Jos yksi ulkomailla opiskelun isoimmista motivaattoreista on lähteä mahdollisimman kauas Suomesta, Uutta-Seelantia kauemmas ei juuri pääse!

Opiskelijaelämä Uudessa-Seelannissa

Jos yksi ulkomailla opiskelun isoimmista motivaattoreista on lähteä mahdollisimman kauas Suomesta, Uutta-Seelantia kauemmas ei juuri pääse! Toki Uusi-Seelanti ei ole vain kaukainen, vaan myös hyvin antoisa paikka opiskelulle ulkomailla. Vaikka maassa on vain 8 yliopistoa, niissä riittää opintotarjontaa ja lisäksi Uudesta-Seelannista löytyy yli 20 tekniikan alan korkeakoulua, joiden tutkinto vastaa yliopistotutkintoa, mutta opiskelu on käytännönläheisempää. Uudessa-Seelannissa opiskelijaelämä on rikasta ei vain opintotarjonnan puolesta, vaan vapaa-ajan myös. Maan upea luonto tarjoaa pakopaikan kirjojen äärestä, oli oppilaitoksesi sitten Etelä- tai Pohjoissaarella! Uuden-Seelannin vilkkaimmat opiskelijakaupungit ovat myös kulttuuriltaan rikkaita, eikä tekemisestä tule varmasti pulaa. Uudessa-Seelanissa myös alkuperäiskansa maorien kulttuuri on vahvasti läsnä jokapäiväisessä elämässä. 

Hakeminen

Opiskelupaikan hakeminen alkaa luonnollisesti sopivan opiskelupaikan ja opintoalan etsimisellä. Uuden-Seelannin valtion verkkosivu erityisesti korkeakouluopiskelijoille, Study in New Zealand, esittelee näppärän viiden kohdan tehtävälistan, joka toimii runkona yliopistonhaun prosessissa. Yksi hakuprosessin kulmakivistä on oman budjetin suunnittelu ja laatiminen: kun rahoituspuoli on kunnossa, voi kepeämmin mielin laittaa hakupaperit matkaan. Lukukaudet Uudessa-Seelannissa alkavat pääsääntöisesti helmi- ja heinäkuussa, ja hakeminen on syytä aloittaa 10-6 kuukautta ennen suunniteltua opintojen alkamista, jotta asunnon etsimiseen ja apurahojen ja stipendien hakemiseen jää riittävästi aikaa. Haut sulkeutuvat yliopistoissa n. 3 kuukautta ennen jokaisen lukukauden alkua. Suomessa sinua Uuden-Seelannin opintounelmissa auttaa KILROY, jonka kautta voit lähteä suorittamaan niin tutkinto- kuin vaihto-opintojakin Uuteen-Seelantiin.  

Opiskelijaelämä Uudessa-Seelannissa

Aloita hakeminen hyvissä ajoin, noin 10-6 kuukautta ennen suunniteltua opintojen aloittamista.

Opinnot ja rahoitus

Uudessa-Seelannissa opiskelu on melko kallista, mutta kansainvälisille opiskelijoille on tarjolla jonkin verran stipendejä tai apurahoja. Tutkintojen hinnat vaihtelevat alan mukaan melkoisesti. Edullisimmillaan lukukausimaksut ovat 15 000 euron luokkaa (humanistiset- ja taidealat) ja kalleimmillaan 45 000 euron luokkaa (lääketiede, hammaslääketiede, insinööriopinnot). Vaihto-opiskelu kustantaa noin 5000-8000 euroa/lukukausi yliopistosta riippuen. 

Tarvitset Uudessa-Seelannissa opiskelua varten opiskelijaviisumin, joka voidaan myöntää vain, jos sinulle on tarjottu jo opiskelupaikkaa uusi-seelantilaisesta oppilaitoksesta. Viisumin tyyppi vaihtelee suoritettavien opintojen ja opintoajan mukaan, joten tsekkaa sinun suunnitelmiisi sopivin viisumi täältä. Viisumin myöntäminen edellyttää myös, että sinulla on todistettavasti riittävät varat Uudessa-Seelanissa opiskelun ja elämäsin kattamiseen. Opiskelijaelämä Uudessa-Seelannissa voi siis pitää budjetin tiukalla, mutta onneksi opiskelijaviisumilla saa Uudessa-Seelannissa työskennellä 20 tuntia viikossa. Osa-aikatyö onkin monen opiskelijan tapa kattaa osa opinto- ja elinkustannuksista. Huomioi, että kansainvälisenä opiskelijana et voi kuitenkaan työllistää itse itseäsi, vaan sinulla tulee olla työsuhde jonkin työnantajan kanssa. 

Opiskelijaelämä Uudessa-Seelannissa

Opiskelijaelämää Uuden-Seelannin yliopistokaupungeissa voit rahoittaa esimerkiksi työskentelemässä osa-aikaisesti opintojen ohella.

Asunto ja eläminen

Asumisvaihtoehtoja löytyy Uudesta-Seelannista laidasta laitaan, mutta asumiskustannusten pitämikseksi kohtuullisina yhteisasuminen on suositeltavaa ja myös hyvin yleistä. Yhteismajoituksessa voi asua yliopiston kampuksilla tai sitten yksityisessä asunnossa, jonka vuokraa parin muun opiskelijan kanssa. Asuminen jaetussa asunnossa kustantaa n. 75-120 EUR/vko, ja toki hinta vaihtelee vuokrahuoneen koon, asunnon sijainnin ja yliopistokaupungin mukaan.  Uudessa-Seelannissa joissakin opinto-ohjelmissa on myös mahdollista asua perhemajoituksessa, mikä on mukava kodinomainen vaihtoehto erityisesti ensimmäistä vuotta ulkomailla viettäville opiskelijoille ja tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua paikallisten arkeen. 

Vapaa-ajan tarjonnan puutteesta ei tarvitse Uudessa-Seelannissa murehtia. Kaupunkilaiselämästä nauttivalle suurimmat kaupungit Auckland ja Wellington tarjoavat läjäpäin kulttuuritarjontaa, ja tapahtumien ja näyttelyiden tarjonnasta mukava osa on ilmaisia tai niistä saa napattua opiskelija-alennuksen. Useamman päivän opastetut luontoretket saattavat olla suolaisen hintaisia, mutta päivävaellus luonnonpuistossa on ilmaista, samoin kuin telttailu useimmissa kohteissa, joten nauti siis opiskelijakaupunkisi lähiympäristön kauneudesta sielusi kyllyydestä! Opiskelijaelämä Uudessa-Seelannissa on varmasti upea kokemus, johon kuuluu paljon muutakin, kuin kirjojen läpi kahlaamista ja luentosalin penkin kuluttamista.

Opiskelijaelämä Uudessa-Seelannissa

Suuntaa vapaa-ajallasi Uuden-Seelannin kuvankauniisiin maisemiin.

 

Lähteet:

KILROY - Opiskelu Uudessa-Seelannissa

New Zealand Immigration - Where and what to study

New Zealand Education - Study in New Zealand 

New Zealand Education - Explore Visa Options

New Zealand Education - Find a Scholarship

New Zealand Education - Working during studies and after graduation

GoOverseas: 10 Things to Know Before Studying Abroad in New Zealand

Education in New Zealand: Studying in New Zealand

The Complete University Guide: Studying in New Zealand

)