Uralle potkua lisäopinnoista ja kursseista näiden vinkkien avulla!

5 tapaa joilla kurssit ja lisäopinnot antavat urallesi potkua

Tämä artikkeli on toteutetty yhteistyössä Jobseekerin kanssa.

Suomalaiset ovat siinä mielessä onnekkaita, että koulutus on mahdollistettu kaikille elämäntilanteesta huolimatta. Vaikka moni hankkii korkeakoulututkinnon, on monella alalla tavallista, että osaamista täydennetään esimerkiksi erilaisin kurssein ja konferenssein, näin vaikkapa aloilla joilla tieteellisen tutkimuksen tahti on nopea ja aloilla, joilla säännöt kuten lainsäädäntö muuttuu.

Olipa alasi jatkuvasti osaamista päivittämään vaativa tai ei, on kurssien ja lisäopintojen ottamisella selkeitä hyötyjä urallesi. Kokopäiväisen työn ohella omaa osaamista voi täydentää erilaisten kurssien avulla avoimessa yliopistossa tai opiskelemalla itsenäisesti erilaisten kursseja tarjoavien verkossa olevien palvelujen avulla. Myös seminaarit ja konferenssit ovat mainio tapa kartuttaa osaamista.

Kokosimme tähän artikkeliin parhaat syyt satsata omaan osaamiseen valmistumisen jälkeen ja läpi koko uran.

 

1. Haluat urallasi eteen- tai ylöspäin

Haaveiletko seuraavasta askeleesta urallasi? Haluatko varmistaa, että vaikka sinulla ei olisi henkilöstön johtamisesta kokemusta, olet vartaanotettava kandidaatti hakiessasi esimiestehtävää? Moni aloittaa uransa asiantuntijatehtävässä ja kartuttaa näin substanssiosaamista alalta ja työtehtävistä. Tämä on tärkeää kokemusta urakehitystä ajatellen, mutta mikäli näet itsesi esimies- tai johtavassa asemassa, on usein hyödyllistä käydä kursseja tai ottaa opintoja henkilöstöjohtamiseen, strategiaan tai oman toimialan ajankohtaiseen kehitykseen liittyen.

Viestität tällöin työnantajalle, että sinulla on suunnitelmallinen tapa kehittyä urallasi ja että olet valmis panostamaan päästäksesi urallasi eteenpäin. Näin on helpompaa tulla huomioiduksi hakiessa työtehtävää, johon kuuluu esimies- tai johtamisvastuuta - ilman, että sinulla olisi aiemmin näistä asioista kokemusta. Muista siis mainita
kurssit CV:ssäsi.

 

2. Haluat muodollisen pätevyyden osaamisellesi 

Toisin kuin ensimmäisessä kohdassa, on myös olemassa tilanteita joissa olet jo edennyt urallasi ja saanut uusia vastuualueita, mutta nämä eivät välttämättä liity koulutukseesi ja haluat osaamisesi ja kokemuksesi painavan enemmän etenkin hakiessasi työpaikkaa julkiselta sektorilta. Julkinen sektori on tunnettu siitä, että vaatimukset koulutukselle ja muodolliselle osaamiselle ovat jokseenkin tiukemmat kuin yksityisellä sektorilla, joten on selkeä etu jos olet suorittanut kursseja tai kurssikokonaisuuksia aiheesta, joka liittyy työhösi. Tämä voi käytännössä avata sinulle laajemmat työmarkkinat, joten toimeentulon turvaaminen on helpompaa.

Esimerkiksi esimiesasemassa olevilta vaaditaan usein jonkin kaltaista henkilöstöhallinnon tai johtamisen koulutusta julkisella sektorilla. Vaikka sinulla tämä osaaminen olisikin ja lisäksi erinomaisia tuloksia esimiestyöstä, on virallisten kurssien tai kurssikokonaisuuksien suorittaminen tärkeää, sillä se muodollistaa osaamisesesi.

 

3. Urasi on murroksessa 

Otsikko voi olla kenties hieman harhaanjohtava, sillä lähestulkoon kaikki toimialat ovat viime vuosina käyneet läpi tai ovat parhaimmillaan käymässä läpi jonkin sortin murrosta. Digitalisaatio, pandemia, heikot talousnäkymät - monella alalla on useampi tekijä, jotka ovat vaikuttaneet liiketoimintaympäristöön. Tällöin on erittäin tärkeää huolehtia siitä, että oma osaamisesi on päivitetty ja että voit jatkossakin tarjota työnantajallesi osaamisesi kautta lisäarvoa. Toimialasta riippuen voi olla, että näet jo tänään että yrityksessä on enemmän kysyntää tietynlaiselle osaamiselle. Tällöin voi olla fiksua olla aikaisin liikkeellä ja täydentää omaa osaamista joko omatoimisesti suoritettavien opintojen ja nettikurssien avulla, tai ottaa muita opintoja karuttaaksesi osaamista, jota työnantaja tarvitsee tulevaisuudessa. Kun pidät osaamisesi ajan tasalla, sinun ei tarvitse pelätä työpaikan menettämistä.

Hyvänä esimerkkinä on perinteinen asiakaspalvelutyö. Monella alalla asiakaspalvelu on siirtynyt itsepalveluun ja esimerkiksi pankki- ja vakuutusalalla valtaosan päivittäisestä asioinnista voi tehdä sähköisesti. Asiakaspalvelun parissa työskennelleistä on vuosien saatossa tullut tiettyyn osa-alueeseen erikoistuneita asiantuntijoita, jotka auttavat asiakkaita vaativampien kysymysten kanssa. Asiakaspalvelun parissa työskenteleville voi lisäksi olla hyöytyä eri kielten osaamisesta, ja moni työnantaja on valmis maksamaan kielilisää tärkeän kielen hyvästä osaamista.

 5 tapaa joilla kurssit ja lisäopinnot antavat urallesi potkua ISIC

 

4. Haluat vaihtaa alaa 

Uravalinta on opintojen takia tehtävä hyvin aikaisin, ja moni huomaa vasta myöhemmin valinneensa uran, joka ei sittenkään ollut se oikea. Jos lukeudut näihin ihmisiin, ei hätää: tilanne ei ole maailmanloppu, eikä sinun tarvitse kärvistellä eläkeikään asti alalla, jolla et viihdy. Moni vaihtaa uraa aikuisena ja tämä on usein pitkän harkinnan seurausta. Jos tuntuu siltä, että valitsemasi ala ei ollutkaan se oikea sinulle, voit työn ohella suorittaa opintoja unelma-alaasi liittyen. Koko tutkintoa ei tarvitse suorittaa, mutta jo muutama kurssikin voi olla avuksi, sillä se kertoo työhakutilanteessa, että olet tosissasi alan vaihtamisen suhteen ja valmis panostamaan kehittääkesi osaamistasi uuden toimialan suuntaan.

Yksi ehkä vähemmän huomiota saava syy suorittaa edes vähän kursseja tai opintoja uudelta unelma-alalta ennen työnhaun aloittamista on seuraava: valtaosa yrityksistä käyttää jonkin tyyppistä rekrytointiohjelmistoa, joka osaa “lukea” työhakemuksesi ja CV:si. Jos näissä asiakirjoissa ei ole toimialaan liittyviä sanoja tai muita tärkeitä avainsanoja, voi olla että CV:si jää kokonaan huomiotta.

 

5. Täydennät olemassa olevaa osaamistasi 

On paljon erilaisia koulutuksia, jotka soveltuvat lähestulkoon mille tahansa alalle. Esimerkiksi henkilöstöhallinnon, taloushallinnon, markkinoinnin tai tietotekniikan ammattilaiset voisivat käytännössä työskennellä missä tahansa. Käytännössä moni kartuttaa työuransa aikana alakohtaista kokemusta, mutta tätä voi kartuttaa myös ottamalla erilaisia kursseja tai opintoja, jotka liittyvä alaan, jolla työskentelet. Esimerkiksi IT-alalla työskentelevälle markkinoinnin ammattilaiselle voi olla hyödyllistä tuntea paremmin omaa alaa ja palveluja, joita yritys myy. Rekrytoinnin parissa työskentelevä henkilö puolestaan todennäköisesti hyötyy siitä, että tuntee alaa, sen trendejä ja vaatimuksia.

5 tapaa joilla kurssit ja lisäopinnot antavat potkua urallesi ISIC

3 hyvää tapaa kasvattaa omaa osaamista

 

Jos itsensä kehittäminen kiinnostaa, mutta et tiedä kuinka kannattaa lähteä liikkelle, tässä on tyypillisiä tapoja kartuttaa osaamista työn ohella.

1)     Verkkokurssit ja itseopiskelu

Erilaiset kursseja tarjoavat palvelut kuten Coursera ja Udemy ovat aarreaittoja itsensä kehittämisestä kiinnostuneille. Kurssit ovat usein varsin edullisia ja voit suorittaa opintoja oman aikataulusi mukaan. Coursera tarjoaa paljon kursseja ja kurssikokonaisuuksia etenkin yliopistoilta ympäri maailmaa. Huomaa, että suomenkielisiä kursseja ei ole tarjolla.

2)     Avoin yliopisto ja kansalaisopisto
Avoin yliopisto mahdollistaa yliopistokursseja vastaavien kurssien suorittamisen ilman, että sinun on oltava tutkinto-opiskelija. Kurssit ovat edullisia. Kurssien hyväksytysti suorittaminen vaatii usein tentin tekemisen tai ryhmä- tai yksilötehtävien tekemisen, eli on hyvä varmistaa että aikataulusi sopii yhteen kurssin kanssa. Kansalaisopistot tarjoavat laajan valikoiman erilaisia kursseja etenkin kielten opiskeluun, mutta myös peruskursseja erilaisiin tietotekniikkaan liittyviin teemoihin. Se voi siis toimia hyvänä kanavana päästä alkuun vaikkapa tietoturvan suhteen.

3)     Tutkinto-opiskelijana

Moni täydentää omaa osaamista hakeutumalla suorittamaan toista korkeakoulututkintoa. Jos yhdistät opiskelun kokopäiväisen työn suhteen, opintotukea opinnoille ei kuitenkaan voi saada. Suoritetuista opinnoista on ehdottomasti hyötyä vaikka et suorittaisikaan koko tutkintoa.

Huolimatta siitä, missä ja millä tapaa suoritat opintoja, saat niistä parhaan hyödyn irti kun pidät CV:si päivitettynä ja suoritetut kurssit aina listattuna. Näin osaamisesi tulee esille rekrytoijille ja lisäksi rekrytointijärjestelmät poimivat ne ja mahdollisuutesi päästä haastatteluun kasvavat.

 

)