Muuttamassa uuteen asuntoon? Muuttoon liittyy paljon muistettavaa ja tekemistä. Tsekkaa ISIC:n muistilista muuttoa varten.

Muistilista muuttoa varten

Muutitpa sitten pois lapsuudenkodistasi omillesi ensimmäistä kertaa, uuteen kaupunkiin opiskelupaikan perässä tai vaihdat asuinpaikkaa nykyisessä kotikaupungissasi, muuttoon liittyy aina melkoisesti muistettavaa ja työtä. Monet opiskelijat muuttavat samoihin aikoihin lukukauden alkamisen kanssa, ja kun tekemistä ja muistettavaa on yhtäkkiä paljon, voi olla hankala pysyä kärryillä kaikesta. Jotta selviät muutosta siististi ja vähällä murehtimisella, olemme koonneet muistilistan muuttoon liittyvistä asioista, jolla pidät helposti kirjaa siitä, että kaikki on kunnossa, kun muutat. 

Vuokrasopimus

Lue ja tarkista vuokrasopimuksesi huolella. Pidä huoli, että kaikki, minkä vuokranantaja on sanonut sisältyvän vuokraan (esim. vesi, netti tai sähkö) on mainittu myös vuokrasopimuksessa. Jos olet muuttamassa kimppakämppään ystäviesi tai toisten opiskelijoiden kanssa, pidä huoli, että allekirjoitat sopimuksen joko vain itsellesi koskien omaa vuokrasuhdettasi tai sopimuksen, jossa kaikki vuokralaiset on mainittu ja kulut eritelty ja ilmaistu selkeästi. Koska sinä olet (tai te olette) vastuussa vuokrasta ja mahdollisista muista asumiskuluista, on hyvä huolehtia, että nämä vastuut on kirjattu ylös ja jokainen osapuoli on niihin sopimuksessa sitoutunut. Pidä myös huoli, että vuokrasopimuksessa on eritelty vuokranantajan vastuu; jos jokin asunnossa hajoaa (esim. jääkaappi), etkä sinä tai kukaan toinen vuokralainen ole vahinkoa aiheuttanut, on vuokranantajan vastuulla korjata hajonnut kodinkone tai muu asunnon osa. 


Make sure you and everyone who shares the flat with you signs the contract

Tarkasta vuokra-asuntosi ennen muuttoa

Jos olet muuttamassa vuokra-asuntoon, käy asunto läpi vuokranantajasi kanssa ja huomauta, valokuvaa ja kirjaa ylös kaikki vahingot ja pienet vauriot, jotka asunnossa havaitset ennen muuttoasi. Näin sinua ei voida syyttää vahingoista, jotka edellinen vuokralainen on asuntoon aiheuttanut. 


Inspect your home before you sign your contract

Hanki kotivakuutus

Useimmat vuokranantajat vaativat vuokralaiselta kotivakuutuksen ottamista. Kotivakuutukset eivät tyypillisesti ole hirvittävän kalliita, ja joskus opiskelijoille on mainioita opiskelija-alennuksia vakuutuspaketeista, joihin sisältyy kotivakuutuksen lisäksi matkavakuutus tai vakuutus arvotavaroillesi (kuten puhelin ja läppäri) sekä vahinkovakuutus niille vahingoille, jotka itse aiheutat vuokra-asunnossa. 

Muuttoilmoitus 

Muista tehdä muuttoilmoitus, kun muutat uuteen osoitteeseen. Oppilaitoksesi tai viranomainen saattaa tavoitella sinua kirjeitse ja siitä saattaa koitua suurtakin harmia, jos näitä kirjeitä ei saa ajallaan. Tekemätön muuttoilmoitus saattaa myös estää sinua ottamasta kotivakuutusta. Muuttoilmoituksen voit tehdä kätevästi verkossa vaikkapa Postin sivuilla.


Change your address to receive your mail!

Sopimukset - Sähkö, netti jne.

Sähkösopimuksen solmiminen on usein vuokralaisen vastuulla, etenkin, jos vuokraat yksityiseltä vuokranantajalta. Se on myöskin sopimus, joka kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen muuttoa. Sähkösopimuksista on usein tarjolla opiskelijan budjetille sopivia 12-24 kuukauden määräaikaisia sopimuksia, ja onkin hyvä idea kilpailuttaa sähkösopimuksia, ennen kuin sopimuksen teet. Vattenfallilta saat opiskelijan sähkösopimuksen edullisesti, ja täysvesisähkö on myös ilmastovalinta. Jos et tiedä, mistä aloittaa sähkösopimuksen metsästyksen, kysäise vaikka vuokranantajalta, minkälainen sopimus ja minkä yhtiön kautta edellisellä vuokralaisella oli.

Jos netti ei sisälly vuokrasopimukseesi, sinun tulee solmia sopimus asuntoon itse, jos nettiyhteyden sinne tarvitset. Monet opiskelija-asunnot tarjoavat nettiyhteyden osana vuokrasopimusta, mutta yksityiset vuokranantajat saattavat vaatia sinua solmimaan sopimuksen itse. Kuten sähkösopimuksistakin, nettisopimuksista on yleensä tarjolla edullisia 12-36 kuukauden määräaikaisia sopimuksia, jotka saattavat olla hyvä idea, jos tiedät, että asut samassa asunnossa pitemmän aikaa. Monissa taloyhtiöissä on käytössä taloyhtiönetti, jota pääset käyttämään yleensä varsin edullisella kuukausittaisella tai vuotuisella maksulla.


Check that you have your internet and TV connection working and paid before you move in

Tee budjetti

Raha on opiskelijoilla usein tiukassa, ja siksi on tärkeää seurata rahankäyttöäsi. Budjetin tekeminen voi helpottaa jokapäiväistä elämääsi ja auttaa sinua saamaan yleiskuvan siitä, kuinka paljon rahaa sinulle jää kuukaudessa, kun olet maksanut vuokran, vakuutuksen ja muut välttämättömät asiat. Tällä tavalla tiedät, onko sinulla puskuria yllättäviin kuluihin (kuten puhelimesi rikkoutumiseen) tai ylimääräistä rahaa, jonka voit säästää tai käyttää itsesi hemmotteluun jollain mukavalla. Budjetin avulla näet myös, kulutatko paljon rahaa viikossa tai kuukaudessa johonkin, jonka voit pudottaa kokonaan tai vähentää merkittävästi (takeaway-kavhi esimerkiksi). Älypuhelimiin on esimerkiksi tarjolla useita näppäriä sovelluksia, jotka auttavat sinua seuraamaan menojasi ja budjettiasi - kokeile esimerkiksi Spiiriä saadaksesi helpon ja yksinkertaisen visuaalisen kuvan kulutusistasi. Toki myös monien pankkien omissa mobiilisovelluksissa voit seurata kulutustasi ja jakaa sen kategorioihin, jotta näet nopeasti, mihin rahaa menee. 


Make a budget to keep track of your income and expenses

Kalusta kämppä

Opiskelijakämpän tai -huoneen kalustaminen ja sisustaminen tekee arjestasi paljon nautinnollisempaa ja helpompaa, eikä sen tarvitse maksaa omaisuuksia. Ehkä voit tuoda joitain huonekaluja lapsuudenkodistasi. Huonekalujen etsiminen kirpputoreilta verkossa tai fyysisesti on myös hyvä idea ja saat usein vastinetta rahalle; yleensä löydät opiskelijan tarpeisiin soveltuvia kalusteita hyvässä kunnossa. On todennäköistä, että asuntosi ei myöskään ole valtava, joten et tarvitse paljon huonekaluja saadaksesi tilan toimimaan. Sänky, kirjoituspöytä ja tuoli on jo hyvä alku. Siihen lisäksi kaappi tai lipasto vaatteillesi ja koulutarvikkeillesi ja hyvä lukuvalo pöydälle, ja opiskelijakämpän peruspalikat ovat paikallaan.


Make a list of what furniture you need in your student flat

)