Vinkit opintojen ja töiden yhdistämiseen!

Miten yhdistää työt opiskeluun?

Opiskelijan elämä on hektistä. Kurssit itsessään pitävät sisällään kaikenlaista; tenttejä, luentoja, ryhmätöitä, esseitä.. Tämän lisäksi pitäisi handlata harrastukset, sosiaalinen elämä sekä mahdollinen osa-aikatyö, sillä lisäbudjetti ja arvokas työkokemus saattavat tulla tarpeeseen! Kuinka selvitä kaikesta tästä silloin kun tuntuu ettei vuorokaudessa yksinkertaisesti ole tarpeeksi tunteja? Kokeile näitä vinkkejä:


1. Ajanhallinta

Miten yhdistää työt opiskeluun? Jotta työnteko onnistuu opiskelujen ohella, on jonkinlainen kalenteri ehdoton apuri. Kun voit merkata ylös tärkeät deadlinet, kurssityöt ja työvuorot, on huomattavasti helpompaa pysyä kärryillä ja suunnitella elämää eteenpäin. Kalenterista näkee helposti milloin on oltava luennolla, milloin työvuorosi alkaa, koska on aikaa nähdä ystäviä ja milloin pitäisi muistaa palautua. Jos paperikalenteri ei ole juttusi, kokeile puhelimesi kalenteria, sähköistä Google kalenteria, Miro boardia tai bullet journalia. Muista myös olla realistinen kun suunnittelet päiviäsi, ja mieti asioita joita haluat priorisoida. To do -listat saattavat auttaa hahmottamaan mitä kannattaa hoitaa ensimmäiseksi. 

 

2. Kommunikaatio

Luennot ja tenttiviikot tapahtuvat yleensä tiettynä aikana ja joustoa näihin saattaa olla vaikea järjestää. Voi kuitenkin olla hyvä idea jutella luennoitsijan kanssa jos palettia on hankala hallita. Muista kertoa myös työnantajallesi milloin opiskelujen kanssa on kiireisempää, jotta työpaikalla voidaan reagoida tilanteeseen. Olisiko esimerkiksi mahdollista työskennellä vähemmän tenttiviikolla? Työnantajat ovat usein ymmärtäväisiä opiskelijoita kohtaan ja mitä enemmän voit vaikuttaa työvuoroihisi, sen helpompaa opintojen ja työn yhdistäminen on. Älä ota lisävuoroja tai ekstrahommia kontollesi kouluhommien painaessa päälle, toisaalta hiljaisempana periodina voit keskustella esihenkilösi kanssa mahdollisuuksistasi työskennellä enemmän. Kommunikaatio ja avoimuus ovat avain siihen että työsuhde pysyy mielekkäänä ja kannattavana molemmin puolin.

 

Miten yhdistää työt opiskeluun?

 

3. Luovat ratkaisut

Opinnot haukkaavat leijonanosan arjestasi ja työtunnit verottavat omansa. Milloin on tarkoitus nähdä kavereita, keskittyä harrastuksiin tai ottaa iisisti? Kokeile yhdistellä elämäsi eri osa-alueita! Jos rakastat liikkumista, tapaa kaveriporukalla yhteisten treenien merkeissä tai jos harrastuksesi on pelit, ehdota kavereillesi yhteistä peli-iltaa onlinessa kahvilla tai illanvietossa istumisen sijaan. Soita siskollesi tai kuuntele podcastia samalla kun hoidat kotihommia. Jos työsi sattuu olemaan sellainen jossa on hiljaisia hetkiä, voit tiedustella onko ok hoitaa kouluhommia pois alta jos töissä ei ole puuhaa juuri sillä hetkellä. Jos ala jolla työskentelet liittyy opintoihisi, saattaa olla myös mahdollista tehdä koulutehtävä työpaikallesi.

4. Tunne rajasi

Yleisesti ideaali työtuntimäärä opiskelujen ohella on n. 5 -20h/viikko. Varmista kuitenkin että sinulla on vähintään yksi päivä viikossa ainoastaan itsellesi, tehdäksesi jotain mistä pidät, ihan vain rentoutumiseen tai treffataksesi ystäviä. Kukaan ei jaksa puurtaa loputtomasti koulujuttujen ja työn parissa uupumatta. Siksipä onkin tärkeää muistaa pitää taukoja, chillata ja priorisoida myös vapaa-aikaa unohtaaksesi kaikki työ- ja kouluhommat. Jos työmäärä tuntuu kuormittavan liikaa, juttele työnantajasi kanssa työtuntien vähentämisestä. Opiskelujen priorisointi maksaa nimittäin itsensä takaisin pitkässä juoksussa.



Miten yhdistää työt opiskeluun?

 

Lähteet: 

5 vinkkiä opintojen ja työn yhdistämiseen | Academic Work

Työn ja opiskelun yhdistäminen – uhka vai mahdollisuus? - Laurea Showcase

Opintojen ja töiden yhdistäminen – Miten selvitä ilman stressiä? - Duunitori

)