ISIC Shipping you off to Europe - Praha

Ansku ja Elli Prahassa

 

To 11.12. Kohta mennään - Ahoj!

Täällä Jyväskylässä lahjat ja kouluhommat alkavat olla paketissa ja joululoma kurkistaa jo nurkan takaa. Etumatkaa rentoutumiseen otamme karkaamalla Prahaan, jossa testaamme mitä kaikkea opiskelijabudjetilla voikaan viikonlopun aikana tehdä. Huikeat suunnitelmamme siis vain odottavat toteuttamistaan!

Vaikka kiitoradan pään kohtaamme vasta perjantaiaamuna, matkamme starttaa täältä Suomen Ateenasta jo torstaina. Matkalle lähdön onnistumisen takaamiseksi olemme rekrytoineet personal chauffeuriksemme Anskun isän, joka huolehtii mm. lentokenttäkuljetuksistamme Suomen päässä.

Kokeneina reissuruunina olemme joutuneet opettelemaan uuden taidon: matkan suunnittelemisen ja aikatauluttamisen jo ennen reissua. Tällä varmistamme, että ISIC-kortti apunamme ehdimme kokea ja nähdä Prahan parhaat palat parissa päivässä. To-do –listalle olemme rustanneet ainakin kulttuuria, hemmottelua ja noh, eläimiä. Tarkoituksenamme olisi vierailla legendaarisessa Prahan linnassa, kierrellä Vanhan kaupungin katuja sekä heittää ne lupaamamme kärrynpyörät Kaarlen sillalla. Lisäksi tyttöilemme ostoskeskuksessa ja kirppareilla sekä katsomme, mitä tsekkiläiset kasvohoidot voivat näille naamoille tehdä. Toivottavasti jonkinmoista freesiytymistä on tiedossa, jotta meitä ei sekoitettaisi Prahan eläintarhan orankeihin siellä vieraillessamme.

Ennakkokatsauksen ja pikkulintujen mukaan Praha suosii opiskelijabudjettia: jo valmiiksi edullisista pääsymaksuista ja hinnoista irtoaa vielä ISIC-kortilla muhkeita alennuksia. Tämähän meillä sopii, sillä aiomme matkalle panostaa myös tsekkiläiseen ruokakulttuuriin tutustumiseen – villien huhujen mukaan oluen saa 80 sentillä ja viini on vettä halvempaa.

Keski-Suomessa viime kuukausien auringonpaiste on mitattu minuuteissa. Toivottavasti Praha tarjoaa huikeiden kokemusten lisäksi myös hieman aurinkoa!

Hellurei,
Ansku & Elli

P.S. Meidän seikkailuja Prahassa voit seurata tämän blogin lisäksi ISIC Finlandin Instagramista!

Kohta jo mennään!

La 14.12. Se on täällä - Prahan miniloma

Tervehdys täältä melkein aurinkoisesta Prahasta!

 

Saavuimme kaupunkiin perjantaina jo ennen puolta päivää ja kotiuduttuamme väliaikaisesti supercooliin hostelliimme otimme ennakkoluulottomasti suunnaksemme jylhänPrahan linnan. Prahan jouluvalot nauroivat meille kun yritimme mahduttaa Pyhän Vituksen massiivista kadedraalia valokuvan raameihin. Illalla nautimme illallista tsekkiläiseen tyyliin ja vetristimme jalkojamme iltakävelyllä kaupungin keskustassa. Lauantaina metsästimme ISIC-alennuksia toden teolla ja suuntasimme suoraan aamupalalta eheyttäviin kauneushoitoihin. Päädyimme tasokkaaseen ja opiskelijastandardeilla erittäin fiiniin Mystic Temple -kauneushoitolaan, joka tarjosi kaikkea manikyyristä selkäkarvojen laserhoitoihin. 14 eurolla saimme ISIC –kortilla (20% opiskelija-ale) puolen tunnin hierontasetin, teetä ja öljytyn selän.

 

Hemmottelun jälkeen päätimme sivistyä ja ottaa selvää Tsekin historiasta. Päättelimme tämän onnistuvan parhaiten kommunistimuseossa, joka muuten hieman ironisesti sijaitsee kasinon vieressä vilkkaan ostoskadun varrella. Kompaktista museosta löytyi neuvostoajan tavaroita ja tiukkaa faktaa ajan tapahtumista, eli juuri sopivasti asiaa reilun 5 € opiskelijahintaisella pääsylipulla. Ansku myös koki museossa flashbackeja Vilnassa vietetystä vaihtoajasta.

 

Museossa pääsimme historian makuun, mitä jatkoimme (opiskelijahintaisen lounaan jälkeen) suoraan Kaarlen sillalle ja siitä vanhaan kaupunkiin. Me ja noin miljoona muuta turistia ihailimme Unescon maailmanperintökohteita ja joulun ajan meininkiä. Pitihän sitä myös ostaa pientä snäckhenkistä naposteltavaa. Nomnom. Myös Lenon Wall rauhantoivomuksineen ja aasialaisine selfiestick-turisteineen tuli tsekattua.

 

Aivan vanhan kaupungin reunalta löytyi järjettömän kokoinen ostoskeskus Palladium. Noin 200 liikkeestä koostuvasta pömpelistä ISIC-alennusta sai muutamista, kuten Starbucksista ja Levi’s -liikkeestä. Itse innostuimme eniten supermarketista ja DM-nimisen liikkeen huulirasvavalikoimasta.

 

Sunnuntaina suuntaamme Prahan kehuttuun eläintarhaan, jonka jälkeen miniloma alkaakin vedellä viimeisiään. Voi toki olla, että ei suostuta tulemaan takaisin :D

 

IMG_0760

Ma 15.12. Melkein kotona!

 

Finnair lennätti meidät takaisin Suomeen myöhään sunnuntai-iltana, joten jäimme lataamaan univarastoja Helsinkiin ennen matkamme viimeistä etappia. Kotiin Jyväskylään busseilemme vielä maanantain aikana.

Kuten edellisestä postauksestamme selvisi, lauantaipäivämme oli täynnä ohjelmaa. Ilta huipentui keikalla hostellin kellaribaarissa ja kierroksella Prahan nousevalla hipsterikadulla, Krymskálla. Sunnuntainaamuna palkitsimme itsemme aavistuksen pitemmillä yöunilla, minkä jälkeen suuntasimme Prahan eläintarhaan, jota luonnehditaan yhdeksi kaupungin piilotetuksi aarteeksi. Pääsylippu zoohun irtosi ISIC-alennuksen ansiosta lastenlipun hinnalla!

Eläintarha osoittautuikin todelliseksi helmeksi, josta löytyi Anskun iloksi orankiperhe ja Ellin mieliksi tuolihissi. Bondasimme myös gorilloiden kanssa ja väistelimme vapaana lenteleviä lepakoita kääk! Eläintarhan jälkeen ruokitsimme itseämme vielä pizzalla Ristorante Longianosssa (ISIC-kortilla alennusta klo 15-18), minkä jälkeen hyppäsimme Prahan julkisiin viimeisen kerran ja aloimme tekemään muhkuraista matkaa lentokentälle.

Reissu oli kaikin puolin mahtava, mutta myös niin intensiivinen, että uni ja lepo maistuvat nyt hattaraakin makeammalle. Ehdimme viikonlopun aikana tehdä ja nähdä paljon – opiskelijahintaisista kokemuksistamme kirjoittelemme pian tarkempaa kuvausta ja videotallennettakin olisi luvassa…

 

Kiitos vielä ISIC Finland, Finnair, Elisa ja muut, jotka teitte meidän matkasta mahdollista!

-Ansku ja Elli

IMG_0943

 

Matkapäiväkirja

 

Prahan matka oli meille joululoman aloitus ja siksi myös todella odotettu. Matkan ennakkofiilistely jäi kuitenkin hieman vähäiseksi, sillä vielä juuri ennen lähtöä painoivat viimeiset deadlinet päälle. Onneksi viimeistään lentokentällä sitä tajusi, kuinka siistiä onkaan lähteä matkaan – ja mahtireissu meillä sitten olikin!

Koska halusimme viikonlopun aikana nähdä ja kokea mahdollisimman paljon, teimme ennen matkaa tarkan suunnitelman siitä, mitä kaikkea tulisimme reissussa tekemään. Suunnittelimme matkamme lähinnä Prahan vetovoimaisimpien nähtävyyksien sekä tietysti ISIC-alennusten mukaan.

ISIC-kortilla saatavia alennuksia hyödynsimme useassa paikassa: hieronta Mystic Temple -kauneushoitolassa (-20 %), keittolounas Soup in the City -ravintolassa (-10 %), Prahan eläintarhassa (pääsylippu lastenlipun hinnalla), Starbucksissa (isompi juoma normaalin hinnalla), ravintola Ritorante Longianossa (klo 15–18 välillä kaksi pizzaa yhden hinnalla) sekä kommunismimuseossa (pääsylipusta -20%). Pyörimme myös ostoskeskus Palladiumissa, jossa alennusta olisi ilmeisesti saanut useammasta myymälästä, mutta päädyimme iPhone-kuoria, paloasemaa ja huulirasvoja lukuun ottamatta vain katseluun. Lisäksi tsekkasimme perjantaina kaupungin keskustassa sijaitsevan ISICn infopisteen, josta saimme vinkkejä siitä, missä paikoissa yhdistelmäkorttia kannattaa vilauttaa.

Ruokapaikat ja kahvilat valitsimme niiden sijainnin ja opiskelija-alennusten perusteella. Mystic Temple ja Prahan eläintarha olivat taas jotain erilaista ja siksi ne valikoituivat matkasuunnitelmaan. Kumpikaan meistä ei myöskään halunnut perinteiseen taidetta ja historiaa esittelevään museoon, joten kommunismimuseo kuulosti sopivan vaihtoehtoiselta ratkaisulta. Kiertelimme toki ISIC-alennusta antavien paikkojen lisäksi muuallakin, kuten Prahan linnassa ja hostellimme hipsterinurkilla.

Hostellimme, Czech Inn, oli muuten kaikin puolin mainio, viihtyisä ja siisti. Sijainti hieman keskustan ulkopuolella ei haitannut, sillä ympäriltä löytyi edullisia ruokapaikkoja ja turistivapaampaa Prahaa. ISIC-kortin omaavalle Czech Inn tiputtaa vielä hinnasta 5% pois!

Käytimme ISIC-yhdistelmäkorttia maksuvälineenä koko reissun ajan, ja se toimi täysin moitteettomasti kaikissa paikoissa. Yhdistelmäkortti oli kätevä: sekä alennus ja maksusuoritus hoituu samalla kortilla, eikä ruuhkaisilla kassoilla tarvinnut kaivaa lompakosta useita kortteja. Praha on ainakin Suomeen verrattuna lähimaksun edelläkävijä, sillä lähes kaikissa ostokset olisi ollut mahdollista maksaa kirjaimellisesti korttia vilauttamalla. Meiltä lähimaksuominaisuus jäi kuitenkin kokeilematta, sillä kroonisesti unohtelimme siirtää rahaa Elisa Lompakon kolikkotaskuun, josta raha lähimaksua käytettäessä lähtee. Rahansiirto kolikkotaskuun olisi kuitenkin hoitunut sukkelasti ja nopeasti kännykän avulla.

Matkan ainoa miinus oli Epic Internet -mokkuloiden toimimattomuus: Suomessa laitteet toimivat moitteettomasti, mutta lukuisista yrityksistämme huolimatta Tšekin verkko ei moisista laitteista välittänyt. Turvauduimmekin matkan aikana hotellimme ja lukuisten ravintoloiden tarjoamiin wifi-yhteyksiin.

Kokonaisuudessaan matkasta jäi erittäin hyvä fiilis. Ehdimme tehdä kaikki mitä halusimme ja Prahassa opiskelija – tai kuka vaan matkailija – todellakin saa rahalleen vastinetta. Arvosanaksi reissulle annamme 9, vain koska aurinkoa ja aikaa olisi saanut olla enemmän :)

Kiitos ISIC Finland ja muut yhteistyökumppanit vielä kerran!

- Ansku ja Elli

Bongaa kuvia matkastamme ISIC Finlandin Instagramista ja Facebookista sekä tsekkaa reissuvideomme.

 

Puraisiko reissukärpänen? Katso täältä mitä kaikkea Eurooppa tarjoaa opiskelijalle!

 

Kilroyfi Partnerit

)