Ulkomaille opiskelemaan, mutta mitä, minne ja kuinka pitkäksi aikaa? Lue ISIC:n vinkit opiskelupaikan valitsemiseen ulkomailla!

Lähtisinkö opiskelemaan ulkomaille?

Moni opiskelija haaveilee ulkomailla opiskelusta ja yhä useampi myös toteuttaa haaveensa. Haaveiden toteuttamiseen vaaditaan ajatustyötä ja suunnittelua, oli kyse sitten 2 viikon kielikurssista tai kokonaisesta tutkinnosta ulkomailla. Kokosimme tähän seikkoja, joita ulkomailla opiskelusta haaveilevan olisi hyvä pohtia ennen laukkujen pakkaamista. Lukaise läpi ja laita suunnitelmat rullaamaan!

Onko tämä minua varten?

Ulkomailla opiskelu kuulostaa usein unelmalliselta, mutta arki rutiineineen ja puurtamisineen tuppautuu kyllä varmasti osaksi opiskelijan elämää ulkomaillakin. Lisäksi kotimaan tuttujen ihmisten ja ympyröiden ulkopuolella elämä voi ainakin alkuun tuntua yksinäiseltä ja ei-niin-hohdokkaalta. Pohdi siis hyvissä ajoin, onko ulkomailla opiskelu sinua varten ja ovatko odotuksesi ulkomailla opiskelusta realistisia.

Tykkäätkö matkustaa sinulle ennalta tuntemattomiin paikkoihin? Haluatko olla ja pystytkö viettämään pitkän aikaa erossa perheestäsi, ystävistäsi ja elämästäsi kotimaassa?
Nauttisitko uuden kulttuurin omaksumisesta vai olisiko se sinulle raskas ja jopa ahdistava kokemus? Mitä haluat saada ulkomailla opiskelun kokemuksesta irti?

Mieti myös, mikä motivoi sinua ja minkälaisia tavoitteita asetat itsellesi ulkomailla opiskelun suhteen. Kehittääkö ulkomailla opiskelu sinua ihmisenä tai ammatillista osaamistasi? Jos suoritat koko tutkinnon ulkomailla, onko tutkinto sellainen, että se auttaa sinua työllistymään haluamallesi alalle? Jos olet lähdössä vaihtoon, saatko ulkomailla suoritetut opinnot sisällytettyä kotimaassa suoritettavaan tutkintoosi?

Koska käytät ulkomailla opiskelun suunnitteluun aikaa ja muutos aiempaan elämääsi voi olla suurikin, omaa motivaatiota ja tavoitteita on syytä pohtia huolella, ennen kuin ulkomaille lähtö koittaa. Ulkomailla opiskelu on monille upea kokemus, jonka aikana itsenäistyy, oppii itsestään uutta ja saa itsevarmuutta, puhumattakaan kieli- ja opiskelutaitojen kehittymisestä. Ulkomailla opiskelu tarkoittaa kuitenkin oman mukavuusalueen ulkopuolelle astumista melko reippaastikin ja tukiverkon jättämistä matkan päähän kotimaahan. 

Miten valitsen kohdemaan? Entä kurssin?

Sinulla saattaa olla mielessäsi jokin tietty oppilaitos ja tiedät hyvinkin tarkasti, mitä ja minne haluat lähteä opiskelemaan. Jos et kuitenkaan ole aivan varma, ehkäpä pienimuotoinen omien kiinnostuksen kohteiden listaaminen auttaa kohdemaiden ja oppilaitosten rajaamisessa. Mieti

Tahdotko opiskella kaupungissa vai pienemmässä kylässä, ehkä jopa maaseudulla?

Haluatko opiskelemaan maahan, jossa puhutaan englantia vai lähdetkö mieluummin opiskelemaan jollakin toisella kielellä, ehkä jopa opettelemaan kokonaan uuden kielen?

Tykkäätkö matkustelusta ja ehkä haluaisit, että opiskelupaikkakunnaltasi voisi tehdä viikonloppuisin lyhyitä reissuja muualle maahan tai naapurimaihin

Tämän pohdinnan jälkeen sinulla on jo hieman parempi kuva siitä, minkälaisessa paikassa tahtoisit asua ja opiskella. Muiden kokemukset ulkomailta ovat hyvä apu päätöstä tehdessä; suomalaisten opiskelijoiden kokemuksia maailmalta löydät esimerkiksi Maailmalle.netin sivuilta. Jos opiskelet jo jossakin oppilaitoksessa kotimaassa, selvitä, millaisia vaihto-ohjelmia tai ulkomaan kursseja oppilaitoksesi järjestää tai tekeekö oppilaitoksesi yhteistyötä jonkin ulkomaan opintoja järjestävän organisaation kanssa. Tästä tarjonnasta on hyvä aloittaa, ja jos mikään vaihtoehto siitä ei innosta, etsintöjä voi jatkaa muualla. 

Lähtisinkö opiskelemaan ulkomaille? 

Kurssejakin on laidasta laitaan, muutaman viikon kesäkursseista kokonaisiin tutkintoihin. Mieti, minkä tyyppisestä opiskelusta on sinulle eniten ihmisenä, tulevaisuutesi ja opintojesi kannalta hyötyä. Joskus toivealaasi ei voi edes opiskella kotimaassa, jolloin vaihtoehdot ovat oikeastaan lähteä opiskelemaan ulkomaille tai suorittaa etäopintoja ulkomaisessa oppilaitoksessa kotoa käsin. Joskus taas kesäkurssi kehittää esimerkiksi kirjoitus- tai kielitaitojasi seuraavaa lukuvuotta varten. Puolen vuoden vaihto tai työharjoittelu voi olla sinulle juuri sopiva pätkä kerätä kansainvälistä työ- ja opiskelukokemusta. 

Lopullinen valinta tapahtuu usein omalla vahvalla aavistuksella siitä, mikä on juuri sinulle oikea tapa lähteä ulkomaille opiskelemaan. Kaikkien järkevien listojen rinnalla oma tuntemus siitä, mikä paikka on oikea, on vähintään yhtä tärkeä elementti päätöksenteossa. 

 

Budjetti?

Suomessa opiskelu korkeakoulussa on Suomen ja EU-maiden kansalaisille ilmaista, mutta monessa muussa maassa opiskelu maksaa ja saattaa olla hyvinkin kallista. Siksi on tärkeää opiskelupaikkaa valitessa ottaa myös lukukausimaksut ja elinkustannukset tulevassa kotimaassa osaksi mietintää. Maiden välillä saattaa olla suuriakin eroja lukukausimaksuissa. Jos et ole vielä päättänyt, minne haluat lähteä, tsekkaa Top Universitiesin lista opinto- ja elinkustannuksiltaan alhaisista maista

Ulkomailla opiskelevan Suomen kansalaisen on mahdollista hakea Kelan opintotukea ja lisäksi opiskelijoille on tarjolla apurahoja ja stipendejä ulkomailla suoritettaviin opintoihin. Tutustu tarjolla oleviin apurahoihin ja apurahan tarjoajiin Apurahat ja stipendit -sivullamme

Lähtisinkö opiskelemaan ulkomaille? 

Ulkomailla opiskelu on monelle elämän parhaimpia ja mieleenpainuvimpia kokemuksia. Jos vähänkin tuntuu siltä, että haluaisit suorittaa edes osan opinnoistasi muualla kuin kotimaassa, aloita haaveilu ja suunnittelu nyt! 

 

Lähteet:

Maailmalle.net: Kokemuksia maailmalta

StudyAbroad.com: Studying Abroad: Getting Started

Top Universities: 10 of the Most Affordable Places to Study Abroad

Hostelworld: The 10 Best Places To Study Abroad For Students Who Love To Travel

Mastersportal.com: How to Pick Your University Abroad in 2018 - 6 Essential Ways to Decide

GenTwenty: 6 Ways to Decide Where You Want to Study Abroad

 

 

)