Työharjoittelu ulkomailla on upea kokemus, josta on monin tavoin hyötyä tulevaisuudessa!

Työharjoittelu ulkomailla – näin haet harjoittelupaikkaa

Työharjoittelu ulkomailla on mahtava tapa päästä sekä kansainvälisille vesille että työelämään! Tällöin et ainoastaan erotu joukosta, vaan luot itsellesi myös kansainvälisen verkoston, parannat kielitaitoasi ja saat kokemuksen, josta on iloa koko elämän ajan. Usein harjoittelu on myös helpompi järjestää kuin esimerkiksi vaihto, sillä harjoittelut ovat yleensä muutaman kuukauden pituisia jaksoja, jotka voi ujuttaa esimerkiksi kesälomalle tai kätevästi hiljaisempien koulukuukausien lomaan. Harjoittelusta toki kertyy useimmissa oppilaitoksissa myös opintopisteitä, mutta tärkeintä on, että pääset kartuttamaan kielitaitoasi ja verkostoitumaan kotimaan ulkopuolelle mahdollisesti suoraan opintojen jälkeiseen elämään! Alle olemme koonneet vinkkejä ja vastauksia kysymyksiin, jotka saattavat pörrätä työharjoittelua harkitsevan mielessä. Lue läpi ja laita hakupaperit menemään!

Mistä niitä harjoittelupaikkoja oikein löytää?

Suomessa niin toisen kuin kolmannenkin asteen opiskelijan varmin kaveri ulkomaan työharjoittelupaikan löytämiseksi on CIMO. Ammattikouluopiskelijoiden kannattaa tutustua CIMO:n kautta Erasmus+ -ohjelman tarjontaan, kun taas korkeakouluopiskelijoille vaihtoehtoja tarjoaa kansainvälisen työharjoittelun ohjelma, jossa hakuaika on kahdesti vuodessa. Huomioithan, että Erasmus+ -ohjelmaan ei voi hakea yksittäinen henkilö, mutta esimerkiksi ryhmä nuoria voi saada rahoituksen harjoitteluhankkeelleen. Paikkoja on runsaasti eri aloilta ja pitkin palloa, joten katsasta reippaasti omat suosikkisi!

Monet Euroopan unionin toimielimet ottavat vastaan harjoittelijoita, joilla on unionin kansalaisuus. Nämä harjoittelut on suunnattu kolmannen asteen opinnoissa edenneille opiskelijoille. Vastaanottavia instituutioita ovat esimerkiksi Euroopan komissio, Euroopan unionin tuomioistuin, Eurooppa-neuvosto ja Euroopan parlamentti, sekä monet muut instituutiot. Harjoittelupaikat Euroopan unionissa löydät kootusti EURES-sivustolta.

Muita mahtavia harjoittelupaikkoja tarjoavat toimijat ja esittelevät sivustot ovat esimerkiksi YK ja ErasmusIntern. YK:lta harjoittelupaikkoja löytyy maailmanlaajuisesti, ErasmusIntern toimii Erasmus-ohjelman tavoin Euroopan alueella ja KILROY erikoistuu työharjoitteluihin USA:ssa ja Australiassa. Vaihtoehtoja siis riittää! Muita erikoistuvia harjoittelupaikan tarjoajia ovat esimerkiksi Nordplus, joka erikoistuu Pohjoismaiden väliseen yhteistyöhön kaikilla koulutusasteilla, sekä insinöörien harjoitteluihin erikoistunut IASTE ja maa- ja metsätaloustieteiden harjoitteluita järjestävä Experience International sekä myös Startup Lifers, joka välittää harjoittelijoita startup-yrityksiin mm. San Franciscoon ja Tokioon. Oikeustieteen opiskelijoille lakialan harjoittelupaikkoja ympäri maailmaa löytyy ELSA:n eli European Law Students' Associationin kautta.  

Aina harjoittelupaikkaa ei tarvitse hakea ulkopuolisen toimijan kautta. Muista myös käydä juttelemassa oppilaitoksesi opinto-ohjaajan tai kansainvälisistä suhteista vastaavan henkilön kanssa, onko oppilaitoksella yhteistyökumppaneita työharjoitteluun ulkomailla tai yhteyshenkilöitä, joiden kautta voisi mahdollisesti hakea harjoittelupaikkaa suoraan ulkomaisesta yrityksestä tai instituutiosta. Hyödynnä myös reippaasti opiskelijaverkostoa: varmasti koulussasi joku on tehnyt harjoittelun ulkomailla ja osaa antaa neuvoja ja hyviä vinkkejä harjoittelupaikan löytämiseen!

 

Työharjoittelu ulkomailla

 

Kuinka rahoitan harjoitteluni ulkomailla?

Monissa korkeakoulussa oppilaitosten kautta haettaviin harjoittelupaikkoihin on mahdollista saada harjoittelutukea, joka maksetaan harjoittelijan työnantajalle palkkatukena. Tämä usein tosin edellyttää, että harjoittelijan työnantaja maksaa ainakin osan harjoittelijan palkasta. Myös CIMO:n harjoittelupaikan vastaanottava saa CIMO:lta harjoittelutukea harjoittelunsa ajaksi. Jos työharjoittelusi sisältyy Suomessa suoritettaviin opintoihin, voit saada harjoittelun ajalta opintotukea.

Monet harjoittelupaikat ovat valitettavan usein palkattomia, joten harjoittelun rahoitus voi olla este lähteä suorittamaan harjoittelua ulkomaille. Harjoittelun suorittamiseksi on mahdollista hakea apurahaa tai stipendiä, näitä myöntävät monet eri tahot eri alojen opintoihin ja työharjoitteluihin. Kuitenkin monesti on niin, että opiskelija rahoittaa itse harjoittelunsa ulkomailla joko kotimaassa tehdyllä työllä tai opintolainalla. Harjoittelupaikkaa hakevan kannattaa rohkeasti kysyä työnantajalta avustusta esimerkiksi asunnon hankkimisessa ja kustantamisessa sekä työmatkojen kulujen kattamisessa.  

 

Työharjoittelu ulkomailla

 

En löydä ”sitä oikeaa” harjoittelupaikkaa!

Syynä voi olla runsaudenpula tai sitten juuri oman alan tai kiinnostuksen mukaista harjoittelupaikkaa ei juuri tällä hetkellä näytä millään olevan tarjolla. Turha laittaa sormea suuhun! Jos olet aiemmin kiinnostunut jostakin yrityksestä tai toimijasta työnantajana, mutta harjoittelupaikkahaku ei ole avoinna tai he eivät ehkä ole ottaneet harjoittelijoita aikaisemmin, ota rohkeasti yhteyttä kyseiseen puljuun itse. Harjoittelupaikka saattaa hyvinkin löytyä tällä tavalla, kun tuot oman kiinnostuksesi ja osaamisesi aktiivisesti esille. Omatoimisuus ei ole koskaan pahasta, varsinkaan työharjoittelupaikkaa hakiessa! Siinäkin tapauksessa, ettei harjoittelu järjesty, saat ainakin kokemusta hakemisesta ja omien kykyjesi kokeilemisesta.

Työharjoittelu ulkomailla

 

)