Asunnon etsiminen ulkomailta voi olla stressaavaa. Tässä parhaat vinkkimme, miten löydät asunnon ulkomailta!

Miten löydät asunnon ulkomailta?

Ensimmäistä kertaa ulkomaille muuttaessa kaikki saattaa tuntua hieman sekavalta, kun hoidettavia asioita on miljoona pakkauksesta osoitteenmuutokseen ja lentolippujen hankintaan. Matkaanlähtöä helpottaaksemme olemme keränneet parhaat vinkit, joiden avulla asunnon löytäminen ei tunnu yhtä hankalalta! Tärkeää on lähteä reippain ja avoimin mielin etsintään ja muistaa vanha sanonta maassa maan tavalla.

Koulun kautta

Osa yliopistoista tarjoaa asuntoloita opiskelijoilleen ja auttaa hankkimaan asunnon myös vaihto-oppilaille. Jos haluat hankkia asunnon helposti, kannattaa ruksia rasti tähän ruutuun hakemusta tehdessä. Asuntoja on yleensä X määrä ja sopimuksia voi löytyä eri malleissa ja muodoissa: kimppakämppiä, kaksioita, yksiöitä; vedellä, sähköllä, netillä tai ilman. Usein myös vaihto-opiskelijat ovat uusien opiskelijoiden kanssa etusijalla yliopiston omiin asuntoihin, joten tämä vaihtoehto kannattaa ehdottomasti huomioida, jos olet viettämässä aikasi ulkomailla opiskellen!

Miten löydät asunnon ulkomailta?

Kaveripiiri ja suhteet

Kuten monissa muissakin asioissa, myös asuntoasioissa suhteilla voi päästä pitkälle. Tunnetko jonkun, joka on ollut vaihdossa tai muutoin asunut kohdemaassasi aiemmin? Tai onko joku tutun tuttu maassa juuri nyt? Kerro ystävillesi tulevasta muutosta ja että etsit asuntoa, saatat yllättyä millaisia kontakteja sinulla onkaan! Ystävä saattaa suositella tiettyä asuinaluetta, jopa vuokranantajaa tai kertoa tutustaan, jolla on mahtava asunto vapautumassa juuri sopivasti sinulle.

Facebook-ryhmät

Sosiaalinen media osoittaa voimansa tässäkin asiassa. Monessa maassa on esimerkiksi Erasmus-ryhmiä (kuten vaikka Erasmus Madrid 17-18) tai suomalaisten muodostamia ryhmiä (kuten suomalaiset Ruotsissa), joiden kautta on helppo löytää vapautuvia asuntoja ja kämppiksiä etsiviä ihmisiä. Ryhmistä löydät vinkkejä ja vertaistukea, saatatpa löytää tulevat kämppiksesikin! Kannattaa liittyä erilaisiin kohdekaupunkisi ryhmiin ja rohkeasti esitellä itsensä sekä vastailla muiden kirjoituksiin. Joku saatta vaikka olla jo paikan päällä ja sinun saattaa olla ryhmän kautta mahdollisuus saada etukäteen tietoa tulevasta asuinkaupungistasi.

 

Asuntohakusivustot

Jokaisessa maassa on omat vuokranvälityssivustonsa. Hakukoneen avulla on helppo löytää omia kriteerejä vastaavia asuntoja ja vaihtoehtoja haluamaltaan alueelta. Ongelmallisinta on yleensä se, että sivustot ovat paikallisella kielellä kirjoitettuja ja esimerkiksi kuvat eivät aina ole laadukkaita. Suomessa olemme myös tottuneet tarkkoihin tietoihin ja monipuolisiin kuviin, joita kaikki ulkomaiset sivut eivät tarjoa; siksi kannattaa noudattaa tiettyä varovaisuutta ja malttia asuntoja selaillessa. Jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta. Maltti on valttia, sopiva luukku löytyy kyllä!

AirBnb ja hostellit

Joissakin tapauksissa voit hyödyntää AirBnb-palvelua ja vuokrata asunnon itsellesi esimerkiksi lyhyemmän vaihdon ajaksi. Osa vuokraajista etsii tarkoituksella pidempiaikaisia vuokralaisia ja ottaa oleskeluajan huomioon myös vuokrassa. AirBnb on kätevä ratkaisu, sillä saat täysin kalustetun asunnon. Myös hostelleja voi miettiä ainakin tilapäisenä ratkaisuna, jos sopivaa asuntoa ei tunnu heti löytyvän. Bunkkaa rauhassa uudessa kaupungissa, tutustu mahdollisiin uusiin asuinalueisiin ja käy näytöissä ilman huolta siitä, että kattoa ei ole pään päällä seuraavaksi yöksi. Pakon alla tekee yleensä hätäisiä ratkaisuja. Vähän pitemmällä väliaikaisella majoituksella pidät huolen, että sinun ei tarvitse tarttua mihin tahansa tarjoukseen, vaan voit rauhassa harkita seuraavaa siirtoasi.

Miten löydät asunnon ulkomailta?

Paikanpäältä etsimällä

Yllättävän usein parhaaksi ratkaisuksi muodostuu lähteä vaihtoon tai harjoitteluun ilman tietoa asunnosta. Tämä johtuu yleensä siitä, ettei tunne kaupunkia ja sen tarjontaa hyvin tai siitä, että luotettavaa vuokranantajaa on vaikea löytää vain netin välityksellä näkemättä asuntoa ensin itse. Paikanpäällä olemisella on monia hyötyjä: pääset näkemään asunnon, vuokranantajan ja mahdolliset kämppikset, saatat tutustua ensimmäisinä päivinä ihmisiin, joiden kanssa voit lähteä asuntojahtiin ja päätyä kämppiksiksi. Osallistumalla erilaisiin tapahtumiin, joita järjestetään ja ennen koulun alkamista voit tutustua ihmisiin, jotka etsivät kämppistä ja näin löytää asunnon. Ei siis hätää, jos asuntoa ei ole matkaan lähdettäessä! Varaa hostellista huone esimerkiksi neljäksi ensimmäiseksi yöksi ja lähde matkaan viikko ennen opintojen alkua. Näin saat aikaa tutustua kaupunkiin ja asuntotarjontaan ja saat aloittaa ulkomaanvaihtosi parhaalla mahdollisella tavalla!

 

)