biitsille Albaniassa ilman muita turisteja seuranasi, nauti vuoristoelämästä ja -maisemista sekä viinikulttuurista Sloveniassa, ja ihastele upeaa Belgradia ja henkeäsalpaavia luonnonkohteita Serbiassa. Balkanin maat ovat loistava kohde edulliselle Interrailille tai road tripille, ja tarjoilevat yhtä paljon nähtävyyksiä ja hulppeita maisemia kuin hintatasoltaan korkeammat naapurimaat. Yö hostellin makuusalissa kustantaa n. 15-25 EUR, Airbnb n. 25-40 EUR/pv ja hotelli 40 EUR ylöspäin /pv. 

8. Nepal on seikkailuhenkisten ja luonnonystävien kohde, sillä se on maailman parhaita kohteita vaellusreissuille. Pääkaupunki Kathmandun vilkas kaupunkielämä hurmaa varmasti, ja kauas kaupungista pääset, kun osallistut vaellukselle upeissa Himalajan maisemissa, jotka itkettävän kauniita, mutta eivät kalliita. Opiskelijabudjetilla osallistut trekille edullisimmillaan n. 20 EUR päiväbudjetilla - tämä mahdollistaa useamman viikon reissun Nepalin huikeissa maisemissa. Koe upeita maisemia, nauti nepalilaisesta ruoasta ja rikkaasta kulttuurista melko edullisella opiskelijabudjetilla. 

9. Berliini on yksinkertaisesti upea ja useimmat kaupunkilomien rakastajat listaavatkin Berliinin suursuosikkiensa joukkoon. Berliinistä löydät monia eurooppalaisen historian keskeisimpiä monumentteja ja nähtävyyksiä, jotka tarjoilevat vaikuttavan ja opettavaisen näkökohdan kaupungin karuun historiaan. Kevyempääkin tekemistä Berliinistä löytyy - onhan kaupungissa vilkas yöelämä, ehtymätön taide- ja kulttuuritarjonta, mahtavat shoppailumahdollisuudet ja mainio kulinaristinen skene niin ikään. Hostelliyö makuusalissa kustantaa keskimäärin 20 EUR/yö, hotelli n. 60 EUR/yö ja illallinen kahdelle keskitason ravintolassa n. 40 EUR. 

10. Indonesia Balin ulkopuolella on hyvinkin ystävällinen matkakohde opiskelijabudjetilla. Läjäpäin aktiviteetteja ja upeita luonnonkohteita on tarjolla Nusa Tenggaran saarilla murto-osalla suositumpien kohteiden turistimäärästä. Vieraile Kolomon luonnonpuistossa ja sukella taianomaisissa vedenalaisissa maisemissa. Vaella Floresin vulkaanisille huipuille tai surffaa Sumban tai Roten saarilla. Balin ulkopuolella pärjäät Indonesiassa jopa 25 EUR päiväbudjetilla. Keskitason majoitusta tavoitellessasi varaudu n. 40-50 EUR päiväbudjettiin.  

BONUS: 

Working holiday on loistava mahdollisuus venyttää opiskelijabudjettia pidemmälle kalliimmissa reissukohteissa, kuten USA:ssa, Australiassa ja Uudessa-Seelanissa. Työskentele maatilalla, laskettelukeskuksessa tai kesäleirillä... Working Holiday -työpaikoissa on valinnanvaraa, ja parasta tietysti on, että saat matkustaa ja kerryttää samalla varoja reissubudjettiin. Lue lisää Working Holidaysta täällä.

Lähteet: 

Indietraveller: 20 Amazingly Cheap Places to Travel in 2020

Lonely Planet: 10 best value places to visit in 2020

Forbes: The 21 Best Budget Travel Destinations For 2020

Tourradar: The Most Affordable Places to Travel in Europe in 2020

Insider: Best places to travel on a budget in 2019

)